Donații de peste 52.000 de lei, în urma campaniei „Salvăm inima Moldovei”

25 februarie 2019 | 0 comentarii |

Totodată, pentru achiziția unei stații de sterilizare pentru  Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Iași, grav afectat de un incendiu, anul trecut, mai multe cluburi Rotary au strâns, la un bal caritabil, aproape 50.000 de euro.

 

În luna aprilie a anului trecut, IBCV Iași a fost grav afectat în urma unui incendiu izbucnit la etajul 6 al imobilului în care își desfășoară activitatea, flăcările, fumul și apa folosită de pompieri pentru stingerea incendiului distrugând în totalitate blocul operator și provocând însemnate pagube în secțiile și saloanele spitalului.

Ca urmare a pagubelor însemnate, a căror valoare a depășit un milion de euro, activitatea institutului a fost pusă sub semnul întrebării, însă spitalul nu s-a închis definitiv, restrângându-și doar activitatea în secțiile grav afectate. Fiind vorba de o unitate medicală de referință pentru zona Moldovei, IBCV Iași a beneficiat de sprijin financiar din partea autorităților, dar și din partea a numeroși donatori, care s-au mobilizat în cadrul unei campanii umanitare lansate la scurt timp după incendiu.

Inițiativa a aparținut deputatului ieșean Silviu Macovei,  care a precizat că nu a dorit în acest mod să își facă imagine sau să politizeze aceste demers, fapt pentru care a încredințat misiunea strângerii de fonduri asociației Încă un pas, un ONG înființat în 2017 de un grup de tineri ieșeni.

Campania, denumită „Salvăm inima Moldovei”, a avut ca scop strângerea de fonduri din donații, în vederea achiziționării de echipamente și consumabile care să fie oferite IBCV Iași.

 

De la momentul inițierii campaniei și până în prezent, sumele strânse au depășit 52.000 de lei. Reprezentanții organizației spun că, în prealabil, au fost purtate discuții cu managerul institutului, dr. Grigore Tinică, întocmindu-se astfel o listă cu materialele de care unitatea medicală ar avea nevoie pentru a-și continua activitatea.

Mădălina Hristea, președintele asociației Încă un pas, a declarat că au fost achiziționate până acum mai multe kituri doppler vascular performante, precum și un scaun rulant special pentru persoanele supraponderale.

Următorul pas va fi achiziționarea de dozatoare automate cu senzor pentru dezinfectarea mâinilor, saltele pentru paturi, lenjerie de pat, pilote matlasate și perne. Președintele organizației a precizat că vor fi „produse de cea mai bună calitate destinate special unităților medicale”.

Toate acestea vor fi achiziționate din banii strânși în cadrul campaniei, urmând să fie donate, ulterior, Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași.

 

Într-un comunicat de presă al asociației Încă un pas se arată că reprezentanții acesteia doresc să implice cât mai mulți ieșeni pentru a ajuta la dotarea institutului ieșean al inimii, întrucât nevoile acestuia sunt departe de a fi pe deplin acoperite. ONG-ul dorește să predea ștafeta, pentru continuarea campaniei. „Am început campania dintr-o emoţie şi cred că am reuşit să facem încă un pas, măcar pentru reducerea riscului de infecţii în spital. Acum dorim să predăm ştafeta şi, ca asociaţie nonguvernamentală, să mergem un pas mai departe şi să pornim lucruri şi în alte domenii”, a mai precizat Mădălina Hristea, citată în document.

Și inițiatorul campaniei, deputatul Silviu Macovei, speră ca aceasta să fie preluată și dusă mai departe, declarând că „am pus umărul cum am putut, atât ca simplu ieşean, dar şi ca parlamentar, prin declaraţii şi interpelări susţinute în Parlament, ca să nu mai vorbim de discuţiile de la Ministerul Sănătăţii. Însă, nu am dorit niciodată să îmi fac imagine sau să politizez acest demers şi, de aceea, am considerat că un ONG trebuie să se ocupe de campanie. Doresc să le mulţumesc oamenilor care au făcut posibilă strângerea acestei sume şi care au preferat sa rămână anonimi şi, de asemenea, echipei cu care colaborez. Sper ca şi alţi ieşeni cu influenţă să preia campania Salvăm Inima Moldovei şi să o ducă mai departe”.

 

Tot pentru IBCV Iași, la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc Gala Caritabilă RotaCardio, având ca scop strângerea de fonduri pentru achiziţionarea unei staţii de sterilizare.

Scopul evenimentului este de a colecta suma de 120.000 de lei, contribuție necesară din partea comunității locale pentru ca Rotary International și Fundația Rotary să poată finanța achiziția unui sterilizator în valoare totală de 1.000.000 lei. Aparatul este absolut necesar pentru ca unitatea medicală să poată oferi din nou tratament la standarde europene pacienților copii și adulți, cu boli cardiovasculare congenitale sau dobândite, de pe teritoriul regiunii Nord-Est”, se arată într-un comunicat al Rotary Iași.

Generozitatea celor care au participat la eveniment a depășit însă așteptările organizatorilor, strângându-se 45.800 de euro. „Oamenii au fost foarte generoşi. Am simţit că într-adevăr comunitatea este alături de noi şi asta ne dă tărie să nu abandonăm şi să încercăm să refacem spitalul“, a precizat dr. Grigore Tinică, managerul institutului.

Sumei strânsă la Gală i se adăugă 90.000 de dolari donați de două cluburi Rotary din SUA, astfel că se va ajunge aproape la suma necesară achiziționării stației de sterilizare de care are nevoie spitalul care, la ora actuală realizează sterilizarea cu sprijinul altor unităţi sanitare din Iași.

 


Adaugati un comentariu


 

*