Cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 din ultimele 5 luni. Crește îngrijorător numărul de copii infectați

26 iulie 2022 | 0 comentarii |

Au fost confirmate peste 12.000 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 la nivel național. La Buzău sunt 153 de cazuri noi confirmate în ultimele 24 de ore. 

 

Autoritățile de sănătate publică au raportat marți, 26 iulie, 12.353 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), cu 7.398 mai multe decât în ziua anterioară, din care 2.502 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Distinct, în urma retestării pacienților deja pozitivi, 359 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Și la Buzău, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a raportat cel mai mare număr de  infectări cu SARS-CoV-2 de la debutul valului 6. Au fost confirmate 153 de cazuri noi, ale unor pacienți cu vârste între o lună și 94 de ani, dintre care 133 sunt pacienți care nu au mai avut niciodată COVID-19, în timp ce 20 s-au reinfectat.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat într-o conferință de presă că deși este „un record” al cazurilor în ultimele 24 de ore „creșterea din ultimele 13 săptămâni își păstrează cadența. Ne găsim în creștere, dar numărul de cazuri nu se dublează. E o creștere în jur de 80%. Probabil săptămâna viitoare vom ajunge la o medie de 10.000 de cazuri pe zi”. Potrivit ministrului, dacă „am ajuns la 44.000 de cazuri de de Covid într-o săptămână”, săptămâna viitoare se vor înregistra, probabil, 70.000 de cazuri, adică 10.000 de cazuri pe zi, mai devreme decât la jumătatea lunii august, când estimase că se va întâmpla acest lucru.

 

Situația din spitale

 

Numărul de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 raportat marți, de INSP, este cel mai mare din ultimele 5 luni, rezultat în urma efectuării a 6.491 teste RT-PCR (3.995 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.496 la cerere) și a 28.430 teste rapide antigenice.

În unitățile sanitare de profil sunt internate în secții 3.445 de persoane cu COVID-19, cu 53 mai multe față de ziua anterioară, iar la ATI sunt internate 215 persoane, cu 11 mai multe față de ziua anterioară. Dintre cei 215 pacienți internați la ATI, 184 sunt nevaccinați.

La ora actuală, 558 de copii infectați cu SARS-CoV-2 sunt internați în spitale, majoritatea sugari. 552 dintre ei sunt internați pe secții (cu 10 mai puțin față de ziua anterioară) și 6 la ATI (cu 3 mai mulți decât în ziua precedentă). Majoritatea, spun medicii infecționiști, prezintă forme medii de boală și se recuperează în câteva zile.

În intervalul 25-26.07.2022 au fost raportate de către INSP și 32 decese (21 bărbați și 11 femei), dintre care 1 la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 1 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 9 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 9 la categoria de vârstă 70-99 de ani și 11 la categoria de vârstă peste 80 de ani. Toți pacienții care au decedat prezentau comorbidități și 23 erau nevaccinați. Până acum, 65.894 de români diagnosticați cu COVID-19 au decedat.

 

Copiii, vulnerabili la noua variantă de coronavirus 

 

Valul 6 al pandemiei COVID-19 afectează în special copiii și persoanele de peste 60 de ani, cu riscuri asociate, spun medicii infecționiști. Ministrul Rafila spune însă că „nu sunt elemente de severitate mai mare a tulpinii BA.5, care devine dominantă la nivel european, dar și în România”.

Din păcate, acest val 6 atinge foarte mult copiii. Şi îndeosebi pe cei cu vârstele extrem de mici. Majoritatea celor aflaţi în zona roşie de la noi din spital au vârsta mai mică de 2 ani. Cu toţii au dezvoltat o formă medie de boală. Acestora li se adaugă cei de peste 60 de ani care au riscuri asociate”, a declarat medicul Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș din Timișoara.

La Buzău, medicii pediatri se confruntă ci un val de prezentări în urgență. Astăzi, în atenția pediatrilor, cel mai mic pacient infectat are doar o lună. „Sunt părinți care își aduc bebelușii cu febră mare și vărsături, ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2. Cei mai mulți rămân internați, astfel că în prezent, jumătate din numărul paturilor rezervate copiilor diagnosticați cu COVID-19 sunt ocupate. Din fericire, starea lor de sănătate se ameliorează după 2-3 zile, dar din păcate, infecția cu SARS-COV-2 care, inițial, dă forme ușoare de boală, scade foarte mult imunitatea micuților, după boală”, rxplică medicul Gina Anica, șefa secției Pediatrie din Spitalul Județean de Urgență Buzău.

 

Al șaselea val de Covid-19

 

Medicii infecționiști se așteptă să crească numărul cazurilor COVID-19 în perioada următoare, dar speră în același timp speră că vor fi forme ușoare și nu se va mai ajunge la suprasolicitarea unităților medicale. „Acest val 6 a venit puţin prea repede. Ne aşteptam la o creştere a numărului de cazuri înspre toamnă. Dacă se menţine acest ritm, vom asista la o creştere accentuată a numărului de cazuri în zilele şi săptămânile următoare, dar să sperăm că vom avea parte doar de forme uşoare, cu simptomatologie redusă, care nu necesită internare, ci doar administrarea unui tratament la domiciliu”, a mai spus medicul Cristian Oancea.

Medicii îi îndrumă pe părinți să evite aglomerațiile și să păstreze măsurile de igienă, dar spun că pentru limitarea și prevenirea noilor îmbolnăviri, primele măsuri de prevenţie sunt, pentru toată lumea, purtarea măştii de protecţie şi dezinfectarea mâinilor.

Referitor la o eventuală reintroducere a obligativităţii purtării măştii de protecţie, ministrul Alexandru Rafila a spus că nu are la dispoziţie această pârghie, dar a precizat că „introducerea obligativităţii s-ar putea să nu dea rezultate. Masca, dacă e purtată incorect e inutilă”, a explicat ministrul, care sublinază însă că „trebuie să existe şi un efort al populaţiei, care se poate face prin purtarea măştii în spaţiile închise sau în mijloacele de transport în comun” și recomandă persoanelor care prezintă simptome specifice bolii să se autoizoleze imediat şi să ia legătura cu medicul de familie.

 

Ce urmează? 

 

Pe 15 ianuarie 2022, în plină ascensiune a valului Omicron, erau peste 10.000 de cauzri noi raportate în 24 de ore, iar pe 24 februarie, INSP raporta 10.700 de infectări. Cel mai mare număr de cazuri a fost raportat pe 1 februarie 2022, când s-au înregistrat peste 40.000 de infectări în numai 24 de ore.

Începutul valului al șasela de coronavirus în România a fost declarat pe 14 iunie, când au fost raportate 2.069 cazuri de infecții cu SARS-CoV-2, iar cel mai mare număr de îmbolnăvări din această vară a fost raportat pe 11 iulie, când s-au confirmat 14.943 de infecții noi în 24 de ore.

În ceea ce privește pregătirea autorităților pentru a face față noului val, ministrul Sănătății spune că se încearcă mărirea numărului de centre de evaluare şi extinderea programului de lucru, sâmbăta şi duminică. „Nu trebuie toată lumea să primească medicaţie antivirală, e şi destul de toxică. Toate cazurile care necesită medicaţie, o vor primi. Pentru cei cu simptome grave, comorbidităţi, spitalizarea e soluţia. O să fie o discuţie cu managerii din Bucureşti, având în vedere că un sfert din cazuri sunt din Capitală. În acest moment, o persoană care se testează în 99% din cazuri e simptomatică. Trebuie să stea în izolare, poate să primească concediu medical 5 zile de la medicul de familie”, a subliniat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*