Studentii medicinisti au inceput cu fast anul universitar

1 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Universitatile de Medicina din toata tara au inceput astazi un nou an de invatamant, prilej pentru cateva zeci de mii de studenti admisi in primul an sa traiasca emotiile debutului intr-o noua etapa din viata lor.

 

umf carol davilaPentru peste 450.000 de studenti din Romania, dintre care peste 340.000 invata in facultatile de stat, au inceput, astazi, un nou ciclu al educatiei. A debutat noul an universitar, asa ca si la institutiile academice cu profil medical au avut loc ceremonii mai mult sau mai putin fastuoase, pentru a marca inceperea cursurilor.

Asa cum era de asteptat, din peisaj nu au lipsit personajele din sfera politicii sau a administratiei locale, majoritatea ignorand faptul ca din cauza incompetentei lor, multi dintre studentii care au pasit astazi pragul universitatilor de medicina sunt ferm hotarati sa profeseze in strainatate, la finalizarea studiilor.

La deschiderea cursurilor UMF Carol Davila din Bucuresti a participat insusi ministrul SanatatiiNicolae Banicioiu. Aici, festivitatea s-a desfasurat in amfiteatrul George Emil Palade, iar cu aceasta ocazie a fost facut public faptul ca promotia din acest an se va numi „promotia Juvara”, in onoarea reputatului medic Ion Juvara, prieten si coleg de promotie cu George Emil Palade – laureat al Premiului Nobel pentru Medicina. Profesorul Ion Juvara, al carui nume il poarta si Sectia de Chirurgie Generala a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, a fost o personalitate prodigioasa a medicinei si a chirurgiei romanesti, contribuind la consolidarea scolii de chirurgie autohtone si a reprezentat cu prestanta invatamantul medical universitar si postuniversitar.

 

UMF Carol Davila - 1 oct.Ceremonia de deschidere a anului universitar 2014-2015 s-a desfasurat in prezenta conducerii UMF Carol Davila si a invitatilor, personalitati care au fost alaturi de studentii, parintii si cadrele didactice participante la eveniment. Printre acestia, s-au numarat membri ai familiei Juvara, dar si academicianul Ionel Valentin Vlad, presedintele Academiei Romane. Academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii le-a urat bun venit atat bobocilor, cat si studentilor din anii mai mari, asigurandu-i, ca in fiecare an, ca studiaza la cea mai buna universitate de profil din tara. „UMF Carol Davila este o universitate de o inalta tinuta academica, prestigioasa, incarcata de traditie, cu o performanta stiintifica si academica fara putinta de tagada, avand cadre didactice valoroase ce le ofera stundentilor suportul necesar pentru dezvoltarea profesionala” a spus acesta in cuvantul de deschidere.

Invatamantul superior medical si farmaceutic din Bucuresti dateaza de mai bine de un secol. Carol Davila, medic roman de origine franceza, in colaborare cu Nicolae Kretzulescu, a pus bazele invatamantului medical din tara noastra, infiintand, in 1857 Scoala Nationala de Medicina si Farmacie. Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila este cea mai veche si mai mare universitate de profil, din Romania.

 

Foto: M.Tripon

Foto: M.Tripon

In acelasi timp, la UMF Iasi a avut loc o ceremonie asemanatoare, in cadrul careia  rectorul institutiei, Vasile Astarastoae, a anuntat ca secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, va fi cadru didactic asociat al universitatii, acesta acceptand propunerea facuta inca din vara de unitatea de invatamant medical. „Ma bucura si ma onoreaza mult aceasta numire si sper ca impreuna cu Diana Cimpoesu sa reusim sa realizam performante in aceasta disciplina la Iasi. Multumesc Senatului Universitatii pentru propunerea si acceptarea mea, a transmis printr-un mesaj video Raed Arafat, care este plecat la Praga si nu a putut fi prezent la ceremonia de la UMF Iasi.

Rectorul Vasile Astarastoae a mai precizat ca dr. Raed Arafat, impreuna cu seful UPU-SMURD de la Spitalul Sfantul Spiridon, Diana Cimpoesu, va incerca sa coordoneze de la Iasi o retea SMURD care sa aiba interventii si in Republica Moldova.

 


Adaugati un comentariu


 

*