Peste 20 de manageri de spitale, sancţionaţi de Ministerul Sănătății

13 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății s-a autosesizat într-un număr dublu de cazuri, dar „vinovați” au fost considerați 23 dintre managerii unităților medicale verificate.

 

Aproape nu este săptămână în care presa să nu relateze o problemă dintr-un spital din România, acestea punând de multe ori în umbră lucrurile bune care se întâmplă în sistem. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunțat, într-o conferință de presă, că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat, în primele trei trimestre ale acestui an, de 47 de ori, pentru nerespectarea unor proceduri în spitale, iar în urma verificărilor efectuate s-a decis sancționarea a 23 de manageri ai unităților medicale, cea mai drastică sancţiune fiind demiterea din funcţie.

Nu cred că e normal să vorbim de fiecare dată când ne autosesizăm legat de o problemă, dar pot să spun acum. Ne-am sesizat de 47 de ori în aceste nouă luni, pentru fiecare lucru care e nelalocul lui, care ni s-a părut că se întâmplă. Am sancţionat 23 de manageri”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, în cadrul dezvbaterii „Sănătatea în România pe durata Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene – Pregătire şi perspective. Dispare criza în 2019”.

Întrebată unde activează managerii sancționați, Sorina Pintea a răspuns că o parte dintre aceştia sunt din Capitală și că au fost sancționați atât manageri ai spitalelor aflate în subordinea ministerului cât și a autorităților locale, cea mai drastică sancţiune aplicată fiind schimbarea din funcţie.

Sunt sancţiuni în urma activităţii de control pentru nerespectarea anumitor reguli, nerespectarea procedurilor, protocoalelor. Sunt mai multe aspecte pe care le-am sesizat şi pe care le-am sancţionat”, a explicat Sorina Pintea, menționând că va detalia acest subiect într-o conferință de presă.

 

Totodată, ministrul Sănătăţii a anunțat că va fi rectificat bugetul Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate și a apreciat că o mare parte din crizele sistemului medical românesc vor fi depășite. „Se întâmplă lucruri ciudate din punctul meu de vedere – există momente în care blamăm sistemul public, există momente în care blamăm sistemul privat, pentru că incidente sunt în ambele zone. Nu ar trebui să facem asta, ar trebui să le privim ca pe un întreg. Sistemul public este completat de sistemul privat, nu putem renunţa la asta, dar trebuie să renunţăm la nişte metehne, să lucrăm la fel, atât în mediul public, cât şi în privat. Eu spun că lucrurile au început să se urnească, dar cred că nu suficient. Criza în sănătate înseamnă că nu putem aproviziona cu un anumit tip de medicament. La noi crizele sunt că nu putem tranfera un pacient, că un pacient este lăsat să moară în faţa spitalului, asta înseamnă că nu ne-am făcut datorita. Nu e criză a sistemului, e o criză a personalului din sistem”, a mai spus Sorina Pintea, care a subliniat că nu înțelege de ce până acum nu s-au rezolvat unele lucruri.

În ceea ce privește implicarea Ministerului în rezolvarea problemelor din sistem, ministrul a spus că „am finanţat peste 90 de spitale, cu bani din bugetul Ministerului Sănătăţii. Am rezolvat probleme punctuale”, menționând că privește cu optimism către 2019, când o parte dintre proiectele începute se vor finaliza şi atunci se vor vedea rezultatele. Totodată, ministrul a precizat că bugetul Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate va fi rectificat, astfel încât să se asigure finanţarea serviciilor medicale până la sfârşitul anului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*