COVID-19 revine în forță. Măștile de protecție ar putea redeveni obligatorii

5 iulie 2022 | 0 comentarii |

În Spitalul Județean de Urgență Buzău, personalul medical poartă, obligatoriu, mască de protecție, iar aparținătorii nu mai pot intra în spital decât echipați cu mască, halat și botoși de unică folosință și doar între orele 9.00-10.00 și 14.00-16.00.

 

Numărul cazurilor de COVID a explodat în ultima săptămână în Europa, dar și în România specialiştii vorbesc deja de începutul valului 6 și anticipează un val 7 la toamnă, cu o nouă variantă/subvariantă a virusului. Numeroase tări din Europa înregistrează o nouă explozie a cazurilor de COVID-19. În luna iunie, în Anglia, s-a înregistrat cel mai mare salt de infectări cu noul coronavirus, din ultimele șase luni. Oficiul pentru Statistică Națională estimează că 1,4 milioane de britanici au avut probleme, adică aproximativ una din 50 de persoane.Creșterea numărului de infectări este determinată de noile variante BA.4 și BA.5, ramuri ale tulpinii dominante Omicron, BA.2. Se crede că sunt mai infecțioase decât versiunea originală și acum reprezintă aproximativ jumătate din cazurile din Marea Britanie.

În Franța, peste 200.000 de cazuri de Covid-19 au fost depistate doar în ultimele 24 de ore, a anunțat, marți, noul ministru al Sănătății, François Braun.

În Spania, guvernul nu exclude ca masca să redevină obligatorie în spații închise „pentru a-i proteja pe cei vulnerabili”, a declarat Amós García Rojas, un oficial de sănătate publică din Insulele Canare, citat de The Sun.

Și Germania ia în calcul revenirea la obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise. În prezent, masca este obligatorie în transportul public și în zone medicale.

 

Alexandru Rafila

Numărul cazurilor de Covid-19 este în creștere și în România, iar ministrul Sănătății nu exclude ca la afârșitul verii să avem din nou 10.000 de imbolnăviri. Alexandru Rafila a declarat luni, într-o conferință de presă, că numărul de cazuri s-a dublat în ultima sptămână, iar România, la fel ca alte țări din Europa, trece printr-un moment de creștere rapidă a cazurilor de coronavirus, dar asta nu pune probleme asupra sistemului de sănătate. „Rata de pozitivare s-a triplat într-o lună, a ajuns la 7,6%. Când am avut situaţiile cele mai serioase am ajuns la rate de pozitivitate de peste 22 la sută. Tulpina Omicron este în continuare dominantă. Estimăm o creştere a cazurilor în perioada următoare. Avem două scenarii în care vârful acestui val o să fie undeva între 7 și 10 august. A doua variantă este ca la finalul lunii august, început de septembrie să avem undeva la 10.000 de cazuri”, a declarat ministrul, menționând că această creștere este cauzată de subvarianta BA5, foarte contagioasă și care afectează și persoanele vaccinate și pe cele trecute prin boală.

Ultimul bilanţ al Ministerului Sănătăţii indică, în intervalul 27 iunie – 3 iulie, 7.729 de noi cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2, în urma efectuării a aproape 19.000 de teste RT-PCR. În unitățile medicale de profil sunt internaţi 922 de pacienți cu COVID-19, din care 52 la ATI, dintre care 25 sunt nevaccinaţi. În creștere este și numărul minorilor, care a ajuns la 125, din care unul este la ATI. În aceeași perioadă s-au înregistrat şi 16 decese, toate la pacienţi cu vârste peste 60 de ani şi cu boli asociate.

 

Claudiu Damian

Nici la Buzău lucrurile nu stau mai bine, în ultima perioadă a început să crească numărul pacienților care ajung la UPU și în urma testării specifice sunt confirmați ca fiind înfectați cu SARS-CoV-2.

