Un spital in carantina si doua noi decese datorate rujeolei

Intre timp, criza de vaccinuri perisita, iar Legea Vaccinarii, de care se vorbeste de mai bine de doi ani, abia a fost lansata in dezbatere publica.

 

vaccin copilIn plina criza de vaccinuri, autoritatile au lansat in sfarsit in dezbatere publica un proiect al Legii Vaccinarii, lege despre care se discuta de mai bine de doi ani, de cand scaderea dramatica a ratei imunizarii in Romania a devenit deja o problema de sanatate publica. Intre timp, in tara a aparut si o epidemie de rujeola care se pare ca s-a extins si peste granite, principala cauza fiind chiar scaderea ratei imunizarii impotriva acestei boli. Autoritatile au demarat o serie demersuri pentru a-i convinge pe parinti sa isi vaccineze copiii, iar in 10 judete, chiar daca unii dintre parinti au inteles necesitatea vaccinului antirujeolic, nu isi pot imuniza copiii, intrucat stocurile de vaccnuri s-au epuizat iar din partea Ministerului Sanatatii vin deocamdata doar promisiuni ca situatia se va rezolva.

Ca o ironie a soartei, in timp ce lansarea in dezbatere publica a proiectului Legii Vaccinarii era anuntata ieri in cadru oficial, a fost primita o informare cu privire la doua noi decese provocate de rujeola, in ambele cazuri, victimele nefiind imunizate impotriva acestei boli.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

Anuntul a fost facut in cadrul conferintei de presa organizate de Ministerul Sanatatii, medicul epidemiolog Alexandru Rafila, consilierul ministrului Bodog, precizand ca este vorba de un copil de un an si jumatate si de o adolescenta de 17 ani, care avea si alte comorbiditati. Numarul deceselor cauzate de rujeola se ridica astfel la 21, in marea majoritate a cazurilor fiind vorba de copii de varste mici, niciunul dintre cei decedati nefiind vaccinat. „Sunt 21 de decese inregistrate. A mai murit inca un copil de un an si jumatate care nu era vaccinat si de asemenea o tanara in varsta de 17 ani are avea si alte comorbiditati dar care nici ea nu fusese vaccinata la timp. De ce se imbolnavesc aceste persoane?  Pentru ca virusul rujeolic circula la copiii in varsta intre unu si cinci ani care nu au fost vaccinati si atunci exista riscul sa se imbolnaveasca impreuna cu cei cu varsta mai mica de un an, care nu sunt inca protejati de vaccin si sunt si decese in randul acestor copii”, a decclarat consilierul ministrului Sanatatii in cadrul conferintei de presa.

Acesta a mai adaugart ca, din luna septembrie pana in prezent, au fost raportate peste 4.000 de cazuri de rujeola, trei sferturi dintre imbolnaviri aparand la copiii cub 10 ani, in special in randul celor intre 1 si 4 ani.

 

gripa (1)In cursul aceleiasi zile, concomitent cu anuntul celor doua noi decese si cu discutiile pe marginea Legii Vaccinarii care are sanse sa fie pusa in aplicare cel mai devreme, anul vitor, la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie din Craiova a fost instituita carantina, ca urmare a cresterii ingrijoratoare a numarului de cazuri de rujeola si scarlatina cu care se confrunta in prezent unitatea medicala.

In acest sens, directorul medical al unitatii, dr. Constantin Ecobici a declarat ca „a fost luata aceasta masura pentru ca a crescut numarul de pacienti cu rujeola si scarlatina. Luni aveam 47 de rujeole internate si 13 scarlatine. Scopul principal al instituirii carantinei este de a incerca sa reducem cat putem de mult afluxul de vizitatori in spital. In principiu, daca vine un apartinator sa aduca ceva unui pacient, coboara o asistenta sau o infirmiera si preia pachetul. In plus, asistentele sefe sunt atente la tot personalul la prezentarea si la iesirea din serviciu, sa nu faca febra sau alte simptome”.


Adaugati un comentariu


 

*