Ministrul Rafila a prezentat planul de pregătire pentru valul cinci al pandemiei

29 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii spune că, în lipsa certificatului verde, care dacă va fi introdus în perioada de vârf a pandemiei va fi ineficinet, pot fi luate „alte măsuri” care pot afecta viaţa economică şi socială, între care lockdown, închiderea şcolilor şi nu exclude un număr mare de decese.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, împreună cu Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolior Transmisibile au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, măsurile pregătite în vederea unui răspuns medical adecvat la creşterea numărului de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Scopul acestor măsuri este de a reduce impactul Covid-19 asupra populaţiei din România, precum și o estimare a modului în care va evolua, în următoarele săptămâni, pandemia în ţara noastră, în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări cu varianta Omicron, în toată Europa.

Noi ne-am aflat în cursul celui de al patrulea val într-o situație în care sistemul a fost depășit. Am avut cea mai mare mortalitate din UE, 3% dintre pacienții infectați au decedat și au fost afectate și persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat la serivcii medicale. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple. Nu avem decât măsurile așa numite de sănătate publice, care se referă la distanțare, utilizarea măștii, pe care le recomandăm. Trebuie să găsim o soluție să revitalizăm campania de vaccinare prin informații credibile și accesibile”, a spus ministrul Sănătății.

 

Certificatul verde COVID

Alexandru Rafila a vorbit și despre proiectul certificatului verde, abandonat în Coaliție și spune că „dacă acest certificat este introdus în vârful valului pandemic, eficacitatea este limitată şi din păcate vom fi în situaţia în care alte măsuri ar putea să fie luate, care pot afecta viaţa noastră economică şi socială”.

Ministrul speră ca extinderea testării la nivelul cabinetelor de familie să se dovedească o măsură de succes, cu ajutorul căreia „să depistăm cât mai repede persoanele bolnave”. Deși, înainte de a fi ministrul, el a fost una dintre vocile cele mai rezervate privind introducerea certificatului Covid, acum spune că „din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, acel certificat COVID-19, noi l-am elaborat, dar el nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm în România, rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea acestui document încât să evităm trei lucruri majore: 1. un lockdown; 2. închiderea școlilor; 3. un număr cât mai mic de decese și pentru asta trebuie să avem toate instrumentele”, a mai spus ministrul Sănătății.

De asta trebuie să ne asumăm cu toţii anumite lucruri. Aşa este în viaţă. Efectele unei pandemii trebuie să fie cât mai puţin grave pentru societate”, a punctat Rafila, subliniind că, dacă România ajunge în scenariul 1, în care doar 5% dintre cei infectaţi vor fi spitalizaţi, atunci nu va fi nevoie de lockdown sau va fi doar pentru o perioadă scurtă.

 

Evoluția Omicron

Medicul Adriana Pistol a explicat că adoptarea certificatului ar fi redus presiunea pe spitale în valul generat de varianta Omicron. Directorul INSP apreciază că, până la jumătatea lunii ianuarie, există premisa ca Omicron să devină tulpină dominantă și să se înregistreze peste 25.000 de cazuri de infecție, pe zi. În scenariul optimist, în 33 de zile se vor ocupa 1.500 de paturi la ATI, în condițiile în care 60% din populația vulnerabilă este nevaccinată.

Dacă ar fi să urmăm rata de transibilitate mult mai mare a Omicron, previziunile noastre arată faptul că este posibil ca maximul atins în valul anteior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, mai exact în 31 de zile, faţă de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă neapărat ca vom avea 25.000 de cazuri, ele s-ar putea să fie mult mai multe decât atât, dorim să arătăm panta extrem de ascendentă, cu creştere exponenţială”, a precizat Adriana Pistol.

Șefa Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a atras atenția că, şi în condiţiile în care se instituie măsuri non-farmaceutice, este posibil ca „până la jumătatea lunii ianuarie, Omicron să depăşească 50% din totalul săptămânal de tulpini secvenţiate, deci cu alte cuvinte, dat fiind că noi ne orientăm spre a surprinde prezenţa tulpinii Omicorn, facem secvenţieri care sunt sugestive, în situaţia respectivă s-ar putea ca aceasta să devină dominantă. În plus, există posibilitatea ca undeva la sfârşitul lunii ianuarie ea să devină comunitară, adică în cadrul anchetelor epidemiologice, în măsura în care nu găsim o legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau care a călătorit, atunci vom putea spune că Omicron a devenit comunitară”.

