UMFST Târgu Mureș va avea propriul spital universitar

6 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Anunțul a fost făcut de rectorul universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, în deschiderea Zilelor UMFST 2022, în prezența ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și a numeroșilor invitați prezenți la eveniment. 

 

Zilele Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș 2022 au debutat cu o masă rotundă având ca temă „Direcții strategice pentru sistemul de sănătate din România, până în 2030, la care a fost prezent și prof. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Deschidem Zilele UMFST Târgu Mureș cu o  dezbatere cu o tentă pragmatică, la care am i-am invitat pe cei care administrează domeniul medical sanitar în fiecare structură pe care o conduc, să afle direct de la domnul ministru Alexandru Rafila care este direcția de dezvoltare, strategia, încotro se dorește a merge sistemul sanitar din România în perioada următoare. Sunt prezenți la această dezbatere oameni care cunosc foarte bine sistemul sanitar, dar și reprezentanți din spectrul politic care decide într-un anumit moment această direcție către care mergem”, a precizat prof.dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST.

 

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a prezentat Strategie Ministerului Sănătății pentru perioada 2022-2030 și a decarat că o parte dintre programele de dezvoltare ale sistemului medical sunt deja în perioada de implementare. „M-aș bucura, vă spun sincer, ca măcar jumate din ce vă prezint să se facă și, dacă ne ajută Dumnezeu, poate și noi în primul rând dacă ne ajutăm, și nu o luăm din nou de la capăt, cum se întâmplă de foarte multe ori, măcar trei sferturi să facem din ceea ce ne propunem până în 2030. Toate strategiile, fie că sunt naționale, fie că sunt sectoriale, sunt până în anul 2030 când ar trebui atinse niște ținte ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale Organizației Națiunilor Unite în ceea ce privește accesul universal la servicii de sănătate și îmbunătățire a indicatorilor stării de sănătate. Or, toate lucrurile astea țin de multe elemente, fie că discutăm de investiții în clădiri, în echipamente, telemedicină, inteligența artificială și nu în ultimul rând, și aici dumneavoastră sunteți, cred, la fel de mult implicați cum sunt și eu și colegii mei de la Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» București, în pregătirea resursei umane, fie că discutăm de studenți, fie că discutăm de medici rezidenți sau în zona de cercetare-dezvoltare, de doctoranți sau de cei care fac diverse tipuri de specializări, de atestate pentru dezvoltare a capabilităților profesionale”, a declarat ministrul Rafila.

 

Ministrul Sănătății a menționat că Strategia Națională de Sănătate 2022-2030 are în vedere patru direcții principale, respectiv, strategia de resurse umane și management spitalicesc, reforme și investiții pentru dezvoltarea asistenței medicale primare și ambulatorii, investiții majore în spitalele publice și digitalizarea sistemului public de sănătate, oar în acest context a enumerat și câteva dintre componentele accesibile județului Mureș, precizând că resursele financiare sