Protest spontan la Spitalul Săpoca. Personalul medical și TESA se revoltă împotriva managerului

22 mai 2020 | 4 comentarii |

Un memoriu semnat de 150 de angajați a fost transmis ministrului Sănătății, iar acesta este înștiințat că, dacă managerul interimar Cristina Păun rămâne la conducerea unității medicale, vor urma demisii în masă.

 

Protest spontan, în această dimineață, la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, din județul Buzău. Aproximativ 40 de angajați ai unității medicale au ieșit în curtea spitalului, în jurul orei 8,00 pentru a-și exprima nemulțumirea față de actualul manager interimar. Fie că fac parte din rândul cadrelor medicale sau TESA, aceștia amenință cu demisia în masă, dacă managerul Cristina Păun nu demisionează sau nu este demisă.

„Protestul este unul ad-hoc, cu privire la faptul că actualul manager, considerăm noi, nu-și desfășoară activitatea în condiții optime. Contestăm modul său de comunicare cu salariații, dar și deciziile pe care le ia față de activitatea din trecut a spitalului și în activitatea curentă… Imediat cum a fost numită în funcția de manager a avut ca prim obiectiv schimbarea semnăturii mele din bancă, a instalat un sistem de monitorizare audio și video, a modificat comisia de disciplină fără acordul Comitetului Director, dar a luat și alte decizii care contravin bunului mers al unității medicale și atribuțiunilor pe care le are. A fost trimis un memoriu și la minister, prin care solicităm să fie revocată din funcție doamna manager Păun, pentru ca activitatea spitalului să poată reveni la normal și să ne putem ocupa de acordarea serviciilor medicale corespunzătoare pacienților”, a declarat directorul financiar Laurențiu Vlad, care a subliniat că activitatea spitalului nu este afectată din cauza protestului.

 

Liderul sindicatului Sanitas Săpoca, Maria Spoială, a declarat că „doamna anager nu a venit la spital pentru a rezolva problemele unității medicale și a face astfel încât activitatea să decurgă în condiții normale pentru pacienți și personal, ci pentru a se răzbuna că a fost demisă de două ori, pentru că nu și-a îndeplinit atribuțiunile de serviciu, în 2017 și 2019. Dânsa nu știe să vorbească fără să țipe și să amenințe, induce permanent o stare conflictuală, în care este greu să ne facem datoria față de pacienți. În plus, a făcut diverse cheltuieli nejustificate, fără a consulta pe nimeni din Consiliul de Administrație. Spre exemplu, a cumpărat 3.000 de combinezoane de protecție, la prețuri de peste 90 de lei bucata, în condițiile în care la noi nu există niciun pacient infectat cu noul coronavirus.  Oamenii sunt stresați și revoltați, astfel că dacă nu este revocată din funcție doamna manager Cristina Păun, toți cei 150 de angajați, medici, personal TESA și asistenți medicali, vom demisiona”.

 

În memoriul înaintat ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, semnat de 150 de angajați ai unității medicale, semnatarii avertizează că dacă nu este schimbată Cristina Păun de la conducerea SPMS Săpoca, vor avea loc demisii în masă.

Avand în vedere numeroasele demersuri pe care salariații din spitalul nostru le-au întreprins în ultimele doua luni cu privire la revocarea managerului interimar Păun Cristina, vă comunicam că la acest moment, medicii, comitetul director, personalul TESA și alte categorii profesionale din spital vor demara un protest, cu anunțarea mass – mediei. Suntem nevoiți să urmăm această cale întrucât situația din spital este extrem de tensionată și se datorează exclusiv atitudinii managerului și, desi v-au fost aduse la cunostință problemele cu care ne confruntăm, nu ați luat încă atitudine față de acestea”, se arată în memoriul transmis ministrului  Sănătății.

Vezi aici memoriul transmis ministrului Sănătății, integral

 

Pentru a-i potoli pe protestatari, managerul a chemat Poliția, iar în scurt timp a sosit la spital o mașină de intervenție, care a solicitat să intre în curte. Paznicul unității medicale a deschis poarta, dar le-a cerut celor doi polițiști să accepte să li se măsoare temperatura, așa cum se întâmplă cu fiecare persoană care intră în curtea spitalului.

Aceștia au acceptat să fie termoscanați fără să coboare însă din mașină, iar pentru că temperatura indicată era mai mare decât cea admisă prin protocolul instituit în urma declarării stării de alertă, au fost rugați să părăsească unitatea medicală, ceea ce s-a și întâmplat. Ulterior a fost trimisă o altă mașină, cu un alt echipaj, care nu a mai avut probleme.

