Ancheta cu multe necunoscute la Spitalul Judetean Craiova

16 iulie 2016 | 0 comentarii |

Inspectia Sanitara a sesizat Colegiul Medicilor si Agentia Medicamentului , iar ministrul Sanatatii a si-a trimis Corpul de Control pentru a verifica daca se putea evita decesul unor pacienti cu obezitate morbida, operati de medicii craioveni impreuna cu doi medici din Franta. 

 

spitalul-judetean-de-urgenta-din-craiovaIn urma unor decese asupra carora planeaza suspiciunea ca au survenit in urma unor interventii chirurgicale efectuate de o echipa de medici francezi care nu au avut aprobarea Colegiului Medicilor de a presta servicii medicale temporar sau ocazional in Romania, Spitalul Judetean de Urgenta Craiova se afla intr-o ancheta complexa.  Ce-i drept, diagnosticele pacientilor si bolile asociate de care sufereau au fost factori favorizanti in evolutia postoperatorie, dar nu este exclus nici ca riscurile sa fi fost amplificate de infectiile intraspitalicesti care, in cazuri chirurgicale complicate, pot duce la deces.

Ministerul Sanatatii a anuntat, printr-un comunicat, ca Inspectia Sanitara a sesizat Colegiul Medicilor cu privire la noua operatii efectuate cu sprijinul unor medici straini la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova si totodata a fost sesizata Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale cu privire la utilizarea in cadrul acestor operatii a unor dispozitive si consumabile provenite si din sponsorizari pentru care nu exista contracte de sponsorizare, respectiv documente care sa ateste calitatea acestora.

Ministerul Sanatatii mentioneaza ca raspunderea pentru obtinerea aprobarilor, respectiv pentru documentatia aferenta dispozitivelor medicale apartine Spitalului Judetean, nu medicilor din Franta.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Intrucat doua dintre cele noua persoane cu obezitate morbida operate in contextul mentionat au decedat, iar alte doua au facut complicatii si se afla sub tratament, cu o evolutie nu tocmai fericita, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a cerut propria ancheta, pentru a se face lumina in acest caz.

La inceputul saptamanii viitoare, Corpul de Control al Ministerului sa efectueze verificari la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, pentru a identifica toate conditiile in care au avut loc interventiile chirurgicale si pentru a stabili daca si cine se face vinovat de decesul ulterior al doi dintre pacienti si de starea grava in care se afla alti doi.

Ministrul apreciaza insa ca responsabilitatea nu poate fi „pasata”  medicilor straini si nici nu trebuie periclitate colaborarile ulterioare intre medicii romani si straini.

Ministrul condamna insa „orice actiune care ar putea arunca indoieli asupra cooperarii internationale dintre spitalele romanesti si specialisti straini” si considera ca intensificarea acestei cooperari este una dintre prioritatile mandatului sau, parteneriate cu spitale din afara tarii si cooperarea intre medici romani si straini dovedindu-se de nenumarate ori benefice pentru pacientii romani”, se mentioneaza in comunicatul MS.

 

chirurgie obezitatePentru o imagine cat mai clara a contextului in care au avut loc evenimentele, Ministerul Sanatatii face si o sinteza a celor mai grave dintre cazurile care au determinat ancheta autoritatilor si a evolutiei postoperatorii a pacientilor. Nu este exclus ca anchetatorii sa ia in primul rand in considerare riscul infectiilor nosocomiale care ar fi putut duce la decesul pacientilor. Unitatea medicala a fost recent verificata in urma faptului ca dupa scandalul Hexi Pharma s-a descoperit ca era unul dintre spitalele care au achizitionat cele mai multe produse de dezinfectie de la aceasta firma, despre care stim deja ca a livrat dezinfectati ineficienti, solutii biocide diluate atat de mult incat erau mai ineficiente decat apa chiaoara, iar in aceste conditii, infectiile intraspitalicesti era imposibil sa fie prevenite in anumite cazuri.

Aflam astfel ca in perioada 25-27 mai 2016, noua pacienti diagnosticati cu obezitate morbida au fost operati la Spitalul Clinic de Urgenta Craiova de catre echipe mixte de chirurgi. Au participat  doi medici chirurgi de la Centrul Integrat de Tratament al Obezitatii Morbide din Franta.

 

interventie obezitateUn pacient in varsta de 47 de ani a fost operat in data de 25 mai, acesta fiind diagnosticat cu obezitate morbida, hipertensiune arteriala, esofagita peptica gr. A. Evolutia postoperatorie a fost pozitiva, investigatiile nu au aratat complicatii, iar in data de 3 iunie a fost externat.

Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgenta, dar nu a putut fi operat din cauza hemoglobinei foarte scazute, iar pe 8 iulie, acesta a decedat. Diagnosticul de deces este stare toxico-septica, fistula gastrica, peritonita generalizata, obezitate morbida.

Sotia pacientului a depus o plangere la Politie in care reclama decesul sotului sau in conditii suspecte, dar medicii se apara spunand ca a fost un caz cu multe complicatii care, pana la urma, s-au dovedit fatale, in conditiile in care pacientul nu ar fi respectat indicatiile de regim igieno-dietetic si efort fizic recomandate de medici, la externare.

Un alt pacient, in varsta de 43 de ani, a fost operat pe 27 mai. Diagnosticul de externare a fost diabet zaharat tip II, insuficienta cardiaca cl. II, miocardiopatie mixta, displidemie, aritmie extrasistolica ventriculara, insuficienta venoasa membre inferioare, fistula gastrica postoperatorie. Pacientul a fost externat afebril, stabil hemodinamic. A decedat vineri, 15 iulie, la 17 zile de la externare, la domiciliu.

 

operatie obezUn alt pacient, de 42 de ani, a fost operat in aceeasi zi si externat pe 13 iunie. Diagnosticul a fost obezitate morbida, diabet zaharat tip II, hipertensiune arteriala insuficienta venoasa cronica, arteriopatie diabetica, colita cu clostridium difficile si gangrena gamba stanga. A fost reinternat pe 18 iunie si urmeaza tratament pentru plagi infectate la gambe. Pacientul a fost declarat cu infectie nosocomiala cu Klebsiella si cu Costridium Difficile. Au fost verificate documentele de raportare a infectiilor si acestea sunt conforme.

O pacienta de 33 de ani a fost operata in aceeasi perioada, fiind diagnosticata cu obezitate morbida, gusa chistica lob drept, pneumonie bazalastanga, pleurezie stanga, abces subfrenic stang. Evolutia sa postoperatorie nu a fost pozitiva, pe 7 iunie analizele evidentiind rezultat pozitiv pentru Stafilococ sp, Bacil Gram negativ, Stafilococ coagulazo negativ. Pe 9 iunie a fost operata din nou, iar acum urmeaza tratament cu antibiotice, avand o  evolutie lent pozitiva.

 Medicii craioveni considera ca ei au facut tot ce trebuia pentru a ajuta pacientii, iar complicatiile ulterioare s-au datorat fie comorbiditatilor de care sufereau acestia, fie de nerespectarea conduitei terapeutice recomandate. Ei accepta ca este dreptul fiecaruia sa ceara explicatii cu privire la un anumit gest medical, terapeutic sau interventie medicala, dar considera ca de la acuzatie pana la dovedirea vinovatiei medicului este o mare diferenta.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*