Încă două cadre medicale de la SJU Buzău, infectate cu noul coronavirus

Secția ORL a rămas cu un singur medic. În ultimele 24 de ore, la nivelul județului au fost confirmate 4 cazuri noi, iar numărul total al persoanelor infectate a ajuns la 164.

 

După câteva zile de „liniște”, astăzi au fost confirmate alte două noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 în rândul personalului medical de la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Este vorba de o asistentă de la secția de Medicină Internă a spitalului, care este asimptomatică dar a ieșit pozitiv la testarea pentru Covid-19, și de un medic de la secția ORL. În acest context, secția ORL a Spitalului Județean de Urgență nu mai are decât un singur medic, ceilalți trei fiind infectați cu COVID-19 și internați în spitalul Victor Babeș din Capitală, astfel că de gărzi nici nu mai poate fi vorba…

Doctorița, al cărei soț fusese confirmat pozitiv cu o zi în urmă, fusese testată de DSP Buzău de două ori, dar rezultatul a fost de fiecare dată negativ, deși prezenta simptomatologie specifică infecției cu noul virus. După ce soțul său, medic Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat a fost confirmat ca fiind infectat, temerile sale că a contractat virusul s-au accentuat, așa că a mers, din proprie inițiativă, la spitalul Victor Babeș din București, pentru a face investigații suplimentare. În cursul zilei de astăzi, Direcția de Sănătate Publică Buzău a fost anunțată că doctorița ORL a fost diagnosticată cu Covid-19 și va rămâne internată în spitalul din Capitală.

Totodată, asistenta de la secția de Medicină Internă a fost internată în izolare în secția de Boli Infecțioase a spitalului județean.

 

Astăzi, în secția UPU a Spitalul Județean de Urgență Buzău s-a întrerupt activitatea pentru un minut, iar întregul personal medical a păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor – cadre medicale răpuse de coronavirus, dar și în semn de omangiu față de asistenta medicală Lenuța Buta, din Botoșani, care s-a stins pe un pat de spital după ce fusese infectată îngrijind pacienți cu coronavirus, dar sacrificul său a fost refuzat de autorități.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a făcut apel la toți salariații din Sănătate să-și exprime omagiul față de „colega căzută la datorie”, păstrând un moment de reculegere la ora 12:00, pentru a-și exprima astfel „recunoștința și omagiul refuzate de autorități”.

Eroina în lupta cu coronavirusul”, cum au numit-o colegii ei pe Lenuța Buta, avea doar 45 de ani și lucrase în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Botoșani, unde s-a și infectat, îngrijind persoane cu coronavirus. Deși nu era cunoscută cu boli asociate, vârsta nu reprezenta un factor de risc și avea o formă fizică bună, aceasta a fost răpusă de noul virus pe patul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, unde fusese internată la ATI, dar la o lună după ce a fost confirmată ca fiind infectată cu coronavirus a pierdut lupta pentru viață. Decesul său apărea, sâmbătă, pe lista celor cauzate de COVID-19, dar luni, Grupul de Comunicare Strategică a eliminat-o, surprinzător, de pe listă, fapt ce a generat un val de revoltă în lumea medicală.

 

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Buzău au mai fost confirmate alte două cazuri noi, fiind vorba de un bărbat de 53 de ani, internat în izolare la UPU, și de un altul de 64 de ani, internat la secția de Pneumoftiziologie. În total, la nivelul județului sunt confirmate la acest moment 164 de cazuri, dintre care 55 de pacienți au fost declarați vindecați și s-au externat. În carantină se mai află 54 de persoane, iar numărul celor aflate în izolare a ajuns la1.644.

La nivel național, se continuă trendul descendent al cazurilor noi, după o ușoară creștere în cursul zilei de ieri, când a fost depășit din nou pragul de 200. În ultimele 24 de ore s-au confirmat doar 146 de cazuri noi, în timp ce numărul persoanelor vindecate a ajuns la 11.874. Continuă să scadă și numărul persoanelor aflate la Terapie Intensivă, care a ajuns la 181, în timp ce numărul deceselor a urcat la 1.210.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.287 de  persoane, iar alte 75.782 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 385.728  de teste.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*