Niciun caz nou de infecție cu COVID-19 la SJU Buzău. Toate testele efectuate la ATI și Chirurgie au ieșit negative

Rezultatele au fost comunicate Spitalului Județean de Urgență Buzău în această dimineață și confirmă că focarul nu s-a extins și în cele două secții, astfel că în ultimele 24 de ore nu s-a mai înregistrat niciun caz de infecție în cadrul unității medicale.

 

Continuă activitatea de testare a cadrelor medicale din Spitalul Județean de Urgență Buzău, după apariția focarului de infecție cu Covid-19, la sfârșitul săptămânii trecute. De această dată veștile sunt bune, ultimele rezultate comunicate unității medicale de către DSP, indicând faptul că nu au mai fost confirmate cazuri noi de îmbolnăvire în rândul personalului. Astfel, după ce s-a finalizat testarea cardelor medicale din secțiile de Medicină Internă – acolo unde a apărut focarul, și de la ORL –unde infecția s-a extins, procedura a continuat cu personalul din secțiile de Terapie Intensivă și Chirurgie Generală, considerate secții cu risc sporit în cazul contaminării cu noul coronavirus.

Au fost testate 14 cadre de la Terapie Intensivă și alte 12 din cadrul secției de Chirurgie Generală, iar toate cele 26 de rezultate comunicate în această dimineață sunt negative.

La acest moment, nicio secție a spitalului județean nu este închisă, activitatea desfășurându-se în continuare inclusiv în secțiile de Medicină Internă și ORL, după efectuarea lucrărilor de dezinfecție.

 

Ca măsură suplimentară de prevenire a răspândiri infecțiilor cu noul coronavirus, Direcția de Sănătate Publică, împreună cu conducerea spitalului au decis să implementeze măsura testării rapide a întregului personal din cadrul unității medicale, în momentul în care angajații intră în tură.

Medicul Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologic din cadrul  DSP Buzău, a precizat că aceste teste rapide nu detectează prezența coronavirusului, ci a anticorpilor specifici, prezenți în organismul unei persoane care a fost infectate și s-a vindecat fără a avea simptome.

Medicul epidemiolog a mai declarat că testările pot începe chiar din cursul acestei zile, iar cadrele medicale și personalul auxiliar în cazul cărora se va depista prezența anticorpilor respectivi vor putea să își desfășoare activitatea în spital fără a riscul de a se infecta. În același timp, persoanele care vor fi depistate negativ la testul rapid, ceea ce înseamnă că nu au acești anticorpi, deci nu au avut Covid-19, vor fi testate prin metoda Real Time PCR, cu aparatul aflat în dotarea DSP. Aceste teste indică prezența coronavirusului, așa că persoanele depistate negativ vor putea să își continue activitatea în cadrul spitalului, nefiind contaminate.  În cazul unor rezultate neconcludente, angajații respectivi vor fi sfătuiși să se izoleze la domiciliu, 2-3 zile, după care vor reveni pentru o nouă testare.

 

A fost înregistrat, însă, un caz nou de infecție în cazul fiicei unui cadru medical din secția ORL infectat, testul în cazul adolescentei în vârstă de 16 ani ieșind pozitiv.

Pe de altă parte, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău transmite că astăzi a înregistrat o plângere penală împotriva Direcției de Sănătate Publică, pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”, formulată de o persoană fizică, prin reprezentanții săi legali. În cauză s-a reținut faptul că DSP Buzău „nu a dispus măsurile care se impuneau pentru testarea tuturor angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, după ce au fost depistate mai multe cazuri de contaminare cu virusul Covid-19, la personalul medical şi non-medical care funcţionează în cadrul acestei unităţi spitaliceşti.

Un alt caz confirmat de DSP este cel al unui bărbat în vârstă de 55 de ani, fără nicio legătură cu cazurile depistate până acum și care a fost testat după ce s-a simțit rău și a mers la spital, după care a fost izolat în secția exterioară de Pneumoftiziologie a Spitalului Județean de Urgență.

Ambii pacienți au fost transferați ulterior la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, iar ancheta epidemiologică este în desfășurare. 

Buzăul a ajuns, astfel, la 153 de cazuri de infecție, din care 38 au fost declarate vindecate și externate, de la declanșarea epidemiei și până astăzi. De asemenea, potrivit datelor oficiale, la ora actuală sunt în carantină izolată 134 de persoane din județ, iar în izolare la domiciliu se află alte 1.100 de buzoieni.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*