Buzoienii, invitați la o cină pe întuneric, în scop caritabil

Este pentru prima dată când un astfel de eveniment va avea loc în Buzău, principalii beneficiari urmând a fi persoanele nevăzătoare.

 

Un eveniment inedit va avea loc în premieră pentru Buzău la sfârșitul acestei luni, ocazie cu care buzoienii sunt invitați să trăiască o experiență unică și pentru a veni, în același timp, în sprijinul nevăzătorilor din oraș, prin donații care să ajute la dezvoltarea unei aplicații care le este destinată.

Este vorba de o „Cină pe întuneric”, un concept inventat în urmă cu 20 de ani, de un călugăr elvețian, care presupune servirea cinei în lipsa oricărei surse de lumină, fără a avea astfel contact vizual cu mâncarea din farfurie. Experiența este una interesantă, toți cei care au încercat-o spunând că au simțit mai intens gustul și aroma felurilor servite, întrucât celelalte simțuri s-au „ascuțit” pentru a suplini lipsa contactului vizual.

Totodată, o cină pe întuneric este o ocazie de a experimente măcar pentru câteva ore viața unui nevăzător, iar pe acest fapt s-au bazat și inițiatorii evenimentului care va avea loc pe 28 iulie, cu începere de la ora 20.30, la Norma Fine Wines & Dining, un local aflat pe bulevardul Nicolae Bălcescu.

Ideea organizării aparține grupului de inițiativă Fundația Comunitară Buzău, care dorește ca astfel să vină în sprijinul nevăzătorilor din municipiu, prin strângerea de fonduri necesare dezvoltării unei aplicații ce le este destinată.

 

Cei care vor dori să ia cina pe întuneric își pot rezerva un loc pe site-ul evenimentului, costul unei astfel de experiențe fiind de 70 de lei. Meniul nu va fi dezvăluit, organizatorii precizând doar că acesta va include un aperitiv, un fel principal și un desert, toate servite în condiții de lipsă totală a luminii. Cu aceeași ocazie, participanții vor putea face donații, fiind nevoie de strângerea unei sume de 2.000 de lei pentru dezvoltarea aplicației gândite în principal în beneficiul nevăzătorilor, dar care se va putea dovedi utilă și pentru alți utilizatori.

Aplicația se numește AutoBuz și a fost gândită de Ștefan Moisei, un tânăr programator nevăzător. Aceasta urmează să ofere, în timp real, informații disponibile despre rutele autobuzelor din Buzău și timpul de așteptare, în condițiile în care transportul public în oraș constituie o adevărată provocare pentru nevăzători.

 

Tânărul programator a gândit modul în care va funcționa aplicația, însă pentru punerea în aplicare a proiectului este nevoie de suma de 2.000 de lei precum și de acces la datele GPS ale autobuzelor care circulă prin oraș.

Experimentând chiar și pentru câteva ore viața unui nevăzător, participanții la „Cina pe întuneric” vor avea astfel posibilitatea să înțeleagă mai bine nevoile unei astfel de persoane, iar reprezentanții grupului de inițiativă speră că în urma evenimentului vor strânge, din donații, întreaga sumă necesară.

Grupul de inițiativă Fundația Comunitară Buzău s-a format în cursul anului 2018, în cadrul unui  program de sprijin pentru înființarea de noi fundații oferit de Asociația pentru Relații Comunitare. Prin acest program, grupul de inițiativă beneficiază de sprijin logistic, consultanță și jumătate din fondurile necesare înființării fundației. În acest scop este nevoie de un patrimoniu inițial de 190.000 de lei, diferența fiind strânsă prin acțiuni de strângere de fonduri de la persoane fizice și companii.

 


Adaugati un comentariu


 

*