25 de milioane de euro pe an pentru Institutul Cantacuzino

Specialistii Ministerului Apararii estimeaza ca aceasta este suma care va trebui investita in dotari, in fiecare din urmatorii cinci ani, iar primele vaccinuri ar putea fi produse peste doi ani.

 

Adrian Tutuianu – MApN

Pentru prima data de cand premierul Mihai Tudose i-a trasat sarcina de a prelua administrarea Institutului Cantacuzino, intrucat specialistii Ministerului Sanatatii nu s-au dovedit suficient de competenti in a scoate institutia din colaps, ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a vorbit despre planurile sale referitoare la reabilitarea institutului si la reluarea productiei de vaccinuri.

Acesta a precizat ca institutul nu a trecut inca in administrarea ministerului pe care il conduce, insa acest lucru se va intampla, cu siguranta, astfel ca la nivelul Ministerului Apararii a fost constituit un grup de lucru care analizeaza situatia actuala a unitatii si cauta solutii pentru ca productia de vaccinuri sa poata fi reluata cat mai curand. „Am constituit un grup de lucru la nivelul ministerului care sa faca evaluarea situatiei institutului. Am cerut sa stabileasca in ce conditii putem produce vaccinuri si putem desfasura alte activitati de natura stiintifica in cadrul institutului si care ar fi alocarea minima necesara. Acest colectiv lucreaza impreuna cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si cu conducerea Institutului Cantacuzino. Au termen de la mine 10 zile sa-mi prezinte proiectul de act normativ si analiza la zi a situatiei acestui institut”, a declarat Adrian Tutuianu.

 

A fost facuta deja o evaluare prealabila, in urma careia s-a stabilit ca, in urmatorii cinci ani, institutul are nevoie de o alocare financiara de 25 de milioane de euro pe an, pentru a relua productia de vacinuri peste doi ani si a se mentine la parametri optimi de functionare. Avand in vedere ca este vorba de o unitate de importanta strategica, Adrian Tutuianu este de parere ca aceasta suma nu este una foarte mare, iar „un guvern care e responsabil, fiindca Institutul Cantacuzino prezinta o importanta strategica, chiar de securitate nationala, o poate asigura. Cand nu mai ai niciun fel de mijloc de a-ti proteja populatia, evident ca nu este o chestiune oarecare, e de securitate nationala”, a subliniat Tutuianu.

Specialistii militari sunt de parere ca productia de vacicnuri ar putea fi reluata in doi ani, insa pana atunci este nevoie de reabilitarea spatiilor, care nu corespund, si de dotari pe liniile de productie si pentru pregatirea acestei productii. „Exista si o componenta de venituri proprii – ca au niste contracte de cercetare in curs. Am facut o prima discutie informala cu ministrul Cercetarii, la sfarsitul saptamanii, sa vedem daca putem sa legam pe componenta de cercetare anumite lucruri. Cele 25 de milioane de euro le voi cere suplimentar fata de bugetul alocat de 2% din PIB pentru Aparare” a mai precizat ministrul Tutuianu.

 

Laborator Institutul Cantacuzino

Cat despre viitorul statut al institutului, ministrul Apararii a declarat ca acesta va ramane cu personalitate juridica, dar, cel mai probabil, va face parte din una din directiile de cercetare ale Ministerului Apararii.

La randul sau, si Florian Bodog, ministrul Sanatatii, este de parere ca decizia de trecere a institutului in administrarea Ministerului Apararii este una buna, atragand atentia si ca in cadrul unitati au mai ramas foarte putini specialisti. „Cred ca decizia de a transforma institutul intr-o unitate militara  este una foarte buna pentru ca vor putea merge in paralel activitatea de cercetare cu cea de productie. Din ceea ce am inteles, vor face o linie de productie cu produse speciale. In doi ani, domnul ministru Tutuianu a promis ca va porni din nou linia de vaccinuri. Linia de productie care este instalata acolo, din pacate, nu va putea produce vaccinuri pentru larg consum pentru ca este o linie montata intr-un demisol. Nu sunt conditii si nu poate primi aprobare. Daca incepem sa producem vaccin pentru Romania e foarte bine. De ce sa nu producem si pentru tarile din jur? Pentru ca Institutul Cantacuzino este un brand cunoscut in Europa. Dupa cum stim, toti producatorii de vaccinuri din lume au probleme de livrare si probleme de productie”, a declarat Florian Bodog.

 


Adaugati un comentariu


 

*