Ministerul Sanatatii intentioneaza sa modifice sistemul de rezidentiat

29 august 2017 | 2 comentarii |

Schimbarea ar urma sa fie facuta chiar de anul viitor, astfel incat tinerii meidici isi vor putea face rezidentiatul in spitalul in care opteaza pentru post. 

 

Invitat aseara in studioul unei emisiuni de televiziune, ministrul Florian Bodog a adus din nou in discutie problema crizei de personal generata de exodul medicilor, reamintind cu aceasta ocazie ca, de la 1 ianuarie 2018, salariile medicilor din Romania vor creste, ajungand la nivelul celor pe care le primesc ceilalti medici din tarile UE. In opinia ministrului Santatii, aceasta majorare salariala va constitui principala masura care ii va determina pe medicii romani sa ramana sa profeseze in tara si chiar ii va readuce acasa pe cei care au plecat sa munceasca in clinicile din strainatate, mentionand chiar ca a fost contactat de medici romani care au in strainatate o cariera frumoasa, dar care vor sa se intoarca acasa.

O alta masura pentru stoparea exodului medicilor, dar si pentru a facilita completarea spitalelor din afara centrelor universitare cu specialisti si pe care ministrul intentioneaza sa o puna in aplicare incepand de anul viitor, este modificarea sistemului de rezidentiat. Principala schimbare va consta in faptul ca tinerii medici isi vor putea face rezidentiatul in spitalul in care opteaza pentru post, iar odata incheiata perioada de rezidentiat, vor avea locul de munca asigurat in unitatea medicala cu care deja sunt obisnuiti. „Pentru anul acesta nu se poate schimba sistemul de rezidentiat, insa pentru anul urmator gandim un alt sistem de rezidentiat, in care rezidentul sa fie angajat in spitalul judetean, sa-si poata face rezidentiatul in spitalul in care opteaza pentru post. Cred ca daca rezidentul lucreaza in spitalul in care urmeaza sa-si ocupe postul, se obisnuieste cu comunitatea, poate se casatoreste, poate se indragosteste de oameni, de locuri”, a declarat ministrul.

 

Totodata, Florian Bodog a precizat ca, incepand cu viitoarea sesiune de rezidentiat, va urmari, personal, ca la concurs sa fie scoase cu precadere posturi pentru specialitatile in care se inregistreaza o criza acuta de personal. Conform declaratiilor ministrului, spitalele in care se resimte cel mai pregnant criza de medici sunt cele din zona de sud a tarii. Florian Bodog a accentuat faptul ca exista spitale aflate la doar 100 de kilometri de Capitala, care nu au medici. Desi nu a fost mentionat in mod expres, si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau se afla intr-o astfel de situatie. In urma nenumaratelor concursuri de angajare organizate in ultima perioada de unitatea medicala, posturile oferite pentru sectiile cu probleme de personal a fost completat doar partial. „E un paradox ca exista aceste spitale apropiate de Bucuresti si totusi medicii nu se duc acolo. Consider ca ar fi mult mai bine daca rezidentii ar fi mult mai repede integrati in activitatea spitalului judetean in care urmeaza sa lucreze. Si in acest an, dupa examenul de specialitate, am discutat in cadrul ministerului sa avem si examenul de ocupare de posturi la nivel national. Sa luam toate posturile, spitalele care doresc, noi le organizam, poate in paralel cu examenul de specialitate, in asa fel incat cand  ti-ai terminat examenul de specialitate, poftim, ai loc de munca”, a subliniat Florian Bodog.

 

Ministrul Sanatatii a mai precizat ca nu toate specialitatile se confrunta cu criza de personal, insa cele mai mari probleme sunt in sectiile de Pediatrie, Radiologie si imagistica, Medicina interna, Terapie intensiva si UPU.

In ceea ce priveste facilitatile oferite de autoritatile locale pentru atragerea medicilor in spitalele judetene, ministrul spune ca la astfel de solutii s-a apelat in multe zone din tara, insa rezultatele nu au fost foarte bune, numarul de medici din zonele respective fiind in continuare insuficient, iar specialistii ramanand la fel de neinteresati sa profeseze aici. Un exemplu in acest sens este si judetul Buzau, unde Consiliul Judetean deconteaza plata chiriilor si utilitatilor si asigura o prima pentru medicii nou angajati, insa Spitalul Judetean continua sa se confrunte cu criza de medici.

„Exista astfel de solutii si administratiile locale au posibilitatea legala sa faca acest lucru si chiar se intampla. Insa, rezultatele nu sunt foarte bune. Cred ca aceste politici de a le oferi locuinta, eventual de a le plati chiria sau de a le pune la dispozitie un teren, nu sunt suficiente. Ele trebuie dublate de celelalte masuri de care am vorbit, respectiv salarii la nivel european si asigurarea unor conditii de munca adecvate”, a mai precizat ministrul. Promisiunile sale au continuat cu constructia de noi spitale, salarii mai mari pentru rezidenti si pentru intregul personal medical, noi centre pentru arsi si noi ambulatorii de specialitate, cu laboratoare de analize si investigatii medicale, o noua legislatie pentru persoanele cu probleme psihice si productie de vaccinuri la Cantacuzino.

Ramane de vazut daca intre promisiuni si realitate nu va exista, ca de fiecare data in ultimii 27 de ani, in care Ministerul Sanatatii a avut in fruntea lui nu mai putin de 32 de ministri, o prapastie prea mare pentru a putea fi trecuta…

 



Comentarii (2)

  1. meme spune:

    PROBLEMA MAJORA e sa le PLATITI si CELORLALTI pe care i ati intors pe dos in toata aceasta perioada.

  2. Tudor Sever Stancioiu spune:

    In Ungaria sistemul acesta functioneaza dintotdeauna iar rezultatele la nivel micro sunt clar mai bune decat in Romania. Slava Domnului ca si-au dat seama,chiar si dupa 27 de ani, ca rezidentiatul hipercentralizat e un concept falimentar.

Adaugati un comentariu


 

*