Program de specializare a personalului medical, în domeniul bolilor rare pediatrice

25 februarie 2019 | 0 comentarii |

Proiectul a fost demarat cu o întârziere de un an și are ca obiectiv creşterea competenţelor multidisciplinare în cazul a 400 de medici și asistenți medicali.

 

Copiii cu boli rare vor avea, în viitorul apropiat, șansa de a beneficia de o mai bună îngrijire medicală, în urma unui program de instruire lansat zilele trecute la Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu, derulat de unitatea medicală, în parteneriat cu asociația PartNET. Programul urmărește creșterea competențelor multidisciplinare ale personalului medical, în scopul îmbunătățirii calității vieții copiilor diagnosticați cu boli rare și se adresează unui număr de 400 de cadre medicale, care vor urma sesiuni de instruire în acest domeniu, axate în special pe ortopedie și ORL. Acesta se adresează în egală măsură, atât medicilor cât și asistenților medicali din toate cele opt regiuni de dezvoltare din țară. Astfel, la cursurile de instruire vor participa 136 de medici specialiști, 24 de medici de familie și 240 de asistenți medicali, inițiatorii precizând că intenționează ca perioada de implementare a proiectului să se întindă pe o perioadă de 12 luni, deși au la dispoziție în acest sens 22 de luni.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 5.210.903 lei, iar cea mai mare parte din suma necesară, 4,4 milioane de lei, mai exact, reprezintă finanțare nerambursabilă din fonduri europene, accesate din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman.

 

Deși proiectul a fost aprobat spre finanțare la începutul  anului trecut, acesta nu a putut fi demarat decât acum din cauza unor probleme administrative datorate atât schimbării conducerii spitalului Gomoiu cât și a mutării unității medicale într-un sediu nou.  Referindu-se la această întârziere, managerul spitalului de copii, ec. Maria Enescu, a declarat cu ocazia lansării programului că „s-a produs transferul de la vechea conducere la noua conducere, plus că vechea conducere nu s-a ocupat îndeajuns să îşi asigure fondurile de cofinanţare pentru continuarea proiectului. Valoarea cofinanţării la un spital foarte mic, cum a fost spitalul Gomoiu înainte, cu 157 de paturi, cu venituri destul de slab realizate cu casa de asigurări, nu a permis asigurarea cofinanţării acestui proiect, atunci a trebuit să găsim soluţii pentru continuarea lui și am relansat noi proiectul, după puterile noastre. Spitalul, mutându-se într-o clădire foarte nouă şi cu nevoi mult mai mari, a trebuit prima dată să ne asigurăm nevoile urgente şi atunci, printr-un proiect de management – zic eu – destul de coerent, am reuşit să creştem realizările spitalului, decontările de la casa Bucureşti, care ne permit să asigurăm şi cofinanţarea acestui proiect”.

 

Dr. Diana Ionescu (sursa: Republica.ro)

Manager de proiect va fi directorul medical al spitalului Gomoiu, dr. Diana Ionescu, care a precizat cu aceeași ocazie că, în prezent, tema bolilor rare reprezintă un subiect tabu în pediatrie, acesta fiind un argument în plus în favoarea necesității unui astfel de proiect.

O boală rară înseamnă una regăsită la un număr mic de persoane. Conform statisticilor, în Europa, o boală rară înseamnă doi copii la 2.000 de naşteri, astfel încât, tot timpul, bolile rare, vis-a-vis de axele noastre prioritare medicale, au fost lăsate la urmă. Subiectul bolilor rare în pediatrie e un subiect tabu. E un subiect tabu şi din punctul de vedere al asociaţiilor de părinţi şi al asociaţiilor de pacienţi, care tot încearcă să scoată capul, dar pentru că sunt puţini, niciodată nu au penetrat şi sunt un subiect tabu şi pentru de managerii de spital şi vis-a-vis de fondurile noastre, pentru că niciodată nu am putut să investim cât ne-am dorit în diagnosticul, tratamentul şi în urmărirea acestor copii, întrucât nu există fonduri nici pentru bolile obişnuite, ca să spunem aşa”, a declarat aceasta.

Pe lână beneficiile reprezentate de formarea celor 400 de cadre medicale, reprezentanții spitalului spun că proiectul va aduce și plus valoare unității medicale ținând cont de faptul că aceasta va fi dotată cu aparatură necesară desfășurării programului.

 


Adaugati un comentariu


 

*