Siguranța personalului medical, în prim plan de Ziua Mondială a Siguranței Pacientului

17 septembrie 2020 | 0 comentarii |

În actualul context epidemic, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că siguranța cadrelor medicale trebuie să fie o prioritate, pentru a putea vorbi de pacienți tratați în siguranță.

 

Anul trecut, în cadrul celei de-a 72-a  adunări generale a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), s-a stabilit ca data de 17 septembrie să fie declarată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, fiind marcată pentru prima dată și în România în urmă cu un an. Decizia OMS a venit în contextul în care, anual, se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienților în cursul asistenței medicale oferite în cadrul spitalelor și sunt afectați 40% dintre pacienții tratați în cabinetele medicilor de familie și în ambulatorii.

Dacă anul trecut, tema campaniei lansată cu această ocazie a fost „Siguranța pacientului: o prioritate globală pentru sănătate”, apariția pandemiei de Covid-19 și presiunea imensă la care au fost supuși lucrătorii din domeniul sanitar au determinat o schimbare de optică pentru ediția din 2020 a Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului.

Prin urmare, tema aleasă pentru acest an este adaptată actualului context epidemic, aducând în prim plan și problema siguranței cadrelor medicale, ca element esențial pentru siguranța pacienților. Astfel, evenimentul constituie un prilej de conștientizare din partea publicului și de implicare a acestuia pentru creșterea globală a înțelegerii și solidarității, care să conducă la acțiuni comune în vederea promovării siguranței pacientului, iar cea de-a doua ediție a campaniei a fost denumită „Personal medical în siguranță, Pacienți în siguranță!”, mesajul transmis de OMS cu această ocazie fiind „Vorbește deschis despre siguranța cadrelor medicale”.

 

Provocările și riscurile cu care se confruntă personalul medical au fost mai evidente în ultimele luni, odată cu izbucnirea pandemiei, infecțiile asociate actului medical, stigmatul, stresul, epuizarea, bolile profesionale și chiar decesele fiind probleme cu care această categorie profesională s-a confruntat din plin în această perioadă. Toți acești factori predispun la erori care pot afecta astfel și siguranța pacienților, de aceea, OMS susține că siguranța personalului din Sănătate trebuie să fie o prioritate.

Pandemia cu virusul Sars-CoV-2 a dezvăluit provocările uriașe și riscurile pentru lucrătorii în sănătate. Mulțumesc, încă o dată, personalului medical pentru implicare și munca depusă, în special în această perioadă. Urez sănătate celor 2900 colegi care au nevoie de asistență medicală fiind infectați cu noul coronavirus. Gândul meu se îndreaptă și către familiile celor care au pierdut lupta”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, care a menționat că în această perioadă, ca o condiţie prealabilă pentru asigurarea siguranţei pacienţilor, Ministerul Sănătății a luat măsurile necesare și a demarat acţiuni urgente de investiții pentru pregătirea unităților sanitare în vederea îngrijirii pacienților infectați cu Coronavirus – COVID19, dar și pentru asigurarea siguranței personalului medical.

 

În România, Ziua Mondială a siguranței Pacienților este marcată printr-o campanie derulată în perioada 14-18 septembrie, la inițiativa Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. Pe parcursul acestei campanii, personalului medical, pacienților aparținătorilor dar și tuturor celor care vor să-și arate aprecierea pentru eforturile depuse de angajații din spitale le este recomandat să poarte un accesoriu sau un obiect vestimentar de culoare portocalie – aceasta fiind culoarea aleasă de OMS ca simbol al evenimentului marcat azi.

Tot astăzi, la ora 12.00, toți cei ce doresc să își arate aprecierea și solidaritatea față de personalul medical sunt îndemnați să se oprească timp de un minut și să aplaude. Nu în ultimul rând, autoritățile locale și administratorii clădirilor simbolice sunt încurajați ca în această seară să lumineze în portocaliu o clădire importantă sau un monument, pentru a marca această zi.

Obiectivele urmărite de OMS prin acest demers sunt creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța siguranței lucrătorilor din domeniul sănătății și a legăturilor sale cu siguranța pacientului, implicarea mai multor părți și adoptarea de strategii pentru a îmbunătăți siguranța cadrelor medicale și a pacienților, precum și implementarea de acțiuni urgente ale tuturor părților interesate care recunosc și investesc în siguranța angajaților din domeniul sănătății, ca prioritate pentru siguranța pacienților.

Nu în ultimul rând, campania se dorește a fi și un mijloc de susținere a moralului cadrelor medicale implicate în această perioadă în lupta cu pandemia.

 


Adaugati un comentariu


 

*