Ministerul Sanatatii a blocat exportul intracomunitar cu vaccin antirujeolic

Comisia Europeana a avizat in procedura de urgenta solicitarea trimisa in acest sens de autoritatile romane, tinand cont de evolutia ingrijoratoare a epidemiei de rujeola din Romania.

 

comisia europeanaLa sfarsitul lunii trecute, Ministerul Sanatatii a transmis, catre Comisia Europeana, o notificare prin care se solicita acordul pentru blocarea exporturilor intracomunitare de vaccin impotriva rujeolei, oreionului si rubelolei (ROR), motivatia fiind necesitatea urgenta de a asigura necesarul de doze pentru copiii din Romania, in conditiile epidemiei de rujeola care se manifesta de aproape un an.

Solicitarea autoritatilor romane a venit dupa ce stocurile de vaccinuri din mai multe judete se epuizasera, neputand fi refacute la timp, intrucat procedura de achizitie se desfasoara cu dificultate. In aceste conditii, pe piata autohtona au fost gasite, in anumite depozite, stocuri de vaccinuri care erau destinate, insa, exportului intracomunitar, distribuirea acestora pe pietele externe fiind mai profitabila, datorita preturilor mai mari practicate in celelalte tari europene.

Ministerul a luat decizia blocarii in depozite a acestor vaccinuri, in scopul achizitionarii si distribuirii pe piata romaneasca, Florian Bodog precizand ca in urma acestei decizii, s-a ales si cu cateva reclamatii facute de distribuitori, catre autoritatile europene.

 

depozit medicamenteIn data de 27 aprilie, Ministerul Sanatatii din Romania a transmis o solicitare catre Comisia Europeana, privind suspendarea temporara a exportului intracomunitar de vaccin ROR, iar raspunsul primit in cursul zilei de astazi este unul favorabil. Concret, Comisia Europeana a avizat favorabil, in procedura de urgenta, decizia de suspendare temporara a exportului intracomunitar a vaccinului combinat ROR, tinand cont de discontinuitatile in aprovizionare cu care se confrunta autortiatile romane si de evolutia ingrijoratoare a epidemiei de rujeola, impotriva careia vaccinarea este cea mai eficienta metoda de combatere. Comisia Europeana a considerat situatia din Romania un caz special si si-a dat acordul ca autoritatile romane sa blocheze, temporar, exporturile intracomunitare de vaccin ROR, pana cand situatia se va reglementa, iar stocurile Ministerului Sanatatii vor fi completate cu numarul necesar de doze. In consecinta, toate dozele de vaccin ROR existente la acest moment in depozitele din tara nu mai pot fi trimise la export, distribuitorii avand la dispozitie doar varianta plasarii acestora pe piata autohtona.

 

copil spitalConform celor mai recentre date comunicate la inceputul acestei saptamani de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania, raportate din septembrie anul trecut pana in prezent, este de 5.290, acestea provenind din 38 de judete. Cele mai multe cazuri inregistrate — 966 sunt in Caras-Severin, 952 in Timis si 837 in Arad. Cele mai putine cazuri, cate unul, sunt in Botosani, Maramures, iar in Prahova si Teleorman sunt confirmate cate doua cazuri.

Din pacate, epidemia a provocat si 24 de decese, in toate cazurile fiind vorba de copii care nu fusesera vaccinati impotriva rujeolei. Cele mai multe decese, 8 la numar, s-au inregistrat in judetul Timis, in Arad si Dolj s-au consemnat cinci decese, in Caras-Severin trei, iar in Calarasi, Satu Mare si Bucuresti, cate un deces.

 

proimunizare-primaria buzauDe la declansarea epidemiei, in judetul Buzau au fost confirmate 8 cazuri de rujeola, dintre care 2 in acest an, insa din fericire nu s-a inregistrat niciun deces. Potrivit datelor facute publice de dr. Carmen Scatei, cu ocazia conferintei de presa care a avut loc odata cu lansarea Campaniei nationale Vaccinarea Salveaza Vieti, acoperirea vaccinala cu ROR, in judet, este de 93% la copiii sub 1 an, de 87,8 la cei de 5 ani si de 89,77% la cei de 7 ani, astfel ca Buzaul sta ceva mai bine decat alte judete la acest capitol.

Asta nu inseamna, insa ca este cazul sa ne culcam pe o ureche,  intrucat, asa cum a mentionat dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei, se mentine riscul extinderii epidemiei si in judetele in care pana acum s-a inregistrat o incidenta mica, intrucat aceasta boala contagioasa actioneaza dupa principiul petei de ulei, adica se intinde, necontrolat, nepuatnd fi oprita decat in conditiile in care sunt create conditiile specifice, adica numai dupa o acoperire vaccinala de peste 95% a populatiei, care poate asigura o imunitate prin care se pot evita complicatiile asupra celor care vin in contact cu virusul.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*