Reprezentanții BEI vin la Iași pentru a discuta despre proiectul Spitalului Regional de Urgență

Aceștia se vor întâlni, în cursul zilei de mâine, cu ministrul Sorina Pintea și reprezentanți ai administrației locale ieșene.

 

Sediul BEI

În cursul zilei de mâine este așteptată, la Iași, o delegație de experți ai Băncii Europene de Investiții (BEI), care împreună cu reprezentanții administrației centrale și locale vor discuta proiectul privind construirea Spitalului Regional de Urgență din Iași. În acest context, la Iași se va afla mâine și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, însoțită de secretarul de stat Cristian Grasu. Întâlnirea va fi găzduită de Primăria Iași, care a făcut deja primele demersuri în vederea construirii noii unități medicale, în urmă cu doi ani.

Din delegația de la BEI vor face parte Simon Barnes, director Advisory Services în cadrul instituției financiare europene, și Martin Schriever, senior advisor la European Investment Advisory Hub. Aceștia vor participa la o întălnire la care vor mai lua parte cei doi reprezentanți ai Ministerului Sănătății, experți din echipa de consultanți care a întocmit proiectul noului spital și reprezentanți ai Primăriei Iași și Consiliului Județean.

 

Va fi făcută, cu aceaastă ocazie, o prezentare a designului viitorului spital și a altor componente din proiect, urmată de intervenția lui Simon Barnes, care va detalia configurarea instituţională şi de reglementare pentru implementarea proiectului. Secretarului de stat Cristian Grasu îi va reveni sarcina prezentării unității de implementare a proiectului, după care se va face o prezentare a studiului de fezabilitate.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai companiilor de utilităţi vor prezenta apoi soluţii pentru realizarea căilor de acces şi racordarea noului spital la reţelele de utilităţi, iar Cristian Şandru, expert în echipa de consultanţi, va vorbi despre procedura de evaluare a impactului asupra mediului.

În final, Martin Schriever, reprezentantul BEI, va face cunoscute celor prezenți conceptele de finanţare şi programul de implementare a proiectului.

 

Spitalul regional de la Iași urmează să fie construit pe o suprafață de 12.000 de metri pătrați, care a fost deja trecută, acum doi ani, din domeniul public al municipalității ieșene, în cel al statului. Ulterior, în toamna anului trecut, a fost aprobată, prin Hotărâre de Guvern, înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea în administrarea Ministerului Sănătăţii a terenului respectiv. După aproximativ o lună a fost emisă și cartea funciară, prin care s-a înscris dreptul de proprietate asupra imobilului şi s-a intabulat dreptul de administrare în favoarea Ministerului Sănătăţii.

Cel mai recent pas către construirea spitalului a fost făcut la finele lunii martie a acestui an, când a fost aprobat de către Consiliul Local planul urbanistic zonal.

La acest moment, proiectul Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi este cel mai avansat dintre cele trei incluse în Programul naţional, celelalte două fiind cele de la Craiova şi Cluj-Napoca.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*