Produse de igienă oferite cadou de Paște, copiilor din medii defavorizate

17 aprilie 2019 | 0 comentarii |

O campanie de strângere de fonduri în acest scop se derulează în această perioadă, cadourile urmând să ajungă la circa 1.800 de copii care trăiesc în condiții precare.

 

Mai sunt doar câteva zile până când creștinii catolici sărbătoresc Paștele, iar peste o săptămână, Învierea Domnului va fi marea sărbătoare a creștinilor ortodocși. Gospodinele sunt în febra curățeniei și a cumpărăturilor, pentru ca marea Sărbătoare creștină să fie întâmpinată așa cum se cuvine. Cei mai nerăbdători sunt, în aceste zile, copiii, care, conform tradiției, așteaptă să primească hăinuțe și pantofiori noi, dar mai ales ouă de ciocolată și alte dulciuri. Din păcate, pentru mulți dintre copiii românilor aceste daruri sunt doar un vis, pentru că sărăcia marchează milioane de familii care vor fi mulțumite dacă vor avea pe masa de paște măcar o felie de cozonac și o mâncare ceva mai bună…

Fundaţia World Vision România consideră că, în primul rând, Sărbătorile Pascale trebuie întâmpinate în curățenie, așa că a decis să facă un altfel de cadou de Paște unui număr de aproximativ 1.800 de copii din medii defavorizate. În acest scop, produsele tradiționale care se oferă de obicei în această perioadă, vor fi înlocuite cu seturi de produse de igienă, care pentru mulți dintre acești copii constituie un lux.

Inițiativa organizației umanitare a fost inspirată de statisticile recente, care indică faptul că mai mult de jumătate dintre copiii din mediul rural nu beneficiază de condiții care să le permită să se spele zilnic, iar șase milioane de locuitori de la sate trăiesc în locuințe fără baie în casă și fără apă curentă. În aceste condiții, măsurile elementare de igienă constituie, pentru acești oameni din medii defavorizate, un adevărat lux.

 

Reprezentanții fundației spun că această situație are implicații directe asupra stării de sănătate, în special în cazul copiilor, lipsa condițiilor de igienă favorizând apariția unor boli precum hepatita A și a altor afecțiuni care pot fi prevenite prin simpla utilizare a apei și săpunului. „Din păcate, extrem mulţi copii din România nu beneficiază de condiţii decente de trai, nu au apă curentă, au toaleta în afara casei, nu au unde să se spele şi, din cauza lipsei posibilităţilor materiale, nu îşi pot cumpăra nici măcar produse de igienă de bază, cum ar fi săpun sau periuţă de dinţi. Ne dorim şi lucrăm pentru ca aceşti copii să beneficieze de educaţie, să reuşească să iasă din cercul sărăciei, dar cum să faci asta când ţie îţi lipsesc lucruri elementare, când efectiv nu ai cu ce să te speli?”, se arată într-un comunicat al organizației umanitare.

A apărut astfel inițiativa demarării unei campanii umanitare al cărei scop este strângerea de fonduri care să permită achiziția unor seturi de produse de igienă care să fie oferite cadou de Paște unui număr de 1.796 de copii din medii defavorizate, identificați de membrii organizației umanitare. Prețul unui pachet cu produse de igienă ce va conține săpun, şampon, pastă de dinţi, periuţă de dinţi sau deodorant este de 62 de lei, astfel că suma totală de care este nevoie pentru a se achiziționa câte un astfel de set pentru fiecare copil este de 24.000 de euro.

Cei care doresc să doneze o pot face pe site-ul dedicat campaniei, putându-se dona fie 62 de lei – suma necesară unui set de igienă, fie 100 sau 200 de lei, de către persoanele mai generoase.

 

Campania a fost demarată zilele trecute și se va derula până în luna mai, la momentul publicării acestui articol fiind strânsă suma necesară pentru achiziția a 43 de seturi de igienă. In comunicatul inițiatorilor campaniei se mai arată că existenţa facilităţilor sanitare în gospodăriile rurale româneşti constituie o condiţie importantă pentru asigurarea unei igiene corespunzătoare a copiilor, aceasta fiind, în opinia medicilor de familie, una dintre principalele cauze ale îmbolnăvirii copiilor sub 5 ani. „Igiena personală a copiilor presupune cel puţin spălatul pe mâini înainte de fiecare masă, pe dinţi de două ori pe zi  – dimineaţa şi seara, iar pe corp măcar o dată pe zi. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, igiena mâinilor permite prevenirea răspândirii microbilor şi cel puţin a aşa-zisei boli a mâinilor murdare, hapatita A” spun reprezentanții fundației.

În zonele rurale în care este prezentă, World Vision România desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung, axate pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Organizația face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În România, fundația este prezentă de 29 de ani, timp în care a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*