Competențele medicilor esteticieni, stabilite printr-un nou act normativ

12 februarie 2019 | 0 comentarii |

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a dezvăluit, astăzi, că un alt medic fără drept de practică a profesat la Spitalul Județean Ilfov, ca ginecolog, ani întregi.

 

În timp ce ancheta penală în cazul falsului medic Matthew Mode, pe numele său real Matteo Politi, continuă cu acesta în stare de arest preventiv, la fel ca și ancheta demarată la nivelul structurilor care au permis ca acesta să profeseze în România doar pe baza unui cod de parafă eliberat de DSP București, Ministerul Sănătății pregătește un act normativ care să reglementeze mult mai clar competențele medicilor esteticieni. Este vorba de un ordin ministerial aflat încă în lucru, dar care va intra curând în vigoare, după cum a dat asigurări Sorina Pintea.

Am propus un act normativ care să statueze foarte clar care sunt competenţele medicilor pe această specialitate. Membrii comisiei de chirurgie plastică au stabilit foarte clar care sunt specialităţile care vor putea face procedurile legate de chirurgia estetică. Aceste lucruri vor face obiectul unui ordin de ministru care va apărea curând. Încă se definitivează nişte aspecte legale. Fiecare cabinet medical obţine din partea DSP autorizaţie de funcţionare și vom introduce expres în acel act normativ obligativitatea ca, la obţinerea autorizaţiei de funcţionare, să se depună şi un document, un dosar privind calificarea personalului. Noi le vom menţiona, astfel încât, când un cabinet se va autoriza, vom şti sigur că va avea şi resursa umană corespunzătoare”, a precizat ministrul Sănătății.

 

Cabinetul falsului stomatlog

Între timp însă, au apărut informații referitoare la noi cazuri de falși medici, chiar și din sistemul public de sănătate.

Astfel, la finele săptămânii trecute a ieșit la iveală cazul unui fals stomatolog dintr-o comună ilfoveană din apropierea Bucureștiului, a cărui singură legătură cu stomatologia este faptul că soția sa practicase această profesie. În rest, omul era zidar, absolvent de opt clase, și „furase” meserie de la soție, având deschis chiar și un cabinet la domiciliu unde-și trata consătenii care, culmea, nu se plânseseră până atunci de serviciile sale și se lăsaseră de multe ori pe mâna lui, deși știau că profesia sa de bază era cu totul alta.

În această dimineață însă a fost făcut public și cazul unei presupuse doctorițe care a lucrat timp de 10 ani la secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Ilfov, despre care ministrul Sorina Pintea a spus că și-ar fi falsificat diploma de la Facultatea de Medicină.

Astăzi, Sorina Pintea a spus că Raluca Daniela Bârsannu a fost niciodată înscrisă la examenul de rezidențiat, nu a fost confirmată niciodată ca și medic rezident și, pe de altă parte, nu a avut niciodată un contract încheiat cu un spital plătitor, pentru că medicii rezidenți, în momentul în care intră în rezidențiat, încheie un contract de muncă pe perioadă determinată cu un spital plătitor. Din discuțiile pe care le-am avut cu Universitatea de Medicină și Farmacie, diploma de licență pe care doamna a prezentat-o este de asemenea falsă”.

 

Despre fasul medic se știe însă că deși deține o diplomă din care reiese că ar fi absolvit cursurile UMF Carol Davila, nu figurează în baza de date a universității și nici în cea a Colegiului Medicilor, documentul respectiv prezentând semne că ar fi falsificat, după cum a precizat dr. Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Carol Davila.

În cadrul spitalului a fost încadrată ca voluntar cu activitate medicală fără a deține parafă și aviz de la Colegiul Medicilor și obișnuia să se prezinte ca rezidentă. Deși susține că în toată această perioadă nu a profesat, ci doar s-a limitat să asiste personalul medical, în calitate de voluntar, în spațiul public au apărut imagini filmate cu ea în blocul operator, unde pare că suturează o operație.

Președintele Colegiului Medicilor, dr. Gheorghe Borcean, a precizat cu referire la acest caz că, și în cazul în care aceasta ar fi fost încadrată ca voluntar, trebuia să fie înregistrată la Colegiu și doar pe baza acelei înregistrări ar fi trebuit ca spitalul să încheie cu ea un contract.

Ministrul Sănătății susține însă că cei de la Spitalul Județean Ilfov ar fi complici și că, dacă ar fi vrut, ar observat din start că documentele „voluntarei” sunt false. Pe diploma de licență nu corespunde ștampila, iar pe „adeverința de la resurse umane se spune că a obținut locul 693 la rezidențiat. Pe site-ul Ministerului, la 693 apare un singur rezident de București, care este de chirurgie generală”, a subliniat Sorina Pintea, menționând că se va face și o plângere penală în acest caz.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*