Proiect de educație și dezvoltare emoțională pentru tinerii și copii cu boli rare și autism

6 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Proiectul a fost derulat timp de nouă luni, în cadrul Centrului pentru Boli Rare NoRo din Zalău, având ca beneficiari 60 de pacienți cu astfel de probleme.

 

Centrul pentru Boli Rare NoRo din Zalău a anunțat încheierea unui proiect ce a presupus înființarea unui club de educație și dezvoltare emoțională adresat tinerilor și copiilor diagnosticați cu boli rare sau cu tulburări din spectrul autist. Demarat la începutul lunii decembrie a anului trecut, proiectul s-a desfășurat până la finele lunii august, venind în sprijinul direct a 60 de copii și tineri cu probleme de sănătate din gama celor enumerate mai sus, dar și în sprijinul aparținătorilor acestora.

Referindu-se la proiectul recent încheiat, Dorica Dan, președintele Asociaţiei Naţionale pentru Boli Rare, de care aparține centrul din Zalău, a declarat că „ne-am propus să dezvoltăm şi să influenţăm stările emoţionale şi fizice ale copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi produse de boli rare şi tulburări din spectrul autist. Au fost incluşi un număr de 60 de beneficiari cu dizabilităţi produse de boli rare şi tulburări din spectrul autist. De asemenea este important de menţionat faptul că am avut şi beneficiari indirecţi ai proiectului, având în vedere că au avut posibilitatea să participe la activităţile organizate aparţinători ai beneficiarilor, precum părinţi, bunici, asistenţi personali, fraţii beneficiarilor şi voluntarii care i-au ajutat pe copii”.

 

Dorica Dan

Dorica Dan a menționat că organizația pe care o conduce a beneficiat de sprijinul Fundației pentru Comunitate și cel al companiei MOL România, valoarea totală a proiectului fiind de 15.557 de lei. Activitățile desfășurate pe parcursul celor nouă luni au constat în managementul de proiect, evaluarea beneficiarilor, clubul de educație și dezvoltare emoțională, întâlniri cu aparținătorii, weekend-uri terapeutice, întâlniri cu frații beneficiarilor și derularea activităților de socializare.

Emoţiile te ghidează să descifrezi limbajul lumii interioare, sensul cuvintelor negrăite, scopul gesturilor sau al comportamentului, sunt mesageri ai sufletului unui copil neînţeles de cei din jurul său. Prin acest proiect i-am ajutat pe copii să-şi înţeleagă emoţiile, să le influenţeze şi să le dea aripi. Prin intermediul acestui proiect am identificat mijloace prin care să îi instruim pe părinţi cum pot optimiza şi dezvolta competenţele emoţionale, sociale, cognitive şi motrice la copii şi de asemenea cum să îi ajutăm pe copii să achiziţioneze aceste competenţe care ulterior au efecte asupra funcţionării şi adaptării la cerinţele educative”, a mai precizat Dorica Dan.

 

Principalele beneficii de care s-au bucurat cei 60 de copii și tineri incluși în acest proiect au constat în dobândirea unor strategii care facilitează adaptarea în situaţiile stresante, descurajarea comportamentelor neadecvate şi încurajarea comportamentelor adecvate, dezvoltarea unui comportament social adecvat vârstei, achiziţionarea de abilităţi de limbaj şi de joc şi o mai bună înţelegere a lumii în care trăiesc.

Centrul NoRo din Zalău funcționează din 2011, fiind și la acest moment singurul centru de referință din țară, care se adresează pacienților cu boli rare. Centrul a fost deschis de către Asociația Prader Willi România în 28 iunie 2011 prin programul norvegian de cooperare cu România Innovation Norway. Dorica Dan a mai precizat că „parteneriatul creat în anul 2008 pentru acest proiect este în continuare activ, iar Centrul Frambu din Norvegia este și astăzi prezent în multe activități comune cu Centrul NoRo, la nivel internațional, iar partenerii de atunci sunt și acum prezenți în activitățile centrului”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*