Sorina Pintea acuză deficiențe de comunicare între DSP-uri și Ministerul Sănătății

3 octombrie 2018 | 0 comentarii |

În opinia sa, aceste deficiențe constituie una dintre cauzele problemelor din teritoriu, legate de aprovizionarea cu vaccinuri.

 

În contextul noii campanii de informare și vaccinare care a avut loc la Strehaia, în județul Mehedinți, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a pus pe tapet și problema aprovizionării cu vaccinuri, în condițiile în care, din țară au început să sosească semnale referitoare la lipsa acestora. Astfel, ministrul a precizat că în nici un caz nu poate fi vorba de o nouă criză a vaccinurilor, iar situațiile semnalate din teritoriu reprezintă cazuri izolate, pentru care există soluții. Sorina Pintea spune că problemele respective sunt legate de aprovizionare și nu de lipsa vaccinurilor din stocurile ministerului, adăugând că, în cele mai multe cazuri, problema este generată de comunicarea defectuoasă dintre direcțiile de sănătate publică din teritoriu și Ministerul Sănătății. Sorina Pintea a adăugat că există o lipsa de comunicare în ceea ce privește transmiterea datelor exacte din teritoriu, iar acestea generează situații în care medicii rămân fără vaccinuri, în astfel de cazuri nu aprovizionarea în sine fiind o problemă ci această comunicare defectuoasă între teritoriu și Centru. „Există o distribuţie pe ţară, în funcţie de nişte estimări pe care le face fiecare direcţie de sănătate publică. În general, estimările sunt corecte, dar mai există şi greşeli şi atunci avem într-un judeţ mai mult, iar în altul, mai puţin. Trebuie, însă, să comunicăm ministerului, unde există acel centru care poate face repartiţiile între judeţe. De multe ori nu comunicăm şi spunem că nu există. Nu! Aceste vaccinuri există”, a declarat în acest sens Sorina Pintea.

 

Aceasta a făcut referite și la vaccinul Tetraxim, despre care a precizat că dozele achiziționate au expirat, fiind preluate pentru a fi schimbate de către firma producătoare, procedură care nu va presupune nici un fel de costuri suplimentare.

Despre vaccinul antigripal, ministrul a reamintit că o primă tranșă de 80.000 de doze a fost deja distribuită în țară, acestea fiind folosite în special pentru imunizarea personalului medical, care face parte din categoria cea mai expusă riscului de îmbolnăvire.

O nouă tranșă din acest vaccin urmează să fie distribuită în teritoriu în perioada 10-15 octombrie, dozele respective urmând să ajungă la medicii de familie, prin intermediul direcțiilor de sănătate publică.

 

În ceea ce privește vaccinul hexavalent, despre care s-au primit semnale că s-a epuizat în unele zone, Sorina Pintea a reamintit că medicii de familie pot face solicitare la direcțiile de sănătate publică în cazul în care mai au nevoie de doze din acest vaccin, iar dacă la nivelul DSP-ului respectiv s-a epuizat stocul, se poate solicita redirecționarea de la județele unde stocurile sunt mai mari.  Stocul de vaccin hexavalent la finele lunii august era de 126.871 de doze, în condițiile în care numărul de doze necesare lunar este de circa 42.000 de doze, ceea ce înseamnă că la acel moment era acoperit necesarul pentru trei luni. Conform contractului încheiat de Ministerul Sănătății o nouă tranșă de 160.000 de doze de vaccin hexavalent urmează a fi livrată de producător în luna octombrie, iar o alta, de 257.000 de doze, luna viitoare.

Ministrul a venit și cu o veste bună în ceea ce privește evoluția epidemiei de rujeolă, precizând că, pentru prima dată în doi ani, numărul persoanelor infectate a scăzut sub 50 într-o lună, iar în ultimele două luni nu a mai fost înregistrat nici un deces, Sorina Pintea precizând că trebuie continuate campaniile de vaccinare antirujeolică.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*