Promisiuni pentru mediciniști, la început de an universitar

1 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Pe lângă promisiuni, premierul Viorica Dăncilă le-a cerut viitorilor medici să rămână în țară, iar conducerile universităților le-a spus că le revine sarcina să „vindece rănile României”.

 

Sursa: Gazetadesud.ro

Studenții mediciniști au pășit, astăzi, într-un nou an universitar, momentul având o semnificație deosebită în special pentru cei din anul întâi, care au trăit prima zi din viața de student. Fiecare dintre universitățile de medicină din țară a marcat momentul prin festivități mai mult sau mai puțin fastuoase, anul acesta, atenția publică fiind îndreptată către Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, unde la festivitatea de deschidere a noului an universitar a participat și premierul Viorica Dăncilă.

În fața studenților, a cadrelor universitare și a părinților prezenți la festivitate, premierul a ținut un discurs în care a reamintit eforturile pe care guvernul pe care îl conduce le depune pentru rezolvarea problemelor din sistemul medical, punând accent în mod special pe majorările salariale operate începând cu luna martie. Premierul s-a folosit de acest argument pentru a-i convinge pe viitorii medici să rămână să profeseze în țară, precizând că priceperea și dedicarea medicilor trebuie să fie corect răsplătite. „Pe Legea salarizării unitare, veniturile medicilor, ale asistenţilor medicali, ambulanţierilor şi şoferilor de autosanitare au crescut între 70 şi 170%, comparativ cu anul trecut. Aceste categorii beneficiază de salarizarea la nivelul anului 2022, iar celelalte categorii de personal din sistemul sanitar vor beneficia de creşteri graduale până în anul 2022. Aplicarea acestei măsuri înseamnă un efort financiar important, dar pe care Guvernul l-a considerat necesar pentru motivarea profesională a medicilor şi pentru a păstra elitele în ţară” a declarat aceasta în cadrul discursului ținut la UMF Craiova.

 

Totodată , Viorica Dăncilă a amintit și de majorarea cifrei de şcolarizare pentru Rezidenţiat, cu 415 locuri și posturi, pentru anul 2018 – 2019. „Dorim astfel să facilităm accesul medicilor tineri pe piaţa muncii şi să îmbunătăţim accesul pacienţilor la serviciile medicale, în special în zonele sociale şi economice defavorizate. Aşa cum spuneam, medicul oferă comunităţii, dar şi comunitatea are responsabilitatea să-i ofere condiţii adecvate pentru a salva vieţi. Sunteţi profesioniştii de mâine, cei care vor avea grijă de sănătatea generaţiilor viitoare şi care vor face să dăinuie valorile şi identitatea acestui popor. Ştim cu toţii că trecerea la responsabilitatea vieţii de om matur nu este uşoară. Probabil că unii dintre voi se confruntă cu dificultăţi care le răpesc din timpul pe care îl pot acorda studiului, dar cu cât veţi fi mai determinaţi în a urma drumul pe care l-aţi ales, cu atât satisfacţiile vor fi mai mari. Succesul vostru este succesul întregii societăţi. România are nevoie voi, are nevoie să-şi păstreze acasă profesioniştii din sistemul medical. Sunt convinsă că aveţi forţa şi perseverenţa să vă construiţi carierele pe care le doriţi şi că veţi dobândi priceperea să faceţi lucrurile cât mai bine”, a mai declarat premierul, alături de care, la Craiova, s-a aflat și ministrul Muncii Olguța Vasilescu. Aceasta a declarat declarat că în urma măsurilor adoptate de actuala guvernare sistemul sanitar se află „în vârful piramidei salariale”, iar la ora actuală medicii sunt „mult mai bine plătiţi decât miniştrii”.

