Problemele sistemului sanitar, dezbătute în cadrul unei noi ediții a Aspen Healthcare Forum

23 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Evenimentul are loc astăzi în prezența a peste 100 de participanți din țară din străinătate, printre care se numără reprezentanți ai autorităților, manageri de institut și personalități ale lumii medicale.

 

Astăzi are loc, la București, cea de-a șaptea ediție a dezbaterii Aspen Healthcare Forum, cel mai important eveniment pe teme de sănătate organizat anual de Institutul Aspen. Lucrările forumului au debutat în această dimineață, bucurându-se de participarea a peste 100 de invitați români și străini, printre care se numără  cercetători și specialiști în tehnologii medicale, din industria farmaceutică, dar și oficiali din domeniul Sănătății, managerii unor unități medicale importante și personalități reprezentative ale lumii medicale.

Astfel, la eveniment sunt prezenți vicepremierul Viorel Ștefan, consilierul prezidențial pe probleme de sănătate dr. Diana Loreta Păun, dr. Alexandru Rafila, membru al comitetului executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, secretarii de stat în Ministerul Sănătății Rodica Nassar și dr. Cristian Grasu, președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate Răzvan Vulcănescu, președintele Comisiei de Sănătate Publică din Senat, Laszlo Attila, și președinele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, dr. Alexandru Velicu.

Subiectele aflate în dezbatere sunt diverse, vizând, printre altele, evoluția sistemelor de sănătate care să permită atingerea țintelor OMS privind accesul universal la servicii de sănătate și  căile de îmbunătățire a accesului la medicamente și servicii în România, utilizarea informațiilor în fundamentarea politicilor de sănătate încât acestea să răspundă  nevoilor reale ale populației, utilizarea noilor tehnologii disponibile pentru integrarea îngrijirilor medicale, creșterea performanței sistemului și a satisfacției pacienților.

 

În cadrul evenimentului, vicepremierul Viorel Ștefan a vorbit despre prioritățile actualului guvern în ceea ce privește sănătatea, menționând care sunt proiectele ce vor fi implementate în viitorul apropiat. Printre acestea, vicepremierul a menționat construirea primei bănci naționale de sânge și a unui centru de transfuzii pentru regiunea București – Ilfov, amintind totodată și de proiectul privind construirea spitalelor regionale. „În a doua parte a anului, pe agenda de lucru a Guvernului se află alte proiecte precum construirea unei bănci naţionale de sânge şi construirea unui centru de transfuzii pentru regiunea Bucureşti – Ilfov, care să asigure dezvoltarea capacităţii de recoltare şi prelucrare a sângelui şi produselor derivate din sânge și să îndeplinească nivelul de calitate şi siguranţă cerut de legislaţia UE şi cerinţele privind colectarea, prelucrarea, stocarea şi distribuirea sângelui către beneficiari”, a precizat acesta în cadrul forumului pe probleme de Sănătate.

Vicepremierul a mai anunțat că până la finalul anului 2018, cererea de finanţare pentru primele trei spitale regionale, care urmează să fie construite la Cluj, Iaşi şi Craiova, va fi depusă la Comisia Europeană de unde România va primi finanţarea necesară construirii acestora.

 

Consilierul prezidențial Diana Loreta Păun a vorbit, în cadrul aceluiași eveniment, despre preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România, începând de anul viitor, spunând că mandatul nu va fi unul ușor, dat fiind contextul reprezentat pe de o parte de alegerile pentru Parlamentul European şi implicit de proiectarea unor noi direcţii, iar pe de altă parte, de economiile care se impun inclusiv pentru domeniul Sănătăţii şi care vizează în special reducerea poverii bolilor netransmisibile.

„Întreaga Europă se confruntă cu un declin demografic şi cu îmbătrânirea populaţiei, iar aceste aspecte, dincolo de alte implicaţii pe alte domenii, sunt interconectate cu indicatorii stării de sănătate precum speranţa de viaţă, natalitatea, mortalitatea, fertilitatea, accesul la servicii şi adaptarea serviciilor de sănătate pentru persoanele vârstnice, precum şi resursa umană din sănătate. Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene poate fi o oportunitate pentru ţara noastră, iar succesul se fundamentează pe efortul comun şi sinergia tuturor actorilor din sistem” a mai precizat consilierul prezidențial.

Diana Loreta Păun a vorbit și despre soluțiile de viitor în sănătate, amintind la acest capitol  inovarea, prevenţia și soluţiile de e-health. „Practica ne arată că niciun sistem de sănătate nu este perfect, iar provocarea de a asigura sustenabilitatea prin alocări eficiente ale resursei financiare este una comună, indiferent că vorbim de sisteme de tip Beveridge sau Bismarck ori de sistemul american. Nu putem vorbi de performanţa unui sistem de sănătate fără a avea în vedere şi aspectul financiar, pentru că, fără îndoială, cele două nu pot fi disociate”, a declarat consilierul prezidențial.

 

În calitate de reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Alexandru Rafila a vorbit despre o Cartă Albă care va fi lansată de această organizație, în scopul de a permite accesul la servicii mai bune de sănătate pentru peste un miliard de persoane din întreaga lume până în anul 2030. Dr. Alexandru Rafila a subliniat necesitatea acestui document care trebuie să fie preluat atât de către autorități și politicieni, cât și de organizațiile de pacienți.

OMS are obiective până în 2030 care, dacă vor fi atinse, vor permite unui număr de un miliard de persoane să beneficieze de acoperire pe partea de servicii de sănătate şi le va permite să fie protejaţi împotriva urgenţelor medicale şi un alt miliard de oameni îşi vor îmbunătăţi starea de sănătate. Aceste obiective ale OMS ar trebui să fie cumva cele care să fie introduse în politicile publice, fiindcă noi ar trebui să răspundem dacă noi ca ţară şi ca societatea suntem capabili să îmbunătăţim această acoperire cu servicii de sănătate pentru cetăţenii români, pentru o sănătate mai bună şi pentru un acces mai bun la serviciile de sănătate şi să dezvoltăm politici de prevenţie care până acum nu au avut rezultate foarte bune. Intenţia noastră este cea de a lansa în curând un document – o Cartă albă, care să fie preluată de toate părţile implicate – de politicieni, de reprezentanţii pacienţilor. Dacă vom reuşi să adoptăm acest document vom putea să facem progrese în vedere atingerii acestor obiective stabilite pentru 2030”, a precizat reprezentantul OMS.

Ministrul Sorina Pintea nu a putut participa la eveniment, însă a transmis un mesaj prin intermediul secretarului de stat Cristian Grasu, prin care face referire la nevoia asigurării pe termen lung a resurselor de Sănătate. „Acest lucru poate fi realizat doar cu implicarea tuturor actorilor cu responsabilităţi în asigurarea sănătăţii – specialişti, cercetători şi nu în ultimul rând industria care poate furniza soluţii inovative care să facă sustenabilă acordarea serviciilor de sănătate de calitate tuturor categoriilor de pacienți”, se arată în mesajul transmis de ministru.

 


Adaugati un comentariu


 

*