Crește îngrijorător numărul de cazuri COVID. De marți se reia raportarea zilnică

11 iulie 2022 | 0 comentarii |

Aproape 15.000 de români au fost confirmați cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână, iar numărul infectărilor va crește, este avertismentul transmis astăzi de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

 

Crește îngrijorător numărul de cazuri COVID și în România, iar medicii infecționiști confirmă deja că suntem în valul 6, al cărui vârf s-ar putea înregistra la jumătatea lunii august. Ministerul Sănătății a transmis că, în ultima săptămână, 14.943 de persoane au fost confirmate cu SARS-COV-2, în timp ce în săptămâna precedentă au fost raportate 7.726 de cazuri noi de persoane infectate.

A crescut și numărul celor persoanelor infectate care au avut nevoie de internare, astfel că în spitalele de profil sunt 1.410 de pacienți infectați (225 dintre ei sunt copii), ceea ce reprezintă 5,84% din numărul de paturi alocate conform planului de rezilienţă. 86 dintre pacienții internați sunt la Terapie Intensivă (68 dintre ei nevaccinați). În aceeași perioadă,  33 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Este a treia săptămână în care numărul infectărilor se dublează, iar aproape o treime dintre cazuri sunt în Capitală, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

 

Cristina Ungureanu

Buzăul înregistrează, de asemenea o creștere a numărului de infectări, iar săptămâna trecută, potrivit directorului DSP, Cristina Ungureanu, cel mai mare număr de pacienți confirmați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2 a fost de 30 de persoane, într-o singură zi.

Avem pacienți COVID internați atât în Spitalul Județean de Urgență cât și în Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, dar situația nu este, deocamdată, alarmantă, pentru că cei mai mulți dintre pacienții infectați au prezentat forme ușoare și nu au necesitat internare. În plus, trebuie știut că cele patru centre de evaluare și tratament ambulatoriu funcționează, de luni până vineri, în cadrul Spitalului Județean de Urgență – secția de Boli Infecțioase (Spitalul Gârlași), Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, Spitalului Orășenesc Nehoiu și Spitalului de Boli Cronice Smeeni, între orele 8.00-14.00, iar pacienții confirmați cu SARS-CoV-2, pot fi direcționați de către medicii de familie, dacă este cazul, către acestea”, a precizat Cristina Ungureanu, care susține că unitățile medicale sunt pregătite să facă față valului 6 și, dacă va fi cazul, și valului 7 al pandemiei.

 

Alexandru Rafila

Tulpina Omicron rămâne dominantă în ţara noastră, dar au fost secvenţiate şi primele cazuri cu subvarianta BA5, responsabilă de noua accelerare a pandemiei de COVID-19. „În ultimele trei săptămâni am avut o dublare săptămânală a numărul de cazuri. E un trend așteptat. Opinia noastră e că această creștere va mai dura 4-5 săptămâni. Gradul de pozitivare a testelor a ajuns la 12%”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. Ministrul spune însă că este „un trend așteptat” și că „această creștere va dura circa patru-cinci săptămâni, după care numărul de cazuri se va stabiliza și o să vedem când va începe să se reducă”. 

În acest context, ministrul Sănătăţii a anunţat că, începând de marţi, se reia raportarea zilnică a cazurilor de infecție cu noul coronavirus, după ce în urmă cu o lună s-a decis să se facă săptămânal. Totodată, direcțiile de Sănătate Publică au solicitat spitalelor să reactiveze planurile de reziliență pentru COVID-19, astfel încât să fie pregătite să facă față unui val crescut de infectări.

 

Ministrul Sănătății atrage atenția că sunt persoane care se testează singure și nu declară acest lucru, dar subliniază că este extrem de important ca acestea să se izoleze măcar 5 zile, pentru că „altfel transmitem mai departe și putem transmite oamenilor care sunt vulnerabili”. Totodată, recomandarea ministrului este de a se purta masca în spațiile aglomerate și de a se păstra pe cât posibil distanța, mai ales față de persoanele necunoscute. În contextul în care în această perioadă mulți români își petrec vacanța în străinătate, iar în unele țări sunt raportate chiar și câteva sute de mii de infectări pe zi, risul transmiterii virusului este crescut.

Alexandru Rafila spune că persoanele simptomatice se pot testa la medicul de familie, în laboratoarele publice sau în farmacii sau pot solicita ambulanța, iar dacă rezultatul este pozitiv la testarea rapidă, pacientul trebuie să se izoleze la domiciliu, să ceară sfatul medicului de familie sau medicilor de la centrele ambulatorii, iar în cazurile mai grave, să meargă la spital.

 

Vor fi redeschise și centrele de testare din spitale, pe măsură ce va crește numărul persoanelor care vor să se facă teste pentru COVID, dar în acest moment, ministrul Sănătății consideră că prioritară este deschiderea unor centre care să funcționeze în weekend, astfel încât oamenii să nu aștepte două-trei zile până când primesc rezultatul. „Azi am avut o teleconferință cu directorii DSP-urilor. Una dintre concluzii este necesitatea operaționalizării centrelor ambulatorii în weekend. În momentul de față, pe măsură ce serviciile de ambulanță fac față, nu este necesară deschiderea de noi centre de testare. Urgența era când aveam mii de solicitări la ambulanță. Sunt până într-o sută de solicitări la ambulanța București-Ilfov, ceea ce nu este mult””, a spus Rafila.