În Spitalul Județean de Urgență Buzău, la ora actuală sunt internați 11 pacienți, dintre care 8 în Secția de Boli Infecțioase și 3 la ATI. Din cauza creșterii numărului de pacienți COVID-19 la secția UPU, conducerea unității medicale a decis ca „atât personalul medical cât și aparținătorii să poarte obligatoriu mască de protecție în spital. Totodată, aparținătorii au obligativitatea de a purta halat de protecție și boroși de unică folosință atunci când vin în vizită la pacienții internați, în oricare secție s-ar afla aceștia. De asemenea, pentru a avea un mai bun control al persoanlor care intră în spital, vizitatorii au acces doar în intervalele de orare 9.00-10.00 și 14.00-16.00, astfel încât să limităm pe cât posibil răspândirea virusului în secțiile non-COVID, iar în același timp să creștem protecția pacienilor și a personalukui medical”, a precizat managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian.

 

Ministrul Rafila a mai spus că se menţin recomandările referitoare la utilizarea măştii în spaţiile închise, igiena mâinilor şi aerisirea spaţiilor publice, dar a subliniat că aceste măsuri nu sunt impuse, ci reprezintă recomandări, pentru a putea „să avem o vară cât mai liniştită, să ne putem face concediile, să nu fim în niciun fel în situaţia de a nu putea să mergem în concediu, pentru că ne îmbolnăvim noi sau membrii familiilor”.

În cazul în care o persoană care are simptome COVID, ministrul Sănătății a atras atenția că „trebuie să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile mai ales în weekend, unde persoanele cu simptomatologie specifică se pot duce să preleveze o probă, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital”, a mai spus ministrul, care a menționat că centrele de evaluare și tratare ambulatorie din ţară au cantităţi suficiente de antivirale (Favipiravir, Molnupiravir, Remdesivir), dar şi anticorpi monoclonali, pentru tratarea celor infectați.

 

Rafila a subliniat că managerii de spitale pot dispune purtarea măştii în interiorul unităţilor sanitare, pentru evitarea transmiterii virusului, dar și a infecţiilor nosocomiale, pentru că „nu trebuie afectat în niciun fel accesul la servicii de sănătate pentru populaţia generală”.

Eu cred că abordarea responsabilă şi echilibrată este cheia succesului şi probabil în a doua jumătate a lunii august putem să considerăm că trecem de vârful acestui mini-val, sau val – o să vedem, în funcţie de amplitudine – al pandemiei. Sunt măsuri normale pe care ne dorim să le putem lua ori de câte ori apare vreo ameninţare la adresa sănătăţii publice”, a punctat ministrul Sănătății care a recomandat în continuare vaccinarea persoanelor vulnerabile.

Aşteptăm şi noi cu interes să vedem dacă cei doi producători de vaccin care utilizează tehnologia ARN recombinat reuşesc să îşi valideze produsele pentru tulpina Omicron şi dacă, într-adevăr, aceste produse influnţează transmiterea, pentru că ne interesează extrem de mult reducerea transmiterii, încât în cursul toamnei şi România, alături de alte ţări, să beneficieze de o formulă nouă a vaccinului care să fie adaptată tulpinilor circulante”, a adăugat Rafila.

 

Adrian Marinescu

La rândul lor, medicii infecționiști consideră că evoluţia pandemiei este cea anticipată. Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, director medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, spune că în unitatea medicală au fost internate peste 100 de persoane, iar în contextul în care subvariantele BA4 şi BA5 sunt extrem de transmisibile, recomandă persoanelor vulnerabile să fie foarte precaute, pentru a evita forme grave.

În mod clar, pandemia nu s-a terminat. Nu aş numi această fază atipică, ci una de convieţuire cu virusul”, spune specialistul, care menșionează că variantele actuale sunt mai puţin agresive şi, chiar dacă avem un număr mare de infecţii, cazurile grave sunt puţine. „Asta se vede şi la pacienţii de la «Matei Balş» care nu au nevoie de oxigen, nu ajung în ATI. Nu sunt cazuri cu complicaţii, nu sunt cazuri severe, decât prin excepţie”, mai spune dr. Marinescu.

 

Medicul infecționist remarcă însă că deși există „paturi de ATI, nu se pune problema nicăieri în ţară să fie pline aceste patruri, în schimb, ai nevoie de locuri pentru copii mici, care fac de asemenea forme foarte uşoare, dar au nevoie de supraveghere medicală un anumit interval de timp, iar spitalele de pediatrie trebuie să facă în aşa fel încât să aibă aceste locuri”.