 

Totodată, cu ocazia vizitei de la Craiova, Viorica Dăncilă a vorbit și despre proiectul spitalului regional care urmează să fie construit aici, declarand că proiectul „a intrat în linie dreaptă”, studiul de fezabilitate fiind lansat în cursul lunii trecute, și urmând să fie finalizat în primul trimestru al anului viitor. „Vorbim despre construcţia de spitale noi, de modernizarea infrastructurii spitaliceşti, pornind de la nevoile reale ale populaţiei. Ne-am asumat, prin programul de guvernare, construcţia a opt spitale regionale – Craiova, Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi, Braşov, Cluj şi Iaşi. Proiectele spitalelor regionale din Craiova, Cluj şi Iaşi se află într-o fază avansată de pregătire. Pentru că suntem în Bănie, vă pot da asigurări că Spitalul regional din Craiova a intrat în linie dreaptă, iar săptămâna trecută s-a aprobat şi planul de urbanism zonal. Spitalul regional va avea peste 800 de paturi şi un concept modern, care va oferi pacienţilor o mai bună mobilitate de la o specializare medicală la alta, în funcţie de necesităţi”, a mai anunțat premierul cu ocazia deschiderii anului universitar de la UMF Craiova.

 

Acad. Ioanel Sinescu

Și studenții de la UMF Carol Davila au pășit astăzi într-un nou an universitar, momentul fiind marcat de o festivitate la care au participat, în calitate de invitați, mai multe personalități din mediul academic și universitar, astfel că studenții au fost scutiți de discursurile politicienilor. UMF Carol Davila are aproximativ 11.000 de studenți, dintre care peste 1.500 sunt „boboci”.

Aceștia fac parte din promoția care a primit numele savantului Daniel Danielopolu, iar rectorul universității, academician Ioanel Sinescu a declarat, în acest context, că „numele Daniel Danielopolu, acordat simbolic acestei noi generaţii de studenţi, dar şi faptul că aceştia păşesc pentru prima dată în tainele medicinei şi ale cercetării ştiinţifice medicale, chiar în anul Centenarului Marii Uniri, îi onorează şi în acelaşi timp îi obligă la o înaltă performanţă pe toţi aceşti tineri, cărora le revine sarcina de a transforma viitorul secol al medicinei româneşti într-unul de înaltă ţinută academică pe plan naţional şi internaţional. Şi dacă în urmă cu exact 100 de ani, savantul Daniel Danielopolu devenea unul dintre cei mai tineri profesori ai universităţii noastre, astăzi, la ceas aniversar, generaţia ce-i poartă numele este obligată moral să-i atingă performanţele profesionale şi chiar să le depăşească”.

 

Profesorul Mircea Beuran, preşedintele Senatului UMF „Carol Davila”, le-a spus studenţilor că ei sunt cei care vor trebui să vindece „rănile României, să reînfrăţească sufletele noastre de pretutindeni”.

Şcoala în care astăzi intraţi este un lăcaş de prestigiu, pentru că de-a lungul timpului, universitatea noastră a câştigat un loc de frunte în învăţământul medical naţional şi internaţional. A fi student la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila este o cinste, dar şi o responsabilitate. Cinstea de a fi printre cei mai buni, responsabilitatea de a fi la înălţimea exigenţelor moştenite de la înaintaşii noştri. În numele Senatului universitar şi al meu personal, adresez un bun venit bobocilor, urări de succes tuturor şi în mod special anilor terminali, pe care îi aşteaptă un an plin de examene de licenţă şi rezidenţiat”, a punctat dr. Beuran.

Înfiinţată în urmă cu 161 de ani, UMF „Carol Davila” este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din Sud-estul Europei și reprezintă, prin „reprezentativitatea şi valoare sa, drept una dintre cele mai bune din Europa. Dragi studenţi şi viitori colegi ai noştri, trebuie să fiţi mândri că prin opţiunea voastră v-aţi alăturat acestei pleiade de mari valori, străluciţi reprezentanţi ai medicinei noastre şi nutrim speranţa fermă că voi, generaţiile prezentului şi viitorului, veţi alcătui elitele medicale ale românilor, ceea ce vă doresc din toată inima”, așa cum a subliniat vicepreşedintele Academiei Române, dr. Victor Voicu.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*