Moment istoric pentru neurochirurgia românească

20 februarie 2019 | 0 comentarii |

La Iași a fost efectuată prima intervenție chirurgicală din România cu ajutorul celui mai performant robot neurochirurgical din lume, moment la care au asistat, în direct, doi miniștri.

 

La începutul acestui an, Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iași a primit în dotare cel mai performant robot chirurgical din lume, proiectat pentru intervenții din sfera neurochirurgiei, dispozitivul fiind ultima versiune a seriei Mazor X și unul din cei doar 142 de roboți din această serie, din întreaga lume.

Aparatul, care a costat 1,2 milioane de euro, nu a putut fi dat imediat în exploatare, întrucât atât echipa de medici specialiști, cât și personalul tehnic, aveau nevoie de o pregătire specială pentru a-l utiliza. Aceștia au urmat, timp de două luni, cursuri de instruire cu specialiști din Statele Unite și din Israel, țări în care sunt cei mai mulți dintre cei 142 de roboți Mazor X, în Europa aflându-se doar doi astfel de roboți, iar cel de la Iași este cel mai performant din întreaga serie, fiind cea mai nouă versiune.

La finalul stagiului de pregătire urmat de specialiștii spitalului a venit și momentul efectuării primei intervenții chirurgicale cu ajutorul noului dispozitiv, moment pe care medicul Lucian Eva, managerul spitalului ieșean, l-a calificat ca fiind unul „istoric” pentru neurochirurgia din România, pentru că marchează trecerea într-o nouă etapă de evoluție a acestui domeniu medical.

Dată fiind importanța evenimentului, la Iași s-au aflat ieri doi miniștri care au urmărit, în direct, prin intermediul monitoarelor, operația efectuată în premieră națională. Este vorba de ministrul sănătății, Sorina Pintea, și de cel al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, fiecare pas al operației fiindu-le explicat de specialiștii neurochirurgi.

 

Pacientul operat ieri este un bărbat de 40 de ani, care a suferit o fractură de coloană vertebrală în urma unei căderi de la o înălțime de 7 metri și risca să rămână paralizat.

O intervenție chirurgicală clasică pe coloană ar fi presupus o incizie mare, de-a lungul zonei fracturate, iar recuperarea pacientului ar fi fost una mai dificilă și de lungă durată.

În acest caz, cu ajutorul robotului ultraperformant au fost necesare doar câteva incizii de mici dimensiuni, prin intermediul cărora s-au implantat pe coloană tija si șuruburile de fixare a coloanei fracturate. „Se face o fixare minim invazivă cu ajutorul robotului medical. Montajul este lung şi presupune implantarea a opt şuruburi ce sunt fixate cu o tijă, toate fiind fabricate din titan. Durata de implantare a unui şurub este în medie de 1,5 minute, iar pentru aceasta se face o mică incizie pe sub piele. Pacientul îşi mişcă picioarele. Post operator, el va pleca în câteva zile acasă. Intervenţia efectuată cu ajutorul acestui robot are o acurateţe de 100%”, a explicat managerul spitalului, la finalul intervenției chirurgicale efectuate de o echipă formată din trei medici, doi bioingineri şi patru asistenţi medicali.

Pentru neurochirurgia din Iaşi şi din ţară este un moment istoric, pentru că viitorul în medicină, în viitorii 10 ani, cu siguranţă va fi robotica. Noi am reuşit, cu sprijinul autorităţilor centrale şi locale, să implementăm un sistem robotic. El a fost achiziţionat contra sumei de 1,2 milioane de euro, o sumă nu mică, dar nici mare în comparaţie cu beneficiile pe care le aduce. Cel mai important este entuziasmul echipei medicale, iar pentru sistemul de sănătate, conceptul de valoare de bază în îngrijirile de sănătate care are pacientul ca partener al echipei medicale. La Iaşi, vrem ca pacienţii să simtă că sunt trataţi la nivel european”, a subliniat dr. Lucian Eva.

 

Ministrul Sorina Pintea a precizat cu aceeași ocazie că cele 1,2 milioane de lei plătite pentru achiziția robotului au fost recuperate de la Comisia Europeană printr-un proiect al Ministerului Sănătății ce vizează recuperarea din fonduri europene a investițiilor pe care spitalele și autoritățile publice locale le-au efectuat, începând din 2014, în infrastructura ambulatoriilor și a unităților de primiri urgențe, prin achiziția de echipamente medicale și investițiile realizate în infrastructură. „Valoarea totală a proiectelor contractate si care va fi rambursată de către Comisia Europeană este de 768.148.594 de lei – aproximativ 165 de milioane de euro. Până în prezent au fost recuperate 673.346.023 de lei , adică aproape 90%, sume care au intrat deja în conturile unităților sanitare, ale autorităților administrației publice locale si ale Ministerului Sănătății. Mă bucur că la Iaşi lucrurile au început să se mişte în domeniul sănătăţii. Ministerul Sănătăţii doreşte să facă investiţii în aparatură medicală, echipamente, şi nu numai. M-aş referi şi la resursa umană. O parte putem să o instruim aici la Iaşi, altă parte în alte centre medicale astfel încât Iaşul să devină într-adevăr un pol al medicinei din România”, a declarat Sorina Pintea.

La rândul său, ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a declarat că se bucură că planurile de implementare a înaltei tehnologii se materializează și în sistemul medical din România, adăugând că a demarat discuţii cu reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie Nicolae Oblu, privind demararea unor parteneriate în cadrul unor programe din zona inteligenţei artificiale.

 


Adaugati un comentariu


 

*