Campania umanitara Maratonul Luminii va deveni un eveniment de traditie in Buzau

Anuntul a fost facut cu ocazia incheierii oficiale a editiei din acest an, marcata prin donarea imprimantei speciale, Liceului pentru Deficienti de Vedere din Buzau.

 

nevazatoriEforturile organizatorilor si dorinta buzoienilor de a ajuta au fost pe deplin incununate de succes, odata cu sosirea la Buzau a imprimantei profesionale de tip Braille, care a fost achizitionata cu sumele strnse din donatii in cadrul campaniei umanitare Maratonul Luminii. Demarata la jumatatea lunii februarie, campania a fost primul eveniment de acest gen organizat de Centrul European pentru Integrare Socio-Economica de la Buzau, iar succesul inregistrat la final, materializat in achizitionarea imprimantei speciale care sa le dea elevilor nevazatori egalitate se sanse cu elevii din scolile normale, i-a motivat pe organizatori sa transforme campania intr-un evenimentcare va fi organizat anual.

Initiativa proiectului i-a aprtinut maratonistului buzoian Daniel Nica, cel care a stabilit cu aceasta ocazie un record unic in Romania, alergand 100 de kilometri pe banda, in decurs de mai putin de 12 ore, in cadrul unui eveniment organizat pentru a atrage atentia asupra campaniei si a problemelor cu care se confrunta elevii cu deficiente de vedere care invata la liceul special din Buzau.

 

Maratonul Luminii dan nica nevazatoriObiectivul campaniei a fost strangerea, in decurs de doua saptamani, a sumei de 21.000 de lei, necesari pentru achizitionarea imprimantei speciale cu care sa poata fi tiparite, in Braille, manuale si alte materiale didactice necesare elevilor cu deficiente de vedere. Suma a fost stransa inca dinainte de inchiderea oficiala a perioadei de donare, aproape jumatate din banii necesari fiind oferiti de Consiliul Judetean, care a probat donarea sumei de 10.000 de lei in contul deschis special pentru aceasta cauza umanitara.

Campania nu s-a incheiat insa odata cu perioada de strangere a donatiilor, organizatorii continuand demersurile pentru achizitionarea imprimantei si aducerea ei la Buzau, pentru a fi donata liceului special pentru elevii cu deficiente de vedere.

Abia ieri, prima editie a campaniei Maratonul Luminii a fost declarata oficial inchisa, odata cu atingerea acestui ultim obiectiv.

 

Daniel Nica

Daniel Nica

Imprimanta produsa in Suedia a ajuns ieri la liceul buzoian si a fost data in primire reprezentantilor institutiei de invatamant special, moment primit cu entuziasm de cei 120 de elevi care vor fi primii beneficiari ai acestei investitii. Aparatul este unul de ultima genratie, putand imprima 400 de pagini fata-verso, in interval de o ora. Materialele imprimate sunt tiparite in alfabetul special Braille, putandu-se obtine astfel manuale, fise de lucru, subiecte de examen si alte materiale didactice pentru toate disciplinele studiate de elevii cu nevoi speciale.

Pana in prezent, acestia studiau pe manuale si materiale didactice preluate de la elevii din generatiile anterioare, insa acestea erau deteriorate din cauza uzurii indelungate, caracterele imprimate in relief find tocite si devenind greu lizibile, fapt ce le provoca elevilor serioase dificultati in a citi textele respective, cu ajutorul simtului tactil.

Urmatoarea editie va avea loc anul viitor, pana la acel moment organizatorii urmand sa isi fixexe un nou obiectiv umanitar.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*