Unitate speciala pentru managementul vaccinurilor, la Ministerul Sanatatii

Desi prevazuta in Legea Vaccinarii, noua structura va incepe sa functioneze inainte ca legea sa fie promulgata, infiintarea sa urmand a fi consfintita printr-o hotarare de guvern.

 

Bodog-GrindeanuIn contextul dezbaterilor publice pe marginea Legii Vaccinarii, dar si al crizei de vaccinuri cu care Romania inca se confrunta, in ciuda promisiunilor aproape zilnice facute de autoritati, zilele trecute a avut loc o intalnire intre premierul Sorin Grindeanu, ministrul Sanatatii, Florian Bodog si mai multi reprezentanti ai societatilor profesionale, asociatiilor si societatii civile. Tema discutiilor a constituit-o problema vaccinurilor, cu aceasta ocazie ministrul Bodog prezentandu-i si un raport premierului, cu privire la situatia stocurilor de vaccinuri din tara.

In primul rand, Florian Bodog a prezentat situatia referitoare la vaccinul impotriva rujeolei, devenit necesitate stringenta dupa ce epidemia a provocat deja 25 de decese si peste 5.000 de cazuri de imbolnaviri in 38 de judete din tara. In aceasta privinta, ministrul a anuntat ca din aceasta saptamana urmeaza sa fie distribuite in teritoriu cele 10.000 de doze de vaccin, care au fost blocate la export si au fost achizitionate de Ministerul Sanatatii, urmand ca, inceapand chiar de astazi, sa ajunga la medicii de familie, cu prioritate la cei din judetele in care stocurile au fost deja epuizate. Totodata, ministrul l-a informat pe premier ca a fost semnat si contractul pentru alte 109.000 de doze de vaccin antirujeolic ce urmeaza a fi achizitionat de la producator, in perioada imediat urmatoare.

 

sedinta_guvernIn cadrul aceleaisi intalniri s-a luat decizia infiintarii unei unitati speciale de management al vaccinului, care va functiona ca structura in Ministerul Sanatatii. Infiintarea acestei unitati era prevazuta si in proiectul Legii Vaccinarii, aflat in prezent in dezbatere publica, insa participantii la dezbatere au cazut de acord ca acest demers constituie o urgenta, hotarand infiintarea unitatii inainte ca legea sa fie promulgata.

„Am hotarat ca nu vom astepta finalizarea legii vaccinului. Initial, unitatea fusese prevazuta in legea vaccinului, dar o vom prevedea in organigrama ministerului, deja a fost in dezbatere publica si poate sa intre saptamana viitoare sau cel tarziu in cealalta saptamana, pe ordinea de zi si sa fie aprobata prin Hotarare de Guvern”, a declarat la finele saptamanii trecute Florian Bodog. Prin urmare, pe ordinea de zi a sedintei de guvern din aceasta saptamana, sau, cel mai tarziu a celei de saptamana viitoare, se va afla si proiectul de hotarare privind infiintarea acestei noi structuri, considerata de autoritati o prioritate.

 

depozit medicamenteTotodata, ministrul a mai declarat ca spera ca pana luna viitoare, problema vaccinurilor in Romania sa intre intr-o oarecare normalitate, precizand ca achizitiile de vaccinuri se fac in majoritate de la o singura sursa, si din aceasta cauza apar si probleme.

„Exista unul sau doi producatori de vaccinuri, iar in momentul de fata, de exemplu, pentru ROR, una dintre firme si-a exprimat disponibilitatea si ca are o cantitate de vaccin pe care sa o livreze astazi, adica in doua saptamani, iar cealalta firma producatoare poate sa livreze diferenta de cantitate de vaccin la toamna. Practic, piata este oarecum impartita. Vor mai exista, probabil, probleme punctuale din cauza faptului ca exista situatii in care anumite loturi de vaccin nu sunt conforme si atunci producatorul nu le mai livreaza, insa, in momentul in care legea vaccinarii va fi deja promulgata, aceasta lege prevede stocuri de minim sase luni, aceste stocuri tampon care vor limita, spun eu, situatiile de a nu avea vaccin”, a mai declarat Florian Bodog in cadrul intalnirii de la finele saptamanii trecute.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*