Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, marcată pentru prima dată în România

17 septembrie 2019 | 0 comentarii |

O campanie de conștientizare va fi lansată astăzi, de Primăria Capitalei și ANMCS, pentru a mobiliza profesioniștii din domeniul medical, factorii de decizie și societatea civilă să discute deschis despre importanța siguranței pacienților .

 

Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), în parteneriat cu Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), lansează, astăzi, o campanie prin care se dorește mobilizarea personalului din domeniul sănătăţii, a factorilor de decizie, asociaţiilor profesionale și a pacienților, pentru a vorbi deschis despre importanţa siguranţei pacientului. Campania marchează astfel Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului care, începând din acest an, va fi marcată, anual, la data de 17 septembrie, potrivit unei decizii a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), adoptată în cadrul celei de-a 72-a Adunare Generală a organizației.

Astfel, pentru a marca această zi și în România, în spitalele administrate de Primăria Capitalei au fost expuse, la vedere, afişele agreate de OMS, pentru conştientizarea importanţei privind siguranţa pacientului. Tododată, între manageri şi reprezentanţii ANMCS vor avea loc întâlniri, pentru a demara acţiuni pe această temă.

Tot astăzi, la Fântânile Urbane din Piaţa Unirii, reprezentanţii ASSMB, ANMCS şi ai Asociaţiilor de Pacienţi vor marca Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului prin iluminarea în portocaliu (culoarea desemnată la nivel mondial de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru această acţiune) a „celui mai lung şir de fântâni coregrafice sincronizate din lume”.

 

Potrivit unui raport al OMS, evenimentele adverse asociate asistenţei medicale reprezintă o problemă de sănătate publică globală. „Anual, se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienților în cursul asistenței medicale oferite în cadrul spitalelor și sunt afectați 4 din 10 pacienți tratați în cabinetele medicilor de familie și în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese. Toate aceste evenimente nedorite cresc costurile serviciilor de sănătate cu peste 15%”, se menționează într-un comunicat remis presei.

Pornind de la această constatare, la cea de-a 72-a Adunare Generală a OMS s-a stabilit ca ziua de 17 septembrie să fie declarată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Astfel, începând de anul acesta, OMS va evidenția, în această zi, importanța siguranței pacienților, pentru a crește conștientizarea și implicarea publicului, sporirea înțelegerii globale și stimularea solidarității și acțiunii globale.

Tema de anul acesta esteSiguranța pacientului: o prioritate globală pentru sănătate”, iar sloganul campaniei este Vorbește deschis despre siguranța pacientului”.

 

Campania demarată de ASSMB și ANMCS își propune să mobilizeze pacienții, lucrătorii din domeniul sănătății, factorii de decizie, cadrele universitare, cercetătorii, asociațiile profesionale și industria de asistență medicală pentru a vorbi despre importanța siguranței pacientului.

Obiectivele campaniei sunt: informarea profesioniştilor din sănătate asupra importanţei îngrijirilor medicale în condiţii de siguranţă, conştientizarea medicilor asupra necesităţii utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur cu efecte secundare reduse, informarea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora asupra importanţei implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei.

În octombrie 2004, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii  din anul 2002, care solicita Organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme.

Programul WHO Patient Safety îşi propune să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.

Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre ale OMS şi pentru a acţiona ca o forţă majoră la îmbunătăţirea siguranţei acestora.

 

Cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, Ministerul Sănătății (MS) transmite că  România a făcut pași importanțipentru creșterea siguranței pacientului în unitățile sanitare. Împreună cu profesioniști recunoscuți din domeniu am elaborat ghiduri și protocoale medicale care reprezintă baza practică și suportul pentru aplicarea medicinii bazate pe dovezi și îmbunătățirea sistematică a prognosticului pacienților tratați în sistem. Printre cele mai importante se numără ghidul de gestionare a sângelui pacientului în perioada pre-operatorie și ghidul privind siguranța pacientului în specialitatea anestezie – terapie intensivă (ATI). De asemenea, acreditarea periodică a unităților sanitare implică elaborarea și revizuirea procedurilor și protocoalelor medicale operaționale, astfel încât, la nivel local, standardizarea parcursului pacientului în spital să ducă la reducerea erorilor, creșterea calității serviciilor medicale și, implicit, la creșterea siguranței pacientului”, susține Sorina Pintea, ministrul Sănătății, menționând că, începând de astăzi, Ministerul Sănătății demarează, la rândul său, prin direcțiile de sănătate publică, o Campanie de informare cu tema „Îngrijirile medicale în condiţii de siguranţă”, ale cărei obiective sunt aceleași cu cele menționate anterior.

Campania cuprinde recomandări pentru pacienți în vederea administrării unui tratament corect, precum și informații esențiale pentru profesioniști în vederea prescrierii unui tratament corect și pentru comunicarea cu aceștia. „Utilizarea eronată a medicației afectează milioane de pacienți în întreaga lume, iar costurile financiare și economice cauzate de neglijarea siguranței pacientului reprezintă o povară financiară pentru toate sistemele de sănătate. Implicarea crescută a pacienților pe parcursul tratamentului este esențială în serviciile de asistență primară și ambulatorie”, menționează MS.

 


Adaugati un comentariu


 

*