Pe de altă parte, protestatarii susțin că îngrijirea medicală, hrana și paza pacienților sunt asigurate corespunzător, nu există niciun risc pentru pacienți, dar angajații nu mai pot tolera actualele condiții în care sunt obligați să-și desfășoare activitatea.

 

Managerul Cristina Păun a transmis protestatarilor o notificare prin care îi avertizează că încalcă regulile instituite prin starea de alertă și îi somează să-și reia activitatea, dar a refuzat să stea de vorbă cu jurnașiștii, cărora le-a transmis, prin intermediul secretarei, că va organiza o conferință de presă, după ridicarea restricțiilor.

De altfel, încă de la numire, actualul manager a fost contestat de angajații spitalului, care s-au revoltat față de decizia  ministrului Sănătății de atunci, Victor Costache, pe care l-au sesizat prin mai multe memorii, semnate atât de medici cât și de membrii de sindicat, că managerul Cristina Păun a fost concediată de două ori de la același spital, pentru neîndeplinirea sau încălcarea gravă a sarcinilor de serviciu și chiar că este în litigiu cu unitatea medicală, care a câștigat în instanța de fond.

În plus, ministrul a fost avertizat că activitatea noului manager a fost sancționată și de Curtea de Conturi, pentru un prejudiciu de 23 de miliarde de lei vechi, constatat de Curtea de Conturi și au cerut să numească un alt manager. Angajații Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca menționau, de asemenea, că aceasta este cercetată, împreună cu fostul manager Popescu, cu care conviețuieșteîn concubinaj, în două dosare penale deschise, unul de DNA Ploiești, altul de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, în care ar fi vizate fapte de natură penală.

 

La scurt timp, Victor Costache a demisionat, iar fostul sectretar de stat Nelu Tătaru a preluat funcția de ministru, dar pare să nu fi fost impresionat de solicitările angajaților unității medicale și de ceea ce se întâmplă în cel mai mare spital pentru măsuri de sigurană din țară, aflat în subordonarea directă a Ministerului Sănătății.

Ba chiar a venit la spital, pentru cinci minute, după Paște, dar singura sa preocupare ar fi fost să afle „cine reclamă actuala conducere la Ministerul Sănătății” și nimic altceva din ceea ce se întâmplă în Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, unde sunt internați și tratați cei mai mulți pacienți periculoși din țară.

De această dată, protestatarii speră ca ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care astăzi ar fi în drum spre Moldova, să ajungă și la spitalul din Săpoca, pentru a vedea personal ce probleme sunt aici și pentru a discuta, de această dată, cu toate părțile implicate, astfel încât să se convingă de felul în care manageriază Cristina Păun unitatea medicală. Și atunci, ca și acum, salariații unității medicale o acuză pe aceasta că ar întreține stări conflictuale și ar ține angajații sub „teroare”.

Reporterii Sănătatea Buzoiană au solicitat un punct de vedere ministrului Nelu Tătaru, vis-a-vis de această situație conflictuală, încă de la ora izbucnirii protestului, dar până la publicarea articolului nu am primit niciun răspuns.

 

 

 Comentarii (4)

 1. Larisa Istrate spune:

  Același lucru, aceeași tensiune, aud ca se întâmplă și la Spitalul de Psihiatrie Voila, din Prahova… Sora mea, care lucrează acolo, spune ca de ani de zile managera actuala, fosta amanta a managerului pe care l-a înlocuit, a indus o stare de tensiune în toți angajații… Au încercat sa reclame la organele abilitate, dar de teama răzbunării acesteia, nimeni nu i-a luat în seama… Ministerul doarme, toți managerii sunt numiți politic.

 2. Lylya Liliana spune:

  Foarte bine! Sa nu se lase, sa vina un manager “curat”!

 3. Mariana B. spune:

  Si la alte spitale de psihiatrie este la fel. Psihiatrie Stei si Psihiatrie Nucet. Un dezastru! Se cheltuiesc bani in interese doar de ei stiute!

 4. Luminița Niculi spune:

  Si mai sunt asfel de cazuri! ar trebui verificate! dar e mult prea mult pt un Ministru! cei vinovati sunt salariatii, care de frica accepta asa ceva! adevaratii profesionisti stau deoparte pt ca sunt prea destepti ca sa se complice!

Adaugati un comentariu


 

*