Ministrul nu crede că va fi o problemă ca școlile să fie deschise în siguranță, în septembrie, „mai ales că, în momentul de faţă, atât cadrele didactice, conducerea şcolilor, inspectoratele şcolare, Ministerul Educaţiei ştiu deja ce trebuie făcut încât să limiteze închiderea şcolilor şi cu atât mai puţin să nu punem sub semnul întrebării începutul noului an şcolar”, a declarat Rafila.

 

În ceea ce privește vaccinarea, agențiile sanitare ale Uniunii Europene recomandă ca toate persoanele care au peste 60 de ani să facă a doua doză de booster. În ultima săptămână, 3.252 de doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson au fost administrate în România, prima doză fiind administraă la 457 de persoane, alte 690 au primit doza a doua, 1.206 – a treia doză şi 1.210 – doza a patra, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Din numărul total de doze administrate, 35 au fost Pfizer Pediatric, pentru copii cu vârste între 5 şi 11 ani (22 – prima doză şi 13 – doza a doua).

De la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.859.266 doze de vaccin pentru 8.131.803 de persoane. 8.116.711 de români au primit schema completă şi 2.614.383 au fost imunizate cu doza a treia. S-au înregistrat și 20.051 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.233 de tip local şi 17.818 de tip general.

 

În România, vaccinarea se poate face la ora actuală doar în cabinetele medicilor de familie, dar dacă va fi nevoie, vor fi redeschise și unele centre de vaccinare. „Vom menține vaccinarea la medicii de familie și în orașele mari să avem și centre de vaccinare la unitățile medicale. Nu are rost să deschizi centre de vaccinare unde avem 5 angajați care așteaptă două persoane să vină zilnic să se vaccineze. Pentru doza a patra, care protejează mai ales persoanele vulnerabile, punctul meu de vedere e că ar fi bine să fie cu un vaccin care protejează mai bine. Dacă aș pune în balanță doza 4 acum sau doza 4 cu un vaccin specific în septembrie, eu personal aș prefera a doua variantă”, a opinat ministrul Sănătății care a anunțat că începând cu luna septembrie vom primi și noua formulă a vaccinului.

Oficialul a amintit că pe stoc sunt în jur de opt milioane şi jumătate de doze de vaccin anti-COVID-19, iar o cantitate similară va mai veni în cursul acestui an şi încă 19 milioane de doze anul viitor. Și-a exprimat însă speranța ca pentru contractul de anul viitor „să existe o putere de negociere suficientă încât să convingem producătorii să nu livreze decât cantităţile care sunt solicitate de state, nu orice cantitate, care în mod evident riscă să se deprecieze şi să fie distrus”.

 

Medicii de familie susțin însă că se confruntă cu mari dificultăți în introducrea datelor în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV), pentru că acesta nu funcționează sau funcționează cu erori.

Ministrul Sănătăţii recunoaște că „au fost anumite greutăţi, ca la orice început”, după implementarea unui nou soft, pilotat timp de o lună, dar este sigur că ele se vor rezolva. Oficialul susține însă că a „văzut diverse exagerări” ale unor medici de familie, potrivit cărora, de exemplu, „toate CNP-urile şi toate datele copiilor vaccinaţi în ultimii 10 ani vor trebuie reintroduse manual – sunt simple speculaţii. Eu aş vrea să avem o abordare constructivă, nu o abordare distructivă. Ştiu că există colegi mai vocali, totdeauna nemulţumiţi de deciziile autorităţilor. Să ştiţi că şi noi încercăm, cel puţin în aceeaşi măsură ca şi dânşii, să ne facem datoria şi dacă apar inconveniente să încercăm să le reparăm”, a afirmat Alexandru Rafila, menționând că mai multe instituţii publice sunt implicate în gestionarea acestuia registrului și speră ca problemele să fie rezolvate „cât mai curând”.

 

Producătorii de vaccinuri, printre care Moderna Inc şi consorţiul Pfizer Inc/BioNTech, testează versiuni ale vaccinurilor lor modificate pentru a combate varianta BA.1 a Omicron. Deşi aceştia au indicat că vaccinurile respective au generat răspunsuri imune adecvate împotriva tulpinii BA.1 şi variantelor intrate mai recent în circulaţie, s-a constatat un răspuns mai scăzut împotriva BA.4 şi BA.5.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care revizuieşte în prezent două vaccinuri adaptate la noile variante, preconizează că va avea primele vaccinuri din noua generaţie aprobate până în septembrie. „Între timp, este important să luăm în considerare folosirea vaccinurilor autorizate în prezent pentru un al doilea booster destinat persoanelor cele mai vulnerabile”, a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, a declarat că „este crucial ca toţi cei de peste 60 de ani şi toate persoanele vulnerabile să se prezinte pentru un al doilea booster cât de curând posibil”, întrucât vaccinurile împotriva COVID-19 existente continuă să ofere o protecţie adecvată împotriva spitalizării şi a deceselor, chiar dacă eficienţa vaccinurilor a fost afectată odată cu evoluţia virusului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*