Asistență tehnică de 78 de milioane de lei pentru trei spitale regionale

4 iunie 2019 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că a semnat contractul de consultanță privind consilierea, expertiza și supravegherea construcției primelor trei spitale regionale.

 

Proiect spitalul regional Iasi

Spitalele regionale, care au fost și încă mai constituie „calul de bătaie” și „muniția” cu care partidele politice încearcă să câștige teren, revin pe agenda publică a PSD, care a câștigat alegerile din 2016 promițând românilor, printre altele, că vor construi opt spitale regionale.

Mai este doar un an și jumătate până la viitorul scrutin electoral, iar Opoziția, pe bună dreptate, a reproșat principalului partid aflat la guvernare că n-a fost în stare să valorifice fondurile europene pentru a construi aceste spitale, în contextul în care în România nu există unități medicale publice integrate care să respecte normele europene. Sigur, nici partidele care critică acum cu înverșunare nu se pot lăuda că au făcut ceva atunci când s-au aflat la guvernare, dar se mizează pe „uitare”, românii fiind prea preocupați de traiul de zi cu zi.

Iată că după „palma” primită de la electorat la alegerile pentru Parlamentul European, PSD se reinventează, se distanțează de „plevușca fostului lider Liviu Dragnea și încearcă să-și reconsolideze imaginea, prin măsuri care ar putea recâștiga o parte din electorat.

 

Sănătatea fiind unul dintre domeniile pe care toți politicienii mizează în campaniile electorale, iată că râmâne unarsenal delor de neglijat. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că a semnat un contract de asistenţă tehnică de 78 milioane de lei, pentru cele trei spitale regionale  care se vor construi la Iași, Cluj și Craiova.

Conform ministrului, contractul asigură consultanţa, respectiv, consilierea, expertiza și supravegherea construcţiei celor trei unități medicale, iar banii provin din fonduri europene.

S-a discutat foarte mult despre spitalele regionale. Astăzi (luni -n.r.)am semnat un contract de asistenţă tehnică de 78 milioane de lei, asistenţă tehnică la implementarea construcţiei spitalelor regionale, bani pe care MS i-a primit prin accesarea fondurilor europene. Astăzi am semnat contractul. Mergem înainte”, a declarat Sorina Pintea, ferindu-se să avanseze însă un termen până la care aceste unități medicale vor fi accesibile pacienților.

 

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a declarat că intenționează să premieze spitalele cu un bun management al activității medicale, iar pe cele slabe să le sancționeze.

Criteriile de evaluare ar urma să fie stabilite de o comisie de experți ai ministerului, iar modalitatea de finanțare a spitalelor va fi regândită, astfel încât să poată fi premiați „cei care îşi fac treaba şi a-i penaliza pe cei care nu obţin rezultatele aşteptate. Până la urmă, ne interesează pacientul şi dacă pentru pacient obţii rezultate, vei fi finanţat corespunzător, dacă nu… Există discuţii şi există mai mulţi indicatori pe care o să îi luăm în considerare”, a spus Sorina Pintea, referitor la acest subiect.

Ministrul a precizat că se vor stabili indicatorii de rezultat după care s-ar putea face evaluarea spitalelor, cum ar fi „numărul de pacienţi trataţi într-o clinică, numărul de pacienţi care sunt amelioraţi, care sunt vindecaţi în funcţie de tratamentul administrat, numărul de pacienţi cuprinşi în programele naţionale”, a specificat Sorina Pintea, în cadrul Forumului Industriei Farmaceutice 2019, dând însă asigurări că nu se vor închide unități medicale și nici nu vor fi lăsate fără fonduri.

 


Adaugati un comentariu


 

*