Bugetul Sănătății, aprobat în comisiile de specialitate din Parlament

12 februarie 2019 | 0 comentarii |

Ministrul Sorina Pintea a făcut și unele lămuriri referitoare la controversatul „program pentru vitamina D”, inclus într-un amendament depus de Liviu Dragnea.

 

Deși intervalul de timp dintre termenul limită pentru depunerea amendamentelor la proiectul legii bugetului și începerea dezbaterii acestuia în comisiile de specialitate ale Parlamentului a fost de doar câteva ore, în condițiile în care au fost depuse peste 1.000 de amendamente, bugetele ministerelor au fost aprobate ieri pe bandă rulantă. Următorul pas este dezbaterea în plenul camerelor reunite, care va avea loc mâine, pentru ca vineri să se treacă la votul final.

Printre bugetele aprobate de comisiile reunite pentru  Sănătate și Buget Finanțe s-a numărat și cel al Ministerului Sănătății, anunțul fiind făcut aseară de Sorina Pintea care a precizat că bugetul Sănătății a trecut de comisii cu toate amendamentele propuse. Despre acest buget, ministrul a reiterat o declarație anterioară prin care sublinia că înregistrează o „creștere istorică”, fondurile alocate Ministerului Sănătății și CNAS însumând anul aceste 4,84% din Produsul Intern Brut (PIB), în condițiile în care se pornise de la o alocare bugetară de doar 2% din PIB.

Aceasta reamintit că cea mai mare creștere a fost alocată sectorului de investiții, peste un miliard de lei urmând a fi astfel folosiți pentru achiziția de aparatură, reparații capitale și finalizarea lucrărilor de investiții începute. Cu toate acestea, România rămâne, și anul acesta, statul european cu cel mai mic procent din Produsul Intern Brut alocat sănătății, adică 4.84% (bugetul Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate), în timp ce media europeană este de 9,6% din PIB.

 

În comunicatul remis de Ministerul Sănătății pe această temă se mai menționează că au fost alocate sume mai mari și pentru funcționarea cabinetelor medico-sociale, pentru asistența comunitară, medicina școlară și pentru asigurarea co-finanțărilor destinate proiectelor finanțate din fonduri europene.

Și medicina de familie, susține ministrul Sănătății, va beneficia de majorări importante, suma alocată CNAS pentru acest sector fiind cu 22% mai mare decât cea de anul trecut, în contextul în care Societatea Națională de Medicina Familiei își exprimase zilele trecute nemulțumirile față de alocarea bugetară pentru medicina primară.

Sorina Pintea a subliniat că vor fi alocate mai multe fonduri și pentru derularea programelor de sănătate, urmând a fi introduse chiar câteva programe noi. Pe lângă programul „Panorama”, ministrul a vorbit și de programul de testare a markerilor tumorali și moleculari necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite, testări pe care le sponsorizează în prezent producătorii de medicamente, despre care Sanatateabuzoiana.ro a relatat și ieri.

 

La capitolul „programe noi” va intra și controversatul proiect atribuit lui Liviu Dragnea, care a depus un amendament privind demararea unui program de screening pentru deficitul de vitamina D și asigurarea medicației necesare persoanelor depistate cu astfel de deficit.

În legătură cu acest subiect, Sorina Pintea a ținut să facă unele precizări suplimentare, în contextul discuțiilor apărute în spațiul public după ce Liviu Dragnea a declarat că se va tăia din bugetul alocat Serviciului Român de Informații, pentru a se finanța acest program. Ministrul a declarat că demararea acestui program nu este nicidecum o idee a președintelui Camerei Deputaților, ci o propunerea a Comisiei naţionale de endocrinologie, iar inițiativa nu trebuie aruncată în derizoriu, așa cum s-a încercat în ultimele zile, în urma declarației neinspirate a lui Liviu Dragnea. „Orice sumă în plus alocată la Sănătate înseamnă pacienţi salvaţi, înseamnă pacienţi rezolvaţi. Nu pot decât să mă bucur că există amendamente legate de creşterea sumelor pe programele naţionale. Da, vitamina D nu este o invenţie a domnului Dragnea, este o propunere a Comisiei naţionale de endocrinologie. Au fost mai multe propuneri, au fost luate în considerare câteva. Câteva sunt deja în curs şi vor fi majorate procedurile. De exemplu, fertilizarea în vitro – vom majora de la 685 finanţate anul trecut la 1.000 anul acesta. S-a încercat rezolvarea multor urgenţe din sănătate. Bugetul Sănătății are parte de o creştere istorică, ceea ce trebuie să ne bucure”, a mai declarat Sorina Pintea.

 


Adaugati un comentariu


 

*