 

Scenarii Omicron

Adriana Pistol a mai spus că transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecţie mai scăzută a vaccinului, chiar şi în cazul persoanelor cu schemă completă, duce la creșterea riscului infectării unui număr mai mare de persoane, într-o perioadă scurtă de timp. Ea a prezentat trei scenarii posibile: „Primul scenariu se referă la o rată de creştere a număului de cazuri de 10% zilnic, care pleacă de la o transmisibilitate mai mare, dar cu o rată mai mică de spitalizare, undeva la 5%, iar dintre aceştia 10% ar fi pacienţi care s-ar interna în ATI. Al doilea scenariu pleacă de la aceeaşi rată de creştere zilnică de 6%, pe care am observat-o la tulpina Delta, în schimb cu o nevoie de spitalizare mai mare, de peste 20%, şi din nou 10% ar putea avea nevoie de asistenţă în ATI. Al treilea scenariu este o asociere între cele două, respectiv număr de cazuri zilnic care ar putea creşte cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20%, care ar fi necesare, şi cu o rată de peste 10%, unul din opt pacienţi, deci cam 12,5% ar necesita ATI”. Rămâne de văzut dacă vreunul din aceste scenarii se va petrece, dar „pentru o bună pregătire trebuie să ne uităm la scenariul cel mai rău pentru a-i putea face faţă”, a mai spus Pistol.

La ora actuală sunt deja confirmate 38 de cazuri de infectare cu Omicron, la persoane de toate vârstele și chiar la un bebeluș de un an.

 

Măsurile anunțate de ministrul Sănătății pentru pregătirea valului 5:

· discuții avansate cu producătorii de medicamente inovative, pentru a avea la dispoziție cât mai repede medicația, care se poate administra în sistem ambulatoiriu și care este deja disponibilă în unele țări, în Israel;

· înființarea unei structuri de coordonare a asistenței medicale la Ministerul Sănătății, ca să poată lua deciziile în timp real;

· punem la dispoziție lista centrelor de testare și evaluare, va fi publicată pe siteul ministerului;

· extinderea capacității de testare și a asistenței ambulatorii;

· ghid de recomandări pentru monitorizare și tratament în ambulatoriu, inclusiv modul în care se prescriu antiviralele;

· parteneriat cu organizațiile profesionale;

· instruirea personalului pentru asigurarea siguranței pacienților;

· paturi alocate de circa 20% pentru pacienții COVID-19, 25.000 de paturi, cu o creștere de până la 30% în cazul în care capacitatea este depășită;

· a crescut bugetul pentru secțiile ATI cu 60%;

· tratamentul nu se face prin decizia ministrului Sănătății, ci prin recomandarea unei comisii de experți. Această comisie a furnizat informațiile necesare adoptării unui nou protocol de tratament;

· va exista un mecanism care să asigure evaluarea pacienților încât să fie eligibili pentru tratamentul antiviral;

· medicația antivirală nu se dă în loc de vaccin;

· introducerea antiviralelor inovative, de la mijlocul lunii ianuarie;

· comunicare vizuală cu populația, astfel încât să fie accesibile informațiile pentru toți;

· revitalizarea campaniei de vaccinare – trebuie crescută ponderea informării și să nu fie politizată.

Recomandări pentru populație: 

· vaccinarea previne formele severe și decesele;

· este vitală respectarea măsurilor de distanțare;

· testarea este un element esențial pe care îl încurajăm;

· discuția cu medicul de familie, nu tratament cu antibiotice sau antivirale decât la recomandarea medicului;

· fiecare cetățean să aibă trusă care să monitorizeze boala.

Recomandări pentru angajatori:

· triajul zilnic al angajaților;

· monitorizarea peramanentă;

· organizarea programului de lucru decalat;

· încurajarea telemuncii;

· existența materialelor dezinfectante și a măștilor;

· încurajarea vaccinării.

 

* Evoluția potențială a pandemiei în România și impactul răspândirii variantei Omicron, AICI 

* Planul prezentat de ministrul Alexandru Rafila poate fi consultat AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*