În condiţiile actuale de evoluţie a pandemiei, dr. Adrian Marinescu îndeamnă la prudenţă. Spune că nu crede că  trebuie amânate vacanţele sau planurile făcute și nici că vor exista restricţii ca la începutul pandemiei, dar subliniază că prudența este necesară. Aceasta „poate să însemne că folosim masca în spaţiile închise neaerisite sau aerisite mai puţin, cum sunt mijloacele de transport, acolo unde interacţionăm cu ceilalţi oameni. E o măsură de protecţie, nu este o obligativitate, ci o recomandare. Mai ales pentru cei care sunt vulnerabili”, concluzionează specialistul.

 

Marius Geanta

La rândul său, dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină InoMed, apreciază că ultimele date arată că am intrat în valul 6, iar faptul că se întâmplă în perioada verii spulberă ideea că virusul SARS-CoV-2 are o evoluţie sezonieră. „Cei care susţineau că virusul e sezonier se aşteptau ca valul să înceapă în septembrie, odată cu terminarea concediilor şi începerea şcolii. Iată că lucrurile nu stau aşa şi ceea ce foarte uşor putem anticipa este că, în toamnă, vom avea un alt val, cu o altă variantă/subvariantă a virusului. Interesant este că amplitudinea acestor valuri, prin numărul total de infectări pe care-l determină este din ce în ce mai mare, în timp ce perioada dintre valuri este din ce în ce mai mică”, a atras atenția dr. Geantă, care menționează că rata redusă a mortalității din cauza variantelor Omicron, comparativ cu Alfa sau Delta, reprezintă partea bună a lucrurilor.

Specialistul crede însă că lipsa unor măsuri minime de protecţie, în primul rând nepurtatul măştii în spaţiile închise şi mai ales în mijloacele de transport va duce la o explozie de cazuri, iar asta „ridică probleme sociale şi economice, întrucât persoanele respective trebuie să rămână acasă timp de câteva zile dacă au semne de infecţie”.

 

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a discutat cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre faptul că, în ultima perioadă, a început să crească numărul de infectări cu Covid-19 în România și i-a comunicat că, deocamdată, nu se gândește la măsuri restructive, ci doar la recomandări.

Este supărător să vedem că iarăşi creşte un val de infectări. Se pare totuşi că în această etapă, pentru aceste forme de virus, vaccinul existent nu are efectul pe care l-am sperat şi pe care ni l-am dorit. Pe de altă parte, cel puţin statisticile spun că nu se produc forme mai grave decât până acum. Am discutat această chestiune cu ministrul Sănătăţii, care gestionează întreaga paletă de măsuri, şi domnul ministru mi-a spus că nu se gândeşte la măsuri restrictive, ci în continuare la recomandări în acest domeniu. Eu sper să aibă dreptate şi să rămânem la atât. Dar o grijă faţă de propria persoană şi faţă de cei apropiaţi este de bun augur în aceste vremuri”, a precizat președintele Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că „pandemia se transformă, dar nu s-a încheiat și subliniază că deşi vaccinările împotriva noului coronavirus au redus semnificativ numărul spitalizărilor şi pe cel al deceselor, cazurile de COVID-19 sunt din nou în creştere la nivel global. Peste 4,1 milioane de cazuri au fost raportate global săptămâna trecută, în creştere cu 18%, raportează OMS.

Pandemia se transformă, dar nu s-a încheiat, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă. Temerea lui este că anumite state au devenit permisive cu procedura de depistare a cazurilor şi a transmiterii virale, cu toate că grupurile cele mai vulnerabile, în special vârstnicii şi angajaţii sanitari, au rămas nevaccinaţi.

Peste 5,2 miliarde de persoane au fost vaccinat anti-COVID-19 la nivel global, au precizat oficialii OMS, dar, în ţările sărace, rata de imunizare este de doar circa 13%. Dacă ţările bogate vaccinează copiii încă de la vârsta de şase luni şi plănuiesc să organizeze viitoare campanii de vaccinare, este de neînţeles sugestia potrivit căreia state cu venituri mici nu ar trebui să-şi vaccineze populaţiile şi să ofere doze de rapel celor mai vulnerabili”, a subliniat directorul OMS.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*