Scandalul admiterii studentilor straini de la UMF Iasi, la final

27 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Au fost reevaluate toate cele 951 de dosare depuse in sesiunea septembrie 2015 si s-a constatat ca 94 nu indeplineau conditiile de admitere.

 

UMF IasiUniversitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi a finalizat procesul de reevaluare a celor 951 de dosare inregistrate in sesiunea septembrie 2015, dupa scandalul admiterii studentilor straini la aceasta universitate pe baza unor dosare care contineau probleme grave (modificari de note si neconcordanta intre nota de pe fisa de evaluare si cea de pe site-ul UMF), anunta Universitatea, printr-un comunicat de presa.

Lista cu studentii straini care au dreptul sa se inscrie in anul I a fost publicata pe site-ul Universitatii, iar data limita de inscriere a fost prelungita pana pe 2 decembrie.

In urma acestui scandal, Comisia de disciplina a UMF Iasi a decis suspendarea contractului de munca al secretarului-sef Gabriela Cuciureanu, iar prof. dr. Dragos Pieptu, rectorul interimar al UMF, care de altfel a si descoperit frauda, si-a dat demisia. In sedinta de luni, 26 octombrie, Senatul Universitatii a desemnat un Ordonator de credite, care va indeplini prerogativele rectorului pana la organizarea alegerilor care vor desemna o noua conducere a Universitatii. Au fost propusi conf. univ. Lacramioara Serban (fost prodecan al Facultatii de Medicina) si prof. dr. Stefan Georgescu (medic chirurg, director medical la Spitalul „Sf. Spiridon”), iar cel de-al doilea, care in 2012 a candidat la fuinctia de rector impotriva lui Vasile Astarastoae, a fost ales, urmand ca nominalizarea sa fie aprobata si de Ministerul Educatiei.

 

Senatul UMF Iasi

Senatul UMF Iasi

Succesiunea evenimentelor care au dus la implicarea UMF Iasi intr-un scandal international a fost facuta publica de Senatul institutiei, „pentru intelegerea corecta si deplina a evenimentelor”. Astfel, se arata ca pe 5 octombrie 2015, rectorul UMF, prof. dr. Dragos Pieptu, a sesizat existenta unei situatii bizare in lista cu „Candidati admisi care pot fi inmatriculati in anul I, an universitar 2015/2016” publicata pe site-ul Universitatii, prin faptul ca unul dintre numele de pe lista nu avea inscris punctajul obtinut in urma evaluarii, iar in documentul similar de pe calculatorul din biroul Rectorului, candidatul respectiv nu exista.

A solicitat secretarului-sef al Rectoratului lamuriri asupra acestei situatii bizare, iar in dimineata zilei de 6 octombrie, rectorul a solicitat listele trimise la Ministerul Educatiei, listate si semnate in original, precum si o verificare a punctajelor tuturor dosarelor studentilor declarati admisi care se gasesc in acel moment in Rectorat, prin compararea punctajului de pe fisa de evaluare cu cel de pe listele oficiale. Cu o ora mai tarziu, profesorul Pieptu este informat de secretara Oana Crismaru, de la Facultatea de Medicina, ca ea a refuzat acceptarea primirii anumitor dosare de la Rectorat deoarece contineau modificari grosolane ale punctajului scris.

 

Dragos Pieptu, rector interimar al UMF Iasi

Prof. Dragos Pieptu, fost rector interimar

Gravitatea situatiei a fost prezentata de rectorul UMF, in aceeasi zi, in cadrul sedintei Consiliului de Administratie (CA). Rectorul a informat membrii CA despre situatia concreta a studentei care a fost introdusa in lista de admisi desi avea 46 de puncte, in timp ce ultimul clasat a a avut 47 de puncte, ceea ce demonstreza ca modul in care a fost introdusa in tabelul trimis la MECS nu poate fi o greseala de redactare, ci un act intentionat. A prezentat, totodata, o prima lista de 56 de dosare cu probleme grave (modificari de note si neconcordanta intre nota de pe fisa de evaluare si cea de pe site-ul UMF) si a solicitat blocarea temporara a trimiterii de copii dupa atestatul de recunoastere a studiilor (pentru tarile membre UE) sau dupa scrisoarea de acceptare (pentru tarile nemembre UE) catre toti cei declarati admisi, pana la clarificarea situatiei. Pentru lamurirea situatiei, a convocat comisiile de analiza a dosarelor de admitere de la fiecare facultate, in aceeasi zi, la 16.30 si a propus reverificarea tuturor dosarelor studentilor admisi, la toate facultatile. Totodata a fost demarata o ancheta interna.

Consiliul de Administratie a fost de acord cu toate propunereile si a decis suspendarea procesului de inmatriculare a dosarelor candidatilor declarati admisi la facultatile de medicina, medicina dentara si farmacie in limbile romana, engleza si franceza cu taxa in euro, anul I, 2015-2016, sesiunea 2015.

 

doua dosare penale votIn ziua urmatoare, respectiv, 7 octombrie, secretarul-sef anunta ca Ambasada Regatului Marocului solicita copii dupa toate scrisorile de acceptare ale cetatenilor marocani. Rectorul decide sa nu fie trimise scrisorile de acceptare ale candidatilor ale caror dosare ridica cea mai mica suspiciune privind procesul de evaluare, notare sau afisare a rezultatelor, indiferent de tara de origine, pana la clarificarea situatiei.

A doua zi, in urma verificarii dosarelor, se constata dimensiunile fraudei. Rectorul convoaca din nou Consiliul de Administratie si informeaza asupra modurilor de viciere a rezultatelui admiterii, solicitand totodata constituirea unei Comisii de Disciplina si informarea Ministerului Educatiei, despre faptul ca studentii cu probleme nu vor putea fi inmatriculati la UMF Iasi.

In ziua de 9 octombrie, Comisia de disciplina decide suspendarea contractului de munca al secretarului-sef Gabriela Cuciureanu, iar rectorul solicita o intrevedere urgenta cu ministrul Educatiei, care pe 11 octombrie confirma disponibilitatea si programeaza intalnirea miercuri, 14 octombrie.

 

studenti UMF Iasi -deschidere 2015-2016_048_JPGInainte de intalnirea cu ministrul Educatiei, rectorul prezinta in CA, pe 13 octombrie, lista finala a problemelor intalnite la reevaluarea tuturor dosarelor studentilor admisi si se discuta tipurile de probleme intalnite, solutiile posibile si se definitiveaza lista ce va fi inaintata la intalnirea conducerii Universitatii cu ministrul Sorin Cimpeanu.

In data de 14 octombrie are loc intalnirea conducerii UMF Iasi cu ministrul Educatiei, iar cu acest prilej, ministrului Sorin Cimpeanu ii sunt predate documente (tabele nominale cu dosare supraevaluate) si prezentate datele pe care le cunostea conducerea Universitatii, la acel moment, despre tentativa de fraudare a examenului de admitere. Dupa doua sesiuni de reexaminare a tuturor dosarelor candidatilor admisi s-a decis ca 94 de dosare nu indeplinesc conditiile de admitere: 88 de dosare la Medicina (40 Maroc + 31 Israel + 4 Grecia + 3 Franta + 2 Romania + 2 Liban + 2 Tunisia + 1 Germania + 1 Olanda + 1 India + 1 Polonia) si 6 dosare la Medicina Dentara (2 Franta +2 Maroc + 2 Israel).

Avand in vedereneregulile constatate, rectorul Dragos Pieptu solicita trimiterea Corpului de Control al ministrului Educatiei pentru o ancheta amanuntita, iar el decide sa demisioneze din functie.

 

deschidere_UMF Iasi_JPGCorpul de Control ajunge in Universitate pe 15 octombrie si demareaza ancheta, care va dura pana pe 19 octombrie. In urma actiunii se decide eliminarea de pe listele cu cei 520 de candidati declarati admisi a unui numar de 94 de candidati in cazul carora frauda era de domeniul evidentei si sunt publicate pe site-ul Universitatii noile liste, cu 426 de candidati admisi.

Universitatea trimite ambasadorului Romaniei in Regatul Maroc, Simona Mariana Ioan, o scrisoare prin care o informeaza asupra constatarii unor erori in procesul de admitere, iar documentul este insotit de noua lista a candidatilor admisi. Mesajul este trimis in copie si Ambasadei Marocului la Bucuresti. Scrisoarea precede demersul diplomatic initiat pe 19 octombrie de Ministerul de Externe marocan, care a convocat-o pe Simona Mariana Ioan, solicitand explicatii pe tema celor 45 de marocani care nu se mai regaseau pe liste.

 

UMF Gr. T. Popa Iasi

UMF Gr. T. Popa Iasi

In aceeasi zi are loc o discutie cu membrii Corpului de Control al MECS, care aveau acum o imagine de ansamblu, in care se analizeaza variantele posibile. Deoarece este evident ca cei 94 de candidati introdusi fraudulos pe lista admisilor ar putea ocupa locul meritat al tot atator candidati care fusesera anterior respinsi (au fost depuse in total 951 de dosare, din care au fost admise 426), rectorul propune Senatului reevaluarea tuturor dosarelor intrate in concurs. Senatul Universitatii decide ca membrii Comisiei de admitere sa reevalueze toate dosarele trimise la MECS (951 dosare) si anularea tuturor listelor cu candidati admisi publicate pe website-ul Universitatii pana la acea data. De asemenea, a dispus prelungirea exceptionala a perioadei de inmatriculare a studentilor de an I de la aceste linii de studiu, pana la data de 2 decembrie 2015, asa cum se precizeaza in documentul adoptat in 19.10.2015.


Adaugati un comentariu


 

*