Construirea spitalului regional din Craiova devine o certitudine

6 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Sorina Pintea a dat asigurări în acest sens, anunțând lansarea draft-ului studiului de fezabilitate pentru noua unitate medicală.

 

După Spitalul Regional Iași și Spitalul Regional din Cluj, ale căror proiecte au fost deja lansate, a devenit certitudine și construcția celui de-al treilea spital regional, cel din Craiova, în cazul căruia au existat câteva probleme legate de locația și poziționarea clădirii. Aceste probleme au fost rezolvate, după cum a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în urma unei vizite pe care a făcut-o la Craiova. Cu această ocazie, ministrul a participat la lansarea draft-ului pentru studiul de fezabilitate al proiectului, dând astfel asigurări că spitalul regional se va construi cu certitudine, iar până la finele acestuia an urmează să fie depusă la Bruxelles cererea de finanțare din fonduri europene, laolaltă cu cererile pentru spitalele similare care urmează să se construiască la Iași și Cluj.

Până la anunțul oficial făcut de Sorina Pintea, în jurul proiectului spitalului de la Craiova pluteau unele incertitudini, alimentate și de faptul că ministrul anunțase că se va deplasa în capitala Băniei în cursul lunii septembrie, fără a confirma că va fi prezentă la data fixată pentru lansarea draft-ului studiului de fezabilitate. Ministrul a lămurit lucrurile precizând ieri că „pe 13 iulie am fost la Iaşi, pe 26 iulie la Cluj-Napoca şi am spus că în cursul lunii septembrie sunt la Craiova. Acest lucru a ridicat multe semne de întrebare, dar motivul era unul foarte simplu: nu ştiam dacă am timpul fizic să ajung la Craiova pe data de 5 septembrie, care fusese stabilită, dar nu am comunicat-o din motive tehnice. Prin urmare, Spitalul Regional Craiova se va face”.

 

Legat de proiectul construcției unității medicale, Sorina Pintea a declarat că acesta a fost întârziat puțin din cauza unor probleme legate de locație și de amplasarea clădirii. „Au fost anumite probleme legate de locaţie, consultanţii au dorit extinderea, mutarea, rotirea locaţiei, astfel încât a fost nevoie de o nouă hotărâre de guvern pentru a stabili locaţia exactă. Aceasta a dus la întârzieri în elaborarea planului urbanistic zonal, de aceea au fost unele discuţii, nelinişti, inclusiv ale mele, dar azi pot să vă spun cu certitudine că cererea de finanţare pentru construcţia Spitalului Regional din Craiova va fi depusă la Bruxelles, până la finele acestui an, odată cu cererile de finanţare pentru spitalele regionale din Iaşi şi Cluj-Napoca”, a declarat ministrul.

Acestea sunt cele trei spitale regionale care vor beneficia și de fonduri europene, actuala guvernare având în plan construirea a 13 astfel de spitale. Pentru celelalte 10, lucrările urmează a fi finanțate din bugetul de stat.

 

Investiția pentru cele trei unități medicale finanțate de Uniunea Europeană se ridică la 150 de milioane de euro, fiecare dintre ele urmând a beneficia de câte 50 de milioane de euro.

În ceea ce privește spitalul regional care va fi construit la Craiova, valoarea totală a proiectului se ridică la este de 538 de milioane de euro, din care 75 de milioane reprezintă TVA, 30 de milioane vor fi alocați pentru utilităţile necesare funcţionării spitalului, iar construcţia şi dotarea vor costa 300 de milioane de euro. Spitalul va avea un număr de 821 de paturi și va cuprinde toate specialităţile medicale, un anumit număr de paturi urmând a fi relocat aici de la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Ministrul spune că spitalul va funcționa după un concept modern, care se bazează pe o eficientizarea timpilor și pe o flexibilizare în ceea ce priveşte mobilitatea pacienţilor. „De exemplu, acum, în spitalele publice şi private, la secţia medicină internă, dacă vine un pacient cu patologie diferită, neurologie, spre exemplu, este foarte greu să îl internezi pe secţia medicină internă. Conceptul de spital regional este unul integrat, va avea paturi pentru specialităţi medicale şi pentru specialităţi chirurgicale, astfel încât pacienţii să fie mult mai uşor internaţi, iar mobilitatea lor mult mai mare”, a mai explicat Sorina Pintea.

 


Adaugati un comentariu


 

*