Buzăul va avea trei centre de evaluare și tratament ambulatoriu al pacienților infectați cu SARS-CoV-2

5 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Cel puțin așa s-a convenit în urma videoconferinței ministrului Sănătății cu reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică și managerii spitalelor, la care au participat și secretarul de stat Adriana Pistol și președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.

 

În cel mai scurt timp, Ministerul Sănătății vrea să organizeze, în toată țara, centre de evaluare ambulatorie, în cadrul cărora să fie tratate, gratuit, persoanele infectate cu SARS-CoV-2, care prezintă forme ușoare și medii de boală, indiferent dacă sunt sau nu asigurate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, împreună cu secretarul de stat Adriana Pistol și președintele interimar al CNAS, Adela Cojan, au discutat despre această soluție, marți, într-o videoconferință cu reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică și cu managerii spitalelor din țară. În cadrul acestor discuții, ministrul a promis că în scurt tip va fi realizată și o hartă interactivă cu aceste centre, asfel încât pacienții testați pozitiv la SARS-CoV2 să ajungă în cel mai apropiat centru, chiar în ziua în care au primit rezultatul testului, pentru a li se institui tratamentul adecvat, în perioada optimă. „Ne-am gândit la cele mai bune soluții, atât pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, cât și la cei care au alte afecțiuni. Este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după videoconferință.

 

Înființarea centrelor de evaluare și tratament pentru pacienții infecatați cu noul coronavirus în ambulator au ca scop reducerea presiunii pe spitale și evitarea supraaglomerării secțiilor, în valul 5 al pandemiei de Covid-19, care deja se face simțit.

La nivelul judeului Buzău vor fi înființate, cel puțin pentru început, trei astfel de centre, la nivelul Spitalului Județean de Urgență, Spitalului Municipal Rm. Sărat și Spitalului Orășenesc Nehoiu, potrivit directorului DSP, Cristina Ungureanu. Urmează să se identifice și să se amenajeze spațiile în care vor funcționa, iar Ministerul Sănătății să stabilească mmodul în care acestea își vor desfășura activitatea și protocoalele de evaluare și tratament, precum și personalul care va asigura activitatea și modul de asigurare al tratamentelor și de decontare a serviciilor medicale.

Centrele vor funcționa, cel mai probabil, în același regim cu centrele de permanență, dar pentru că personalul medical din spitale este și așa la limită, iar în condițiile în care numărul de infectări va crește, așa cum se estimează, la 20.000-25.000 pe zi, probabil se va apela la medicii de familie, care vor evalua pacienții și le vor stabili tratamentul, urmând ca ulterior, aceștia să fie urmăriți de medicii de familie pe listele cărora sunt înscriși.

 

Adela Cojan, presedinte CNAS

Ministerul Sănătății intenționează să asigure în aceste centre antivirale orale, inclusiv medicamente inovative – Paxlovid (antiviralul împotriva COVID-19 produs de Pfizer), și Molnupiravir (antiviralul produs de Merck) și anticorpi monoclonali, care se administrează în primele zile de la infectare, pentru a avea eficiența scontată. În aceste condiții, protocolul de tratament al pacienților COVID-19 va fi adaptat astfel încât medicamentele antivirale să poată fi incluse în tratamentul ambulatoriu.

Este important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă într-un centru de evaluare chiar în ziua în care au primit rezultatul testului, pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. În acest fel pot fi prevenite cazurile severe” – a subliniat, în cadrul videoconferinței de marți, conf. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

La rândul său, conf. dr. Adela Cojan, președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a precizat că „bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați

 

Dr. Adrian Zoican, UPU Buzău

În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre pregătirea spitalelor, pentru a acorda servicii medicale atât pentru bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și pentru cei cu alte patologii, în încercarea de a evita situația din valurile precedente, care a dus la o mortalitate crescută. Totodată, ministrul Alexandru Rafila promite, pentru valul 5 al pandemiei de Covid-19, monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente (antivirale, antiinflamatorii și imunomodulatoare, anticorpi monoclonali) la nivelul spitalelor și transmiterea nevoilor către Ministerul Sănătății, pentru achiziții și alocări rapide.

Medicii consideră că în evaluarea și tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 nu există diferențe față de ceea ce se întâmplă în prezent, cu excepția includerii în tratamentul ambulator a unor antivirale noi, dar important este ca pacienții să conștientizeze că trebuie să se testeze și să se adreseze acestor centre în primele zile de la debutul simptomelor sau de la depistarea infectării. „Dacă vorbim de Omicron, care probabil va deveni predominant în următoarele săptămâni, e bine de știut că acesta debutează cu fenomene de tract respirator superior, cu rinoree, durere în gât, eventual febră și, mai rar, cu tuse și cu fenomene respiratorii de tip pneumonie”, a explicat medicul urgentist dr. Adrian Zoican, șeful UPU Buzău.

 

Dr. Angela Mazdrag

Totodată, medicii atrag atenția că popuația trebuie să înțeleagă că măsurile luate de autorități privind includerea tratementelor antivirale în ambulator și eventuala eliberare a acestora prin farmaciile cu circuit deschis, nu înseamnă că fiecare va putea solicita, după cum crede, aceste medicamente. „Este bine că s-a ajuns la concluzia tratării pacienților infectați cu SARS-CoV-2 în ambulator, dar trebuie avut în vedere că aceste medicamente nu trebuie solicitate de pacient de la medic sau de la farmacie, decât în urma unei evaluări și la recomandarea medicului, pentru că antiviralele au un grad ridicat de toxicitate, iar administrarea lor fără supravegherea unui specialist poate cauza pacientului multe probleme. Tratamentul antiviral este util într-o anumită măsură, dacă este administrat imediat după debutul bolii. La anumite categorii de pacienţi şi-a demonstrat eficienţa dar, ca orice substanţă sintetică, fiecare dintre medicamentele antivirale au şi efecte secundare. De aceea, fiecare reţetă trebuie adaptată pacientului în funcţie de istoricul medical și de forma clinică de boală, ținând cont de reacţiile adverse sau de unele interacţiuni medicamentoase”, a atras atenția medicul de familie Angela Mazdrag.

Chiar și ministrul Sănătății a atras atenția că, un tratament antiviral luat „după ureche” sau după „reţete” de pe internet afectează, clar, sănătatea. Noile tratamente antivirale au anumite contraindicații, pot duce la afectare renală sau hepatică, iar medicul este singurul care poate stabili dacă pacientul este eligibil pentru un anumit tratament.

 

După ședința de Guvern de astăzi, ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat că se vor emite, în cursul zilei de astăzi, autorizațiile pentru furnizarea medicației antivirale pentru COVID-19, iar de tratament vor beneficia,la nevoie, pacienții infectați cu SARS-CoV-2 cu comorbidități, aflați la risc.

Ieri, Comisia de boli infecțioase, după multiple întâlniri, a definitivat o estimare a necesarului de medicație antivirală. Astăzi, deja emitem autorizațiile pentru nevoi speciale pentru cele două medicamente inovative care se află la dispoziție. De ele vor beneficia pacienții aflați la risc, cu comorbidități, care în cazul infecției vor primi aceste antivirale, încă din primele zile de boală. Sigur, ele nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate, pentru că medicația antivirală trebuie utilizată cu prudență și numai după un anumit algoritm de investigație care se adresează pacienților care o pot primi, pentru că medicația antivirală este o medicație cu un grad de toxicitate destul de important și atunci trebuie pacientul evaluat astfel încât să poată să i se administreze acest tip de medicație”, a declarat ministrul Rafila.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*