Doctorita Matei si asistenta sefa Gazdaru, destituite din functie in urma anchetei copiilor contentionati de la SJU Buzau

19 februarie 2013 | 1 comentariu |

Totodata li s-a diminuat salariul cu 10% pentru doua luni, asietentei si infirmierei de salon. Conducerea unitatii medicale va fi evaluata la finalul termenului de aplicare a unor masuri administrative stabilite de Comisie.

 

S-a dat verdictul in cazul anchetei de la sectia Pediatrie a SJU Buzau. Medicul sef de sectie, dr. Carmencita Matei si asistenta-sefa Maricica Gazdaru au fost schimbate din functie, iar asistenta si infirmiera de salon au fost  penalizate cu 10% din salariu pe doua luni.

Comisia de Disciplina constituita pentru anchetarea cazului copiilor contentionati (legati) de paturi la Spitalul Judetean Buzau a finalizat cercetarea disciplinara si administrativa, transmite purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Buzau, Oana Ghimbasanu, printr-un comunicat de presa.

         In baza documentelor cuprinse in dosarul de cercetare, masurile si sanctiunile propuse de comisie si aprobate de managerul Spitalului sunt urmatoarele: medicul sef de sectie si asistenta sefa din sectia de pediatrie vor fi destituite din functiile de conducere detinute, iar asistenta medicala si infirmiera de salon vor fi sanctionate cu reducerea salariului cu 10% pe o perioada de doua luni, se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

Presedintele CJ a dispus ancheta

Sanctiunile au fost stabilite in urma analizei tuturor factorilor care au contribuit la situatia care a constituit obiectul anchetei dispusa la nivelul SJU Buzau, de presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, in urma mediatizarii faptului ca la Sectia Pediatrie a unitatii medicale s-a aplicat masura contentiei in cazul unor copii cu grave tulburari neuropsihice, aflati in tratament.

Sanctiunile stabilite fata de persoanele responsabile pentru situatia inregistrata vor fi comunicate acestora de catre conducerea unitatii medicale, dupa emiterea deciziilor, conform prevederilor legale. Totodata, Comisia de Ancheta a stabilit un set de masuri si protocoale pe care echipa manageriala a Spitalului Judetean de Urgenta trebuie sa le duca la indeplinire, motiv pentru care aceasta ramane in monitorizare. S-a stabilit un termen de implementare a acestor masuri, iar la final se va face o evaluare, in baza careia se va decide si daca este necesar si ce masuri vor fi luate si in legatura cu conducerea spitalului”, a precizat Laurentiu Gavrila, secretarul general al Consiliului Judetean, sef al Comisiei de ancheta si presedinte al CA al SJU Buzau.

         In timpul anchetei au fost audiate si au dat note explicative in sedintele Comisiei de Ancheta si ale Comisiei de Disciplina a unitatii medicale, noua asistente medicale, doua ingrijitoare si doua infirmiere care au fost de serviciu in ziua de 28 ianuarie, cand a avut loc nedoritul eveniment, precum si asistenta sefa, medicul sef de sectie si alti doi medici. In cazul unor persoane s-a procedat la extinderea cercetarilor pentru clarificarea anumitor aspecte punctuale si a unor neclaritati si neconcordante in punctele de vedere exprimate initial de persoanele audiate.

 

Medici si asistente Sectia Pediatrie

Reamintim ca in data de 28 ianuarie, imediat dupa aparitia in presa a imaginilor cu copiii contentionati, a fost constituita Comisia de ancheta de la SJU Buzau, prin dispozitia presedintelui Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, care a cerut si „pedepsirea vinovatilor”.

In paralel, au fost efectuate anchete la nivelul Directiei de Sanatate Publica, al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (in cauza fiind vorba despre copii institutionalizati, cu grave probleme neuropsihice), al Politiei si al Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau.

Colegiul Medicilor, Ordinul Asistentilor Medicali si Sindicatul SANITAS au apreciat ca „nu exista culpa medicala” si au mentionat ca in aceasta cauza nu s-a inregistrat vreo reclamatie, motiv pentru care au cerut „o analiza lucida si pertinenta”, considerand ca trebuie analizate cauzele si luate masuri de indreptare a lor, mai degraba decat pedepsirea unor persoane care s-au aflat in mijlocul evenimentului, conjunctural.

Tinand cont de toate acestea, ca si de concluziile verificarilor efectuate atat din punct de vedere administrativ, Comisia de Ancheta a dat, astazi, verdictul.Comentarii (1)

 1. L. Buzoianu spune:

  Ferma animalelor
  In ”Ferma animalelor” (carte si ecranizare- George Orwell)se spune ”toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decat altele”.
  Legatura cu acest caz este ca, DACA exista o culpa aceasta este comuna. Fata de personal s-au luat masuri de destituire si reducere din salariu, iar fata de institutie si conducerea ei vom aplica masuri privind elaborarea unor protocoale.
  Corect si echilibrat ar fi fost ca verdictul sa fie dat in acelasi moment pentru toate partile, analizandu-se cauza si efectul. Cauzele principale sunt: spitalul nu a asigurat cele necesare, desi exista solicitari facute cu 1 si 2 ani inainte de eveniment si nici nu a aplicat masurile legale (atat cat exista). Dar cum poate fi amendata o institutie de stat, care la randul ei a fost subfinantata de CNAS si nu a putut asigura masurile de protectie minime (respectiv paturi pentru copii, asa cum fusese cerut in repetate randuri de medcii sectiei).
  Pentru ”Ferma animalelor” in folclorul romanesc exista un echivalent ”acarul Paun”.
  Si uite asa, o institutie de stat (Consiliul Judetean) acopera alta institutie de stat (CNAS) – la urma urmei ”traim in Romania ……”

Adaugati un comentariu


 

*