Peste 15,6 milioane de euro pentru reorganizarea transplantului în România

18 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății anunță că proiectul prin care „tot domeniul de transplant va fi reformat” și care va fi implementat în 36 de luni, a primit aprobare de la Uniunea Europeană.

 

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat, astăzi, că s-a primit aprobarea pentru finanțarea europeană a proiectului „Îmbunătățirea procesului de reglementare în domeniul transplantului”, care reprezintă unul din cele 7 proiecte depuse în cadrul (IP14/2019) „Sprijin pentru acțiuni de consolidare a capacității autorităților și instituțiilor publice centrale”, în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA).

Din cei peste 15,6 milioane de euro primiți de la Uniunea Europeană, în următoarele 36 de luni, va fi reorganizată activitatatea de transplant din România, prin dezvoltarea Registrului Național de Transplant, actualizarea ghidurilor și protocoalelor din domeniu, dar și sistematizarea și simplificarea legislației de transplant.

În urma acestui proiect tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care să ducă la îmbunătățirea activității de transplant, dar și la asigurarea transparenței în acest domeniu. Vom începe printr-o analiză care vizează restructurarea tuturor actelor normative care guvernează activitatea de transplant din România, astfel încât să eliminăm  redundanțele legislative, elementele din legislație care nu mai au legătura cu situația existentă. Vom transpune în legislația noastră corect și complet toate directivele europene și vom reașeza actele normative prin eliminarea elementelor care conțin contradicții”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 

Radu Zamfir, Sorina Pintea

Ministrul Sănătății subliniază că, aprobarea finanțării proiectului reprezintă un pas important în coordonarea cu prioritățile strategice naționale sectoriale de acțiune și menține crescută cointeresarea privind activitatea într-un domeniu de activitate medicală de interes național.

Potrivit unui comunicat a MS, în cadrul proiectului va fi dezvoltat Registrul Național de Transplant sub forma unui sistem informatic unic integrat de înregistrare și colectare date cu caracter personal și medical a potențialilor donatori, a donatorilor în moarte cerebrală, a bolnavilor ce au ca indicație procedura de transplant, precum și a celor care au beneficiat de o procedură de transplant.

Tot în cadrul proiectului va fi inventariată fiecare activitate și va fi elaborată o metodologie de calcul a costurilor generate de aceasta” și „vor fi actualizate protocoalele și ghidurile de practică medicală în transplant, pentru fiecare tip de activitate (testare, coordonare, transport, prelevare, transplant, evaluare post transplant, stocare) și pentru fiecare tip de transplant (rinichi, ficat, cord, piele, cornee, os-tendon, pulmonar, pancreas, celule stem, celule reproducătoare umane)”, se menționează în comunicatul MS.

Registrul Național de Transplant va fi interconectat cu toți actorii implicați în activitatea de transplant.

Totodată va fi elaborat și aprobat Codul transplantului, mai spun reprezentanții MS.

 


Adaugati un comentariu


 

*