Ancheta la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitala

3 iunie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a dispus un control la Spitalul Sf. Pantelimon, dupa ce in media a aparut informatia ca un medic al acestei unitati medicale discrimineaza pacientii pe criterii de varsta. 

 

Ministerul sanatatii 2 jpgIn urma unei informatii aparuta in presa despre posibila discriminare pe criterii de varsta a pacientilor din unitatea ATI a spitalului Sf. Pantelimon din Bucuresti, Ministerul Sanatatii (MS) a dispus efectuarea unui control, iar unitatea medicala a declansat o ancheta interna.

In contextul amintit, MS atrage atentia, managerilor de unitati sanitare cu paturi, ca „discriminarea pe criterii de varsta la pacientii din ATI este inacceptabila”.

Printr-un comunicat remis de Biroul de presa, Ministerul Sanatatii arata ca „AP-ATI (Actiunea Prioritara ATI) este un program gandit de Ministerul Sanatatii pentru a urmari un pacient critic a carui viata este amenintata, indiferent daca acesta este asigurat sau nu, si menit sa asigure cheltuielile cu tratamentul unui astfel de pacient”.

Actiunea Prioritara este reglementata in Ordinul Ministrului Sanatatii (OMS) nr. 447 / 2015, modificat prin OMS 966/2015. Din acestea, articolul 20 reglementeaza ce achizitii se pot face in unitatile ATI si decontate din AP-ATI, iar articolul 21 defineste criteriile de eligibilitate pentru diagnostice, nu pentru pacienti.

 

bolnav-hepatitaConform principiului de functionare al AP-ATI, pe baza facturilor inaintate de unitatile spitalicesti, din luna precedenta, decontarea cheltuielilor se asigura, la cerere, in luna urmatoare, dupa verificarea documentatiei necesare.

Convingerea ferma a Ministerului Sanatatii este ca AP-ATI reprezinta un mare pas inainte pentru asigurarea ingrijirii unui pacient critic la cele mai inalte standarde. Criteriile de eligibilitate pentru diagnostice au fost revizuite constant incepand cu anul 2013, cand a fost demarata aceasta actiune. Scopul a fost permanenta extindere atat a numarului de diagnostice, cat si a numarului de unitati ATI”, se mai mentioneaza in comunicatul amintit.

Discriminarea pe criterii de varsta – sau orice alta forma de discriminare intre pacienti – in cadrul acestui program – sau oricare altul – este inacceptabila si reprezinta o incalcare a legii in vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania, mai spun reprezentantii MS.

 

sf. pantelimonIn comunicat se mentioneaza ca in cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzatiile din presa vor fi investigate, iar Ministerul Sanatatii a decis organizarea unei actiuni comune a Corpului de Control impreuna cu Serviciul de Medicina de Urgenta care sa analizeze daca acuzatiile se probeaza. Controlul va avea loc saptamana viitoare, dupa finalizarea celor care se desfasoara in acest moment in judetele Mures si Buzau (la Spitalul Sapoca – n.r). Actiunea va merge in paralel cu ancheta interna de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Potrivit unei informatii aparuta pe blogul jurnalistului Catalin Tolontan si preluata de aproape toata presa centrala, un medic de la spitalul mentionat a fost inregistrat de un subaltern cand ar fi propus sa se dea medicatie pacientilor tineri, care au sanse mai mari, fiind numiti aia care merita. In articolul in care este aratat cincismul medicului se vorbeste si despre disparitia a 800 de fklacoane de antibiotic din acelasi spital.

Intre timp, purtatorul de cuvant al unitatii medicale a anuntat ca sefa sectiei, dr. Laura Constantinescu, si asistenta sefa, Laura Manea, au fost suspendate pana la finalizarea anchetei.

 


Adaugati un comentariu


 

*