Cel mai performant robot de angiografie biplană a ajuns și în România

19 iulie 2019 | 0 comentarii |

Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iaşi este singurul din țară care deține un astfel de aparat, iar primele investigații vor fi făcute luna viitoare.

 

Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iași își consolidează statutul de unitate medicală cu cele mai noi și mai performante dotări din domeniul neurochirurgiei, multe dintre acestea unice în țară și chiar în această zonă a Europei. Astfel, după achiziția celui mai performant robot folosit în domeniul neurochirurgical, la începutul acestui an, spitalul ieșean are în dotare, din această săptămână, și cel mai performant sistem robotizat din domeniul angiografiei biplane. Sistemul, unic în țară, a costat 1,5 milioane de euro și a fost achiziționat cu fonduri de la Consiliul Județean Iași, al cărui președinte, Maricel Popa, a precizat cu această ocazie că procesul de achiziție de aparatură de ultimă generație pentru spitalul de neurochirurgie a fost demarat în urmă cu doi ani și va continua și în perioada următoare.

Astfel, unitatea medicală va mai primi, în vederea dotării, şase mese de operaţie radio-transparente electromecanice, cu accesorii de neurologie şi de chirurgie generală, doi roboţi mobili de dezinfecţie cu lumină ultra-violetă şi patru sisteme electro-chirurgicale.

 

Cea mai importantă achiziție care urmează a fi făcută se referă însă la un echipament de ultimă generație Gamma Knife, care permite intervenții chirurgicale mult mai precise, iar în cazul tumorilor cerebrale, elimină necesitatea operației clasice. Aparatul va costa peste 20 de milioane de lei, iar amenajarea spațiului adecvat va necesita o altă investiție, în valoare de 93.000 de lei, banii urmând a fi alocați tot de administrația locală a județului.

Revenind la dispozitivul recent primit în dotare de unitatea medicală, managerul Lucian Eva a explicat că este vorba de un echipament neurointervenţional Bi-Plan Infinix-i, care asigură calitatea optimă a imaginii, necesară în neurochirurgia intervenţională. Acesta subliniază că „aparatul reprezintă vârful de gamă în domeniul angiografiei biplane și poate fi utilizat cu precădere în cazul pacienţilor cu patologii complexe, vasculare, la nivelul creierului şi măduvei spinării”, menționând că primele intervenții cu acest nou aparat vor fi efectuate începând cu luna viitoare, iar pe lista de așteptare se află deja înscriși 70 de pacienți.

 

La rândul său, medicul primar Nicolae Dobrin, a explicat că aparatul asamblează mai multe imagini şi le reproduce într-una singură, pentru a permite o evaluare vizuală mai clară. Astfel dispozitivul permite reconstrucţiile tridimensionale şi navigarea intravasculară 3D în timp real asigurând un grad ridicat de siguranţă, performanţă şi precizie.

Este un echipament care permite vizualizarea leziunilor vasculare cranio-cerebrale şi spinale, din mai multe unghiuri simultan. În felul acesta, creşte siguranţa, scade durata procedurii, pentru că nu mai trebuie să mişti tubul dintr-o parte în alta, şi scade şi cantitatea de radiaţii emise pentru diagnostic. De asemenea, expunerea la radiaţii scade atât pentru pacienţi, cât şi pentru staff-ul profesional”, a mai precizat medicul ieșean

În luna aprilie a acestui an, Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu a devenit singura unitate medicală românească acreditată să organizeze cursuri specifice, atât pentru medici și studenți din țară, cât și din lume ceea ce aduce României statutul de centru internațional de pregătire în chirurgia spinală.

 


Adaugati un comentariu


 

*