De Ziua Internațională a Medicinei de Urgență, respect și mulțumiri pentru salvatorii de vieți!

27 mai 2022 | 0 comentarii |

În ziua de 27 mai a fiecărui an este celebrată Medicina de Urgență și profesioniștii din acest domeniu, cu scopul de a trage un semnal de alarmă și de a conștientiza importanța existenței unor sisteme medicale de urgență bine dezvoltate în toată lumea. 

 

27 mai 1994 este ziua în care, la Londra, un grup de vizionari au semnat actul fondator al Societății Europene pentru Medicină de Urgență (EUSEM), cu scopul de a construi un model de sistem care să ofere fiecărui cetățean din Europa un răspuns profesional, competent și mai presus de orice, la orice afecțiune care amenință sănătatea și viața. Această zi a devenit Ziua Internațională a Medicinii de Urgență, al căre scop este acela de a uni populațiile și factorii de decizie pentru a gândi și a vorbi despre Medicina de urgență și îngrijirea medicală de urgență pe o singură voce și de a conștientiza „necesitatea unor sisteme medicale de urgență bine dezvoltate, bine pregătite și bine organizate peste tot în lume, pentru a crește supraviețuirea și a reduce dizabilitatea după orice fel de situație medicală urgentă sau emergentă”.

„Pe 27 mai, încurajăm cetățenii, pacienții, personalul medical și instituțiile din întreaga lume să vorbească despre Medicina de urgență și să facă proiecte pentru încă un an de progres în disciplină”, transmite EUSEM, care subliniază că este necesar ca Medicina de urgență să fie optim dezvoltată peste tot în lume, sistemele medicale de urgență să fie bine structurate, competențele standardizate și certificate, iar resursele umane și materiale suficiente și eficiente.

 

Urgența medicala înseamnă accidentarea sau îmbolnăvirea acută care necesită acordarea primului ajutor calificat și/sau a asistenței medicale de urgență, la unul sau mai multe niveluri de competență, dupa caz. Intervențiile sunt apanajul personalului medical specializat în medicină de urgență, primul care intervine rapid și competent în situațiile care pun viața în pericol: stop cardiac, accident vascular cerebral, atac de cord, traume, insuficiență respiratorie, sângerare, sepsis etc.

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău, una dintre primele astfel de departamente spitalicești din România, înființată în 1998, după modelul belgian, secundele fac diferența, de multe ori, între viață și moarte. „Pacienții în stare critică sau care acuză dureri insuportabile sunt primii cărora li se acordă asistență medicală. Cei ale căror vieți nu sunt în pericol sunt nevoiți să mai aștepte. Unii înțeleg că prioritare sunt cazurile critice, alții nu, iar din această cauză se crează uneori tensiune. Alteori se ajunge la epuizare. Și, totuși, personalul din Urgență trebuie să se redreseze rapid, să se concentreze asupra fiecărui caz cu mare atenție, să ia decizii rapid și mai ales să corecte, pentru că în urgență nu sunt permise erorile, chiar dacă urgențele au și u grad sporit de imprevizibilitate”, explică medicul Adrian Zoican, șeful secției UPU a Spitalului Județean de Urgență Buzău.

 

Pentru salvatori, fiecare caz este important, dar ei trebuie să acorde prioritate situațiilor critice, iar în caz de dezastre sau crize umanitare cum a fost cea de COVID-19 și să fie capabili să aibă o reacție imediată, organizată. Urgența medicală necesita acțiune rapidă și informată asupra manevrelor medicale și asupra termenilor și codurilor medicale folosite pentru a comunica informațiile cât mai rapid și eficient, în echipa medicală. „În secțiile UPU există situații în care un medic sau un asistent medical trebuie să se ocupe de peste 10 pacienți simultan, fiecare cu urgența sa. Resuscitarea, stabilizarea funcțiilor vitale, prinderea liniilor venoase, perfuzarea și monitorizarea semnelor vitale, înscrierea datelor în documentele medicale, administrarea tratamentelor, executarea manevrelor de prim ajutor în cazurile necesare, sunt doar vârful iceberg-ului. Prioritizarea și managementului timpului sunt esențiale în această specialitate. Empatia, comunicarea deschisă, inteligența emoțională și prezen.a agreabilă sunt poate concepte ezoterice pentru unii, dar în medicină pot fi factori extrem de importanți în atingerea succesului, mai ales într-un caz de urgență. A fi empatic nu înseamnă a fi hiper-sensibil în cazurile de extremă urgență, care pot fi politraumatisme, hemoragii, plăgi înjunghiate și o multitudine de alte tipuri de urgențe care pot declanșa tot felul de emoții, ci a avea capacitatea de a înțelege situația și din peerspectiva pacientului”, mai spune medicul Adrian Zoican.

 

În vreme de pandemie, urgentiștii buzoieni au rămas uniţi, iar după mai bine de doi ani, sunt toți la datorie. Au aceeași dorință de a-i ajuta pe bolnavi să treacă cu bine peste clipele dificile. „Satisfacția pe care o ai când salvezi o viață nu poate fi descrisă în cuvinte, chiar dacă urgența înseamnă lucrul sub presine permanentă și nu este pentru oricine. În momentul în care îți asumi această specialitate trebuie să fii conștinet că viteza, adrenalina, usurința de a te adapta la cele mai diverse contexte trebuie să fie un mod de viață. Disponibilitatea de a acționa cu aceeași eficiență la ore imposibile, de a interacționa cu o multitudine de tipologii de pacienți și colegi sunt esențiale în această profesie care pare mai degrabă desprinsă din filme, dar aici este vorba de viață reală, iar viața unor oameni depinde de felul în care noi știm să intervenim”, mai spune medicul Adrian Zoican.

 

Managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, subliniază că „toți am simțit, măcar o dată în viață, cât de importanți sunt medicii, asistenții, infirmierii, studenții voluntari, paramedicii, pompieri salvatori care intervin atunci când cineva se află la limita dintre viață și moarte”.

De Ziua Internațională a Medicinei de Urgență le transmite urgentiștilor buzoieni „Felicitări pentru devotamentul de care daţi dovadă în munca de fiecare zi, pentru speranțele dăruite oamenilor, pentru tot efortul pe care îl depuneți în activitatea zilnică, prin furnizarea de servicii medicale tuturor pacienților aflați în situații critice!”.

 

Ziua Internațională a Medicinei de Urgență este un bun prilej și pentru Ministerul Sănătății de a recunoaște nevoia de întărire a resurselor umane calificate în domeniul medical, care pot interveni în situații critice, atunci când viața oamenilor este pusă în pericol. Alexandru Rafila a vizitat, astăzi, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar de Urgență din București, pentru a le mulțumi medicilor și asistenților pentru efortul depus zilnic, iar cu acest prilej a declarat că pandemia COVID-19 a solicitat din plin sectorul medicinei de urgență și și-a reafirmat public nevoia de sprijin a profesioniștilor din acest domeniu. „Medicii și asistenții medicali care asigură intervenții în cadrul Serviciilor de Ambulanță și în Unitățile de Primiri Urgențe reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătății, care va continua demersurile pentru integrarea firească a acestor servicii în cadrul asistenței medicale generale din România. Dezvoltarea capacității profesionale pentru medici, asistenți și alte categorii de personal care asigură asistența medicală de urgență nu se poate realiza prin despărțirea de Ministerul Sănătății, ci printr-o bună colaborare cu alte instituții publice responsabile pentru gestionarea situațiilor de urgență. Sectorul medicinei de urgență are o contribuție esențială la reducerea gradului de mortalitate sau dizabilitate în cazurile de accidente vasculare cerebrale și infarct, precum și a altor situații în care viața este pusă în pericol. Ministerul Sănătății le mulțumește tuturor profesioniștilor din sectorul medicinei de urgență pentru efortul depus. Munca lor intensă și dedicată are drept rezultat salvarea a numeroase vieți!”, le-a transmis ministrul Rafila urgentiștilor, urându-le „Mult succes!”.

 

Pentru a decongestiona Unitățile de primire Urgențe, ministrul a spus ar fi nevoie de Centre de medicină primară sau chiar specializate, care să poată asigura servicii de sănătate pe tot parcurusl zilei, inclusiv la sfârșit de săptămână. „Problema este legată de faptul că noi nu avem servicii de asistență medicală ambulatorie de urgență în afara Unităților de Primiri Urgențe. Dacă dezvoltăm centre medicale de medicină primară sau chiar specializate care să poată să asigure servicii de sănătate pe tot parcurusl zilei, inclusiv la sfârșit de săptămână, vom scădea presiunea pe UPU”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătății a mai spus că aproximativ 40% dintre intervențiile ambulanței se rezolvă la domiciliul pacientului. „În cazul celorlalte servicii de tip SMURD, unde sunt puțini angajați specializați, adică medici și asistenți, pacienții sunt transportați direct la UPU. Trebuie să facem o distincție foarte clară între pacienții care au într-adevăr nevoie de asistență medicală de urgență și alte categorii de afecțiuni care au nevoie de servicii medicale în apropierea domiciliului care să fie permanent disponibile”, a declarat Alexandru Rafila.

În ceea ce privește scandalul cu Raed Arafat, privind ministerul de care trebuie să aparțină serviciile de urgență, Rafila s spus că el nu face dialog pe Facebook.

 

Ministru Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis la rândul său un mesaj, cu prilejul Zilei Internaționale a Medicinei de Urgență.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Medicinei de Urgență, doresc să îmi exprim întreaga considerație și respectul profund pe care îl port profesioniștilor care activează în domeniul complex al urgențelor, oameni cu suflet mare, buni profesionisti care cu mult efort, curaj și sacrificiu își riscă de cele mai multe ori propria viață, în scopul de a o salva pe alta. Fie că vorbim despre pompieri, medici și asistenți din cadrul Unităților de Primiri Urgente și din cadrul Serviciilor Publice de Ambulanță, piloți, salvamontiști și voluntari, cu toții sunt parte integrantă și indispensabilă a unui sistem integrat de urgență performant, dezvoltat în ani de către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, orientat negreșit înspre salvarea vieții cetățenilor. La mulți ani tuturor salvatorilor! Mulțumim pentru lecția enormă de devotament pe care ne-o arătați cu fiecare misiune dificilă la care participați!”, a transmis Bode.

 


Adaugati un comentariu


 

*