Rujeola a mai facut o victima

Dupa primul deces consemnat in judetul Bihor, un alt copil a fost ucis de rujeola in Vaslui, numarul victimelor acestei boli ajungand astfel la 26.

 

copil spitalIn ultima vreme se constata o crestere rapida a numarului de decese cauzate de complicatiile rujeolei. Ingrijorator este si faptul ca arealul in care sunt consemnate astfel de cazuri a inceput sa se extinda. Doar in aceasta luna au fost consemnate, deja, trei decese, numarul total a la copiilor rapusi de aceasta boala ajungand astfel la 26.

Ultimele doua decese s-au inregistrat in judetete in care care evolutia bolii nu ajunsese la cote alarmante, nefiind mentionate in raporturile sapatamanale facute de Institutul de Sanatate Publica. Astfel, la mai putin de o saptamana dupa ce a fost confirmat primul deces din judetul Bihor, autoritatile din Vasului au anuntat, la randul lor, in cursul zilei de ieri, ca au inregistrat un prim deces in judet, tot din cauza rujeolei. In acest caz este vorba despre un copil in varsta de cinci luni, din localitatea vasluiana Feresti, care fusese internat, pe 6 mai, la sectia de pediatrie a SJU Vaslui, ulterior fiind transferat la la Iasi, dupa ce starea lui s-a agravat. Analizele de laborator au confirmat diagnosticul de rujeola, iar medicii ieseni nu au mai putut face nimic pentru a salva copilasul.

 

bebe vaccinSi de aceasta data este vorba despre un copil nevaccinat, intrucat nu implinise inca varsta optima pentru a fi imunizat. Vaccinul impotriva rujelolei se administreaza, in mod normal, la varsta de un an, insa dupa izbucnirea epidemiei, varsta de vaccinare a fost redusa de autoritatile medicale din Romania, la noua luni. Ramane insa problema numarului mare de persoane nevaccinate, care pot transmite virusul, iar bebelusii si persoanele cu anuite afectiuni grave preexistente si imunitatea scazuta sunt, astfel, lipsite de aparare in fata complicatiilor pe care le poate da rujeola.

Numarul judetelor in care s-au consemnat decese datorate rujeolei a ajuns, astfel, la 9, „harta” extinzandu-se, treptat, din zona de vest a tarii, aolo unde s-au inregistrat cele mai multe decese, in alte judete, iar asa cum au precizat si specialistii in imunologie, pericolul se mentine, pentru ca boala se extide dupa principiul petei de ulei si va fi greu de controlat. Iar medici de familie continua sa nu dispuna de vaccin ROR (impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului), astfel incat parintii care vor sa-si imunizeze copiii sa poata beneficia de acest vaccin.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

In acest timp, ministrul Florian Bodog continua sa promita ca va rezolva criza de vacin antirujeolic, ultimele declaratii in acest sens fiind facute chiar in ziua in care a fost anuntat cel de-al 26-lea deces. Astfel, dupa ca a reamintit ca cele aproximativ 110.000 de doze de vaccin recent achizitionate din strainatate urmeaza sa ajunga zilele acestea in tara, ministrul Sanatatii a mai adaugat ca a mai fost gasit un stoc de 300.000 de doze, iar astfel, problema vaccinului ROR va fi rezolvata definitiv, cel putin pana la sfarsitul acestui an.

„Ministerul Sanatatii este pe cale sa rezolve problema cu vaccinul ROR. Am identificat impreuna cu firma producatoare un stoc de 300.000 de doze care va asigura necesarul pana la sfarsitul acestui an. Suntem in curs de demarare a procesului de achizitie si pentru cele aproximativ 110.000 de doze care vor intrat in aceste saptamani si vor veni si celelalte 300.000 de doze care acopera necesarul Romaniei pe tot anul in asa fel incat sa putem recupera toate vaccinarile antirujeolice care nu s-au facut si, in acelasi timp, putem sa vaccinam la timp copiii. De asemenea, demaram si acordul cadru pe patru ani pentru a asigura continuitate acestei masuri”, a declarat ministrul Sanatatii. Intre timp, insa, mor copiii, iar antivaccinistii contribuie, si ei, la agravarea situatiei, indemnad parintii sa nu-si vaccineze pruncii, pe motiv ca vaccinul ar putea avea recatii adverse, dar fara a aduce argumente stiintifice privind ineficienta imunizarii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*