Raed Arafat pune la indoiala valoarea doctoratului in domeniul medical

In opinia sa, obligativitarea ca toate cadrele didactice din invatamantul universitar medical sa aiba doctoratul a transformat acest titlu intr-o formalitate fara valoare.

 

Raed ArafatPrintre invitatii celei de-a sasea editii a Galei Studentilor Romani din Strainatate care a avut loc ieri, la Sala Palatului, s-a numarat si secretarul de Stat Raed Arafat. Acesta a abordat in discursul sau o tema la ordinea zilei, referindu-se la problematica doctoratului in domeniul medical.

Secretarul de Stat a declarat ca, in opinia sa, doctoratul in domeniul medical a devenit in Romania „o formalitate, cu o calitate cel mai probabil redusa si fara valoare” fapt datorat in principal obligarii profesorilor din sistemul de invatamant universitar medical sa detina acest titlu. „Doar prin faptul ca i-am obligat pe toti care fac parte din sistemul de invatamant universitar medical sa detina titlul de doctor, sau, in cazul asistentilor universitari, sa fie cel putin doctoranzi, a generat unele probleme a caror recunoastere nu se doreste. In SUA, anul trecut, erau 309 profesori de medicina de urgenta in universitatile americane, si  doar sase dintre ei au doctoratul” a aratat medicul Raed Arafat in cuvantul rostit in fata participantilor la Gala.

 

UMF ClujContinuand pe aceeasi tema, secretarul de Stat si-a argumentat declaratia spunand ca respectiva obligativitate a ridicat artificial nivelul cadrelor din invatamantul universitar medical, in detrimentul calitatii pregatirii de care beneficiaza studentii. Scoala doctorala a devenit, in opinia sa, o importanta sursa de venituri pentru universitati, insa acest lucru nu face decat sa ii impovareze pe tinerii medici care aspira la o cariera universitara. Acestia trebuie sa achite sume imense, in cazul in care nu sunt bursieri, pentru a-si obtine doctoratul, cu toate ca multi dintre ei nu aspira neaparat la acest titlu. Sunt insa obligati sa il obtina, pentru a le putea preda studentilor. Raed Arafat a pus pe tapet si problema plagiatului in acest domeniu, intrebandu-se retoric „de unde, oare, vor oferi viitorii doctoranzi atatea subiecte si teze de doctorat reale, utile si valide din punct de vedere stiintific?”.

 

Foto: M.Tripon

Foto: M.Tripon

Obligandu-i pe toti medicii care doresc sa predea in universitati sa isi obtina doctoratul, sunt afectati si cei care finalizeaza intr-adevar teze de doctorat de valoare, in urma unor ani indelungati de munca si cercetari. Doctoratul in domeniul medical a devenit o formalitate, ceea ce diminueaza considerabil calitatea acestui titlu, a atras atentia, Raed Arafat.

El a oferit participantilor la Gala exemplul sau personal, vorbind despre contextul in care a ajuns sa nu mai predea la UMF Cluj. „Dupa mai mult de opt ani de activitate in invatamant in domeniul medical de urgenta, intr-o universitate de prestigiu din Romania, a trebuit sa plec, pentru ca mi s-a spus ca o sa reduc punctajul universitatii prin faptul ca eu nu am doctorat. Iar intre a face doctoratul pe genunchi sau sa mi-l faca altcineva ori a pleca, am hotarat sa plec” a explicat secretarul de Stat. Plecarea de la universitatea clujeana nu a insemnat si sfarsitul carierei sale didactice, intrucat, incepand din acest an universitar, Raed Arafat preda Medicina de Urgenta la UMF Iasi.

 


Adaugati un comentariu


 

*