Au început înscrierile pentru primul curs de navigatori de pacienți

3 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Este vorba de o nouă specializare în domeniul Sănătății, care a fost recunoscută de curând în nomenclatorul meseriilor din România, cursurile urmând să înceapă de luna viitoare.

 

În urmă cu aproape doi ani, la finele anului 2016, Sanatateabuzoiana.ro anunța recunoașterea oficială în România a unei noi specializări din domeniul Sănătății, la acel moment, ocupația de navigator de pacienți fiind inclusă în nomenclatorul meseriilor. O singură persoană din România avea atunci această specializare, fiind vorba de Victoria Asanache, președintele asociației Amazonia, cea care a și făcut toate demersurile necesare pentru recunoașterea oficială a acestei ocupații.

Următorul pas după această primă reușită este formarea unor prime serii de navigatori de pacienți, iar acest pas urmează a fi făcut luna viitoare, când vor fi demarate primele cursuri de navigatori de pacienți din România. Navigatorul de pacienți trebuie să fie o persoană cu experiență în domeniul medical, constituind interfața între pacient și medic. Intervenția navigatorului de pacienți este utilă mai ales în cazul pacienților cu boli grave, cum ar fi cancerul, acesta facilitând accesul la informație, la o a doua sau a treia opinie medicală, la studii sau cercetări de ultim moment. Practic, navigatorul de pacienți preia și manageriază impactul psihologic pe care îl au diagnosticele grave asupra pacienților, dat fiind faptul că echilibrul emoțional este esențial în astfel de cazuri.

După aproape doi ani de când această ocupație a fost recunoscută oficial, asociația Amazonia a anunțat că s-au deschis înscrierile pentru primul curs de formare a unor astfel de specialiști.

 

Victoria Asanache

Victoria Asanache, spune că aceste cursuri se adresează persoanelor cu experienţă în domeniul medical, care îşi doresc să îşi completeze cunoştinţele, să înveţe o specializare nouă, celor care îşi doresc o schimbare în carieră şi văd în această meserie nouă o oportunitate de a face ceva care să le aducă satisfacţie pacienţilor sau aparţinătorilor care au trecut prin experienţa diagnosticării cu cancer şi îţi doresc să capete cunoştinţele necesare pentru a-i ajuta pe cei din jur care trec prin situaţii similare.

„Scopul cursului este acela de a creşte rata de succes în investigarea, diagnosticarea corectă şi găsirea tratamentului cel mai potrivit pentru fiecare pacient, prin eliminarea barierelor de tip financiar, de comunicare – cauzată de neînţelegerea termenilor medicali, de diferenţe de cultură etc, piedici din sistemul medical – programări ratate, rezultate pierdute etc, de natură psihologică – teamă, pierderea încrederii în sine etc, sau de alt tip”, a mai precizat aceasta, citată într-un comunicat la asociației pe care o conduce.

 

Cursurile vor avea loc în cadrul catedrei de Oncologie de la Institutul Oncologic București, urmând a avea o durată de 36 de ore, desfășurându-se pe durata a doua week-end-uri consecutive, câte 8 ore pe zi, iar la final se va susține un examen de absolvire. Prima serie de cursanți este programată pentru perioada 3-4 noiembrie și 10-11 noiembrie, iar următoarea serie va urma cursul în perioada 17-18 noiembrie și 24-25 noiembrie. Startul înscrierilor s-a dat zilele acestea, iar cei care doresc să urmeze cursul, se pot înscrie, în limita locurilor disponibile, trimițând un e-mai la adresa office@amazonia-navigators.ro.

„Navigatorii de pacienţi pot fi utili în orice instituţie medicală, dar şi în afara acestora, prin consultanţă individuală. Rolul poate fi asumat atât de persoane care lucrează în domeniile medical sau asistenţă socială, dar şi de alte persoane, care îşi doresc să practice această meserie şi urmează cursuri de specialitate. Printre trăsăturile pe care trebuie să le aibă un navigator de pacienţi se numără compasiunea, inteligenţa, excelente abilităţi de comunicare, dar şi toleranţă mare faţă de diversitate”, a mai precizat Victoria Asanache.


Adaugati un comentariu


 

*