Normalitatea, văzută prin ochii ministrului Sănătății

3 februarie 2018 | 0 comentarii |

Aflată la inaugurarea Maternității Brașov, reabilitată printr-o investiție de aproape 30 de milioane de lei, Sorina Pintea a declarat că „așa ar trebui să arate normalitatea“.

 

La doar trei zile de la învestire, noul ministru al Sănătății Sorina Pintea a participat, vineri, la redeschiderea corpului vechi al Maternității Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „A. I. Sbârcea“ din Brașov, reabilitat și modernizat printr-o investiție finanțată prin acordul de împrumut al Guvernului României de la Banca Mondială de Investiții. Demarate în mandatul ministrului Nicolae Bănicioiu și finalizate în cel al lui Florian Bodog, lucrările au durat trei ani, iar investiția s-a ridicat la 29.839.479 de lei. Cu acești bani a fost consolidată clădirea, construită în 2011, iar spațiile interioare au fost recompartimentate și modernizate. Au fost amenajate șase săli de operație complet utilate, nouă săli de naștere individuale și o secție de Terapie Intensivă, iar saloanele au fost transformate în rezerve cu două – trei paturi cu grupuri sanitare proprii. S-a realizat totodată o restructurare funcţională a secţiilor de obstetrică şi neonatologie, prin aplicarea sistemului de spitalizare rooming-in (mamă – nou născut în aceeaşi cameră), au fost reabilitate instalaţiile de încălzire-ventilaţie pentru realizarea unui microclimat optim şi a unei presurizări corespunzătoare în spaţiile ATI, s-a realizat introducerea la nivelul optim a aerului aseptic şi fluidelor medicale, au fost reabilitate instalaţiile sanitare, inclusiv cele aferente aducţiei de apă sterilă.

 

Sorina Pintea s-a declarat impresionată de modul în care arată acum maternitatea de stat din Brașov și a declarat că și-ar dori ca în acest fel să arate cât mai multe spitale publice din țară, pentru că „așa ar trebui să arate normalitatea“, apreciind investiţia drept una „absolut reuşită”.

Sunt aici pentru că această maternitate este o investiţie a Ministerului Sănătăţii. Am dorit să fie o întâlnire informală, nu am venit să tai o panglică, am venit doar să mă asigur că investiţia finalizată corespunde tuturor normelor”, a declarat ministrul. A recunscut însă că nu se pricepe în mod deosebit la norme, dar și-a dorit să vadă „cum arată normalul. Şi când spun normalul, mă refer la tot ceea ce ar trebui să fie pentru fiecare mamă şi copil din această ţară”, subliniind că maternitatea brașoveană este un succes al Ministerului Sănătăţii, cu finanţare de la Banca Mondială de Investiții neuitînd să mulțumească pentru sprijin şi autorităţilor locale, care „au înţeles că de fapt sănătatea este a tuturor, indiferent de culoarea politică”.

Sorina Pintea, Valeria Badea

Managerul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „A. I. Sbîrcea“, medicul Valeria Badea, a declarat că odată cu reabilitarea maternităţii, unde anual au loc aproximativ 4.200 de nașteri, iar câteva mii de femei beneficiază de servicii medicale obstetricale, actul medical se va desfăşura aici la cele mai înalte standarde, unitatea medicală beneficiind acum nu doar de condiții hoteliere și circuite corespunzătoare, ci si de aparatură de înaltă performanță cu ajutorul căreia vor putea fi efectuate investigații și intervenții atât în spital cât și în ambulatoriu.

Toată aparatura şi mobilierul sunt noi. A fost introdus echipamentul de unică folosinţă la naştere, pentru că este un act medical şi avem în vedere extinderea echipamentelor de unică folosinţă la toate actele chirurgicale. Pentru reabilitare, maternitatea a alocat din bugetul propriu un milion de lei, iar Consiliul Judeţean Braşov – 5,6 milioane de lei”, a declarat dr. Badea, subliniind că deși în municipiul Brașov există alte două maternități private, acest fapt nu a afectat adresabilitatea către spitalul public.

 

Referitor la construcţia unui spital regional în Braşov, ministrul Sănătăţii a spus că în memorandumul Guvernului, aprobat în acest sens, este cuprinsă o astfel de unitate sanitară, ea însăși considerând că este „absolută nevoie” de acesta. Menționând că deocamdată au fost demarate proiectele pentru realizarea spitalelelor regionale la Iaşi, Craiova şi Cluj, Sorina Pintea a apreciat că acestea „sunt proiecte care ard, sunt fierbinţi”, dar a dat asigurări că „va fi şi la Braşov spital regional”.

Cu aceeași ocazie, ministrul a reiterat ideea lansată la preluarea portofoliului de la Sănătate, potrivit căreia este nevoie de reformarea şi de schimbarea mentalităţii în sistemul medical. „Am început cu un lucru normal aici. Este nevoie de investiţii şi de schimbarea mentalităţii în sistemul medical şi cred că asta o să spun şi în continuare. Oricât de mulţi bani ai băga într-un sistem, dacă nu ştii să-i utilizezi, nu rezolvi nimic”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

 

(Sursă foto: bunaziuabrasov)


Adaugati un comentariu


 

*