Digitalizarea, prioritară pentru sistemul de sănătate din România

30 iulie 2020 | 0 comentarii |

Este concluzia la care au ajuns autoritățile, companiile medicale și farmaceutice și politicienii, după prima ediție a „Bucharest Smart Health Conference” .

 

Criza indusă de pandemia Covid-19 a afectat toate sectoarele de activitate, iar o adaptare la noile condiții este aproape vitală și în domeniul medical. Întreaga lume, Europa și implicit România trebuie să tragă unele învățăminte din această criză, astfel încât dacă situația s-ar mai repeta vreodată, lucrurile să poată fi făcute altfel, să fim mai bine pregătiți.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides consideră că prin noul program EU4Health „ne vom asigura că, în viitor, vom fi mai bine pregătiți pentru a proteja cetățenii europeni în caz de crize sanitare și vom îmbunătăți sistemele de îngrijiri medicale. Este vorba despre cel mai ambițios program din domeniul sănătății elaborat vreodată de UE, cu o majorare de 2000 % a resurselor financiare și o ambiție clară de a face din sănătate una dintre principalele priorități ale Uniunii”.

Una dintre comonentele de care trebuie să se țină seama este digitalizarea în domeniul medical, iar la „Bucharest Smart Health Conference” s-a discutat despre inovații de ultimă generație din industria medicală, cu impact ridicat asupra vieții și sănătății, prin care se pot regândi sistemele de sănătate și relația cu pacienții.

 

Dr. Diana Loreta Păun, consilier Administrația Prezidențială pe sănătate a apreciat că „pandemia ne-a obligat să ne digitalizam un pic «forțat»”, subliniind că inteligența artificială se regăsește în toate domeniile medicale, „de la prevenție, la medicina primară, la medicina de spital și telemedicină, prescripția electronică, dosarul electronic de sănătate, robotica chirurgicală, diagnosticarea, toate acestea sunt foarte importante, deoarece vin în beneficiul pacientului“.

Dr. Păun se întreabă, retoric, dacă nu era „timpul să trecem de la creionul cu mină la raportări on-line, de la rețeta pe hârtie și cozi interminabile, la inteligența artificială, roboți și reorganizarea timpului și interesului nostru catre progres și dezvoltare? Cu atât mai mult cu cât oportunitățile de finanțare europeană trebuie folosite cu înțelepciune și eficiență!

Reprezentantul Administrației Prezidențiale a subliniat că programul european EU4Health este o oportunitate pentru România, având în vedere că, pentru perioada 2021-2027, bugetul acestui program se va ridica la  9.4 miliarde de euro.

 

În cadrul aceleiași conferințe, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dragoș Garofil a declarat, la rândul său, că ministerul face din digitalizare „o prioritate absolută” și că întraga echipă conștientizează faptul că „trebuie să începem să ne bazăm pe date atât în management, cât și în elaborarea de politici publice, în elaborarea unei strategii de sănătate publică”.

Secretarul de stat a prezentat și deficiențele identificate în sistemul medical, în timpul pandemiei, arătând că „ne-am trezit că avem niște instituții importante încremenite în timp. Am fost șocat să  văd  că anchetele epidemiologice se făceau pe hârtie, cu pixul, cu creionul, nici măcar EXCEL nu era utilizat, și a trebuit să informatizam rapid DSP-urile, să implementăm niște aplicații de colectare de date și, în acest sens, au fost dezvoltate, cu ajutorul STS, 2 aplicații”.

 

Dragoș Garofil a amintit de instrumente digitale implementate în trecut, depășite din punct de vedere tehnologic. „Sistemul  CNAS, care creează probleme și disfuncționalități și îngreunează activitatea, mai ales în medicina primară; cardul de sănătate, care a fost o idee bună, a adus multe economii în sistem, dar acum  îngreunează activitatea medicală; colecția de date – este fabulos ce se întâmplă în acest domeniu: instituțiile din sistemul medical colectează disparat date, nu sunt interoperabile, foarte puține sunt analizate,  iar deciziile par că se iau arbitrar” – a arătat secretarul de stat doar câteva dintre problemele la care Ministerul Sănătății încearcă să găsească rezolvare, menționând că în perioada 2021-2023 ar trebui finalizate proiecte precum „Registrele de boli”, „Registrul de transplant”, „Registrul de resurse umane din sănătate”, precum și un alt proiect legat de finanțarea spitalelor, care vizează trecerea la un nou sistem de raportare ICD-11 cu modificarea sistemului DRG de finanțare și de realizare unor standarde de cost în îngrijirea intraspitalicească.

 

Europarlamentarul dr. Cristian Bușoi a atras atenția că, din 2014, nu s-au mai implementat  proiecte majore în domeniul digital în sănătate. „Cred că avem nevoie în viitor să turăm motoarele. Apoi, desigur pe următoarele programe de la Bruxelles sau din România și alte unități de stat, spitale, IMM-uri și alte entități din sistemul de sănătate să folosească acest nou proiect ca să își crească nevoia de digitalizare, cu aceasta vor deveni mai eficienți, mai transparenți, mai aproape de pacienți, mai aproape de cetățeni”, a spus Bușoi.

La rândul său, dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților, a amintit că „în Parlament este depusă o inițiativă care să reglementeze temporar tot ce înseamnă telemedicina, teleconsultațiile, adică vine, practic, să reglementeze definițiile, tipurile de servicii care pot fi acordate prin această modalitate” și a făcut apel către entitățile interesate să transmită comisiilor de sănătate din Senat și Camera Deputaților propuneri de modificare a legii, inclusiv în domeniul telemedicinei.

Senatorul Adrian Wiener, membru în Comisia pentru sănătate publică, consideră că „din păcate, soluțiile concrete și soluțiile hard care sunt puse la dispoziția uităților medicale sunt greu de atins din partea spitalelor publice, greu de implementat”, subliniind însă că „acest imperativ al debirocratizării, al digitalizării, al eficienței pentru accesul la resursa medicală dinspre pacienți este una radicală și că ceea ce s-a făcut până acum este oarecum impropriu”.

 

Oana Matei, Personalized Healthcare Lead – Roche România, partener al primei ediții „Bucharest Smart Health Conference”, a prezentat viziunea companiei despre medicina personalizată, cu accent pe zona oncologică.

Pentru Roche, conceptul de medicină personalizată este în centrul activității de cercetare, atât din punct de vedere al medicamentelor, al testelor de diagnostic, cât și al tehnologiilor care oferă suport pentru deciziile clinice. În prezent, tratamentele inovatoare se bazează din ce în ce mai mult pe puterea datelor. Prin analiza informațiilor din surse diferite, precum registre electronice de pacienți, platforme avansate de diagnostic și alte instrumente digitale, se pot extrage informații relevante ce pot influența pozitiv modul în care sunt gestionate şi tratate diferite afecțiuni. Epoca tratamentelor care se administrau tuturor pacienților cu aceeași afecțiune, indiferent de specificul genetic, a apus și a făcut loc tratamentelor personalizate, respectiv tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, în momentul potrivit. Aceste tratamente pot oferi un beneficiu real pacienților, îmbunătățind starea acestora de sănătate sau prelungind supraviețuirea în cazul unor boli aflate în stadii avansate”, a subliniat Oana Matei.

 

Vorbind despre telemedicină, secretarul general adjunct în MS Codrin Lungu a anunțat că ministerul e în curs de adaptare a legislației la cea a UE în privința acestui domeniu. „Se va modifica legea Sănătății și va fi reglementată activitatea de telemedicină. Apoi, prin hotărâre de guvern și ordin de ministru, va fi stabilit modul de decontare al serviciilor de telemedicină“, a spus oficialul.

Ștefan Iarca, Founding Partner Xvision, a prezentat soluțiile  găsite de companie cu ajutorul Inteligenței artificiale. „În opinia noastră, medicina și tehnologia sunt două domenii complementare la intersecția cărora se află soluții inovative ce pot veni atât în ajutorul pacienților, cât și al medicilor. Noi ne propunem să fim un liant între aceste domenii, dorind să ajutăm sistemul medical să beneficieze de avantajul tehnologic oferit de inteligența artificială”, a spus Iarca.

În cadrul conferinței au prezentat idei și soluții în domeniul eHealth Wargha Enayati, fondatorul Enayati Medical City, Carmen Orban – director General Monza Group, George T.Haber – AI Expert, fondator și Managing Partner, CrestaFund, Matei Dumitrescu, fondator Smart Impact Capital și vicepreședinte Techangels, Ana-Maria Stancu, CEO Bucharest Promo Robots și Board Member of EU Robotics, Cornel Bărbuț, CEO Vegacomp Consulting.

 


Adaugati un comentariu


 

*