Institutul Cantacuzino – pol euroregional de vaccinuri
Aceasta este intentia autoritatilor romane, care au discutat deja cu comisarului european pentru Sanatate, urmand sa fie adresata o solicitare oficiala in acest sens si Comisiei Europene.
Autoritatile au planuri mari cu Institutul Cantacuzino, cel putin la nivel declarativ, dupa trecerea unitatii in subordinea Ministerului Apararii. Institutul ar urma sa devina un pol euroregional al productiei de vaccinuri, aprovizionand atat piata autohtona, cat si pe cea a tarilor din regiune.
Anuntul a fost facut in aceasta dimineata de ministrul Sanatatii, Florian Bodog, care a declarat ca a purtat deja discutii in acest sens cu comisarul european pentru Santate, Vytenis Andriukaitis, iar o solicitare oficiala urmeaza sa fie adresata in perioada urmatoare si Comisiei Europene.
Referindui-se la discutiile purtate cu comisarul european pentru Sanatate in privinta transformarii institutului in pol euroregional, ministrul a declarat ca a fost incurajat in acest demers, astfel ca in zilele urmatoare, premierul Mihai Tudose va adresa o scrisoare oficiala Comisiei Europene, cu aceasta solicitare.
Florian Bodog a mai precizat ca in prezent sunt in desfasurare procedurile privind trecerea institutului la Ministerul Apararii, si ca ministerul pe care il conduce a indeplinit toate formalitatile necesare in acest sens.
Ca si centru euroregional in productia de vaccinuri Institutul Cantacuzino va trebui sa asigure aprovizionarea cu vaccinuri atat pentru piata din Romania, cat si pentru alte state din regiune, in situatii de criza. „Ca pol euroregional de productie de vaccinuri, Institutul va trebui sa acopere situatia in care sunt probleme de sarje de vaccin care nu corespund sau exista probleme de productie ori situatii in care nu se face aprovizionarea unei anumite tari”, a explicat ministrul Sanatatii.
In cazul in care autoritatile europene vor fi de acord cu solicitarea Romaniei, ar creste si sansele de accesare a unor fonduri europene pentru reabilitarea institutului.
Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala, i-a transmis zilele trecute premierului Tudose ca Romania are sanse sa primeasca 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru utilarea institutului, insa pentru a avea sanse sa primeasca acesti bani, Guvernul trebuie sa grabeasca procedurile de trecere a unitatii din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a Ministerului Apararii.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca ordonanta privind reglementarea procedurii de licitatie pentru achizitia de ambulante se afla in proces de avizare. Documentul a primit deja toate avizele necesare de la Ministerul Sanatatii urmand ca intr-una din sedintele viitoare de guvern sa fie adoptata.
Florian Bodog a precizat in acest sens ca licitatia se va tine la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, structura subordonata Ministerului Administratiei si Internelor.
La sfarsitul lunii mai, problema achizitiei de ambulante pentru serviciile de Ambulanta si SMURD a constituit marul discordiei intr-un conflict declansat intre ministrul Bdog si secretarul de stat Raed Arafat, dupa ce primul a anuntat ca achizitia va fi facuta de ministerul pe care il conduce, protocolul incheiat in acest sens cu Ministerul de Interne nemaifiind valabil. Raed Arafat a reactionat, revendicand la randul sau procedura de achizitie a celor peste 3.000 de ambulante si acuzand actiuni de sabotaj din partea unor functionari ai Ministerului Sanatatii. Scandalul a fost mediat la acel moment de premierul Sorin Grindeanu, care a trecut in seama Secretariatului General al Guvernului sarcina licitatiei pentru achizitionarea ambulantelor.