Cum vrea să cheltuie banii, Ministerul Sănătății

23 februarie 2019 | 0 comentarii |

Sorina Pintea susține că bugetul alocat Sănătății va permite atât investiții în unitățile sanitare și îmbunătățirea seviciilor medicale acordate pacienților.

 

Bugetul României pe anul în curs, adoptat de Guvern și de Parlament cu întârziere, pare să mai aibă de așteptat până când va putea fi valorificat. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că sesizează Legea bugetului de stat pe 2019 la CCR și va cere totodată o analiză şi pe Legea de aprobării plafoanelor, afirmând că „bugetul ruşinii naţionale nu doar că pune în pericol economia românească, dar are aspecte clare de neconstituţionalitate”.

Judecătorii constituţionali au stabilit că vor dezbate sesizările şefului statului pe data de 6 martie, așa că, deocamdată, orice proiecție privind cheltuielile bugetare este valabilă doar pe hârtie.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat într-o conferință de presă susținută tot vineri, pe tema bugetului, că „președintele Iohannis a greșit neaprobând bugetul”. „Nu vreau să comentez acest aspect, pentru că aţi văzut ce înseamnă majorarea bugetului pentru sănătate. Din punct de vedere medical, pentru pacienţii din România, cred că a greşit neaprobând bugetul în această formă”, a spus ministrul, considerând că din punctul său de vedere, decizia președintelui a fost una politică.

 

Ministrul Pintea a declarat că finanțarea din acest an, care înseamnă aproape 5% din PIB, va permite continuarea proiectelor demarate în anii anteriori și începerea unor noi proiecte și programe care vizează îmbunătățirea serviciilor medicale.

Anul acesta ne orientam spre zona de investiții pentru dotarea  spitalelor, care să permită medicilor o mai bună diagnosticare pentru stabilirea tratamentelor necesare pacienților”, a declarat ministrul Sănătății.

Subliniind că bugetul alocat Sănătății este mai mare cu aproximativ  6,1 miliarde de lei față de anul trecut, Sorina Pintea a declarat că bugetul alocat Sănătății este mai mare cu aproximativ  6,1 miliarde de lei față de anul trecut, iar pentru finalizarea actualelor investiții și demararaea altora, noi, există peste un miliard de lei. Am ajuns la aproape 5 procente din PIB alocate pentru Sănătate, pornind de la 2%. Orice sumă în plus alocată la Sănătate înseamnă pacienţi care beneficiază de tratamente și serviciile medicale necesare, înseamnă pacienţi salvați. De la 193 de milioane anul trecut, am ajuns la 1 miliard 183 de milioane, adică o creştere de 84%. Asta înseamnă că există bani pentru achiziţionarea de aparatură, există bani pentru reparaţii capitale şi există bani pentru finalizarea lucrărilor începute. (…) Este un buget pe care îl aşteptăm cu toţii. Este un buget care va face mult bine pacienţilor din România”, a afirmat ministrul.

 

Ministrul Sănătății a anunțat că, la propunerea Comisiei de oncologie, începând de anul acesta, odată cu aplicarea noului Contract-cadru ce se va încheia cu Casa de Asigurări de Sănătate, centrele de oncologie care nu vor folosi „tumor boardul” nu vor mai fi finanţate.

Aveau în legislaţie această sintagmă – specialiştii, echipa multidisciplinară care tratează tumorile. Din păcate, unii nu au putut să facă dovada că în tratamentul cancerului pentru pacienţi s-a folosit acest lucru. De anul acesta va deveni obligatoriu. Acest lucru este în concordanță cu legislația actuală, care prevede o  echipă multidisciplinară pentru tratarea tumorilor”, a spus Sorina Pintea.

De asemenea, anul acesta va fi achizitionată aparatură pentru blocurile operatorii de urologie ale celor 14 centre principale din țară, necesare pentru tehnicile chirurgicale minim invazive, conform standardelor europene, a mai spus ministrul.

Totodată, Pintea promite că va crește finanțarea pentru funcționarea cabinetelor medico-sociale, pentru asistența comunitară, medicina școlară și pentru asigurarea co-finanțărilor destinate proiectelor finanțate din fonduri europene.

 

Potrivit ministrului, de fonduri mai mari vor beneficia și programele de sănătate, în special cele destinate îmbunătățirii serviciilor medicale acordate copiilor în cadrul programului „Mama și copilul”.

Sorina Pintea estimează că anul acesta, 200 000 de gravide vor beneficia de acest program, iar pentru fertilizarea in vitro se va majora numărul procedurilor de la 685, finanţate anul trecut, la 1.000, anul acesta. Totodată va continua dotarea cu aparatură imagistică de înaltă performanță a secțiilor de neonatologie și ginecologie și se va finanța testul genetic de screening prenatal care depistează/ testează anomaliile genetice ale fătului. De asemenea, ministrul a precizat că licitația pentru achiziția a 1.000 de incubatoare, pentru dotarea tuturor unităților sanitare din Romania care au în structură maternități, va fi fnalizată.

Tot în cadrul acestui program, Pintea a amintit că va fi introdus un program naţional de testare şi tratament pentru carenţa de vitamina D.Aş vrea să înţelegeţi că nu facem un screening populaţional. Vom face un screening pe baza unor criterii de risc care sunt stabilite de către specialişti, astfel încât acest program va fi împărţit în două faze: profilaxia rahitismului la sugari şi gravidă. Avem în acest moment un program de profilaxie pentru copilul de până la 18 luni şi vom extinde această profilaxie până în perioada adolescenţei. Apoi, faza a doua, screening pe grupe de vârstă în funcţie de criterii şi factori de risc al deficitului sever de vitamina D. Vom păstra un capitol bugetar distinct pentru bolile rare”, a punctat ministrul Sănătăţii.

 

De asemenea, vor fi continuate programele demarate anul trecut și se are în vedere înființarea de noi programe de sănătate.

Vom continua acordarea dispozitivelor medicale pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. Din bugetul Ministerului Sănătăţii, se vor susține în continuare fondurile pentru îngrijirea cazurilor critice ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate. Anul acesta extindem tratamentul intervețional prin tromboliza intravenoasă pentru pacienți cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut. De anul acesta vom asigura și testarea markerilor tumorali și moleculari atât de necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite și pe care acum le sponsorizează firmele de medicamente, a mai spus Sorina Pintea.

Totodată, Ministerul Sănătății va continua modificarea listei de medicamente compensate și gratuite prin introducerea de noi molecule, astfel încât pacienții români să aibă acces la tratament inovativ de ultimă generație.

Conferința de presă a fost susținută de ministrul Sorina Pintea alături de câțiva dintre președinții comisiilor de specialitate ale MS.

 


Adaugati un comentariu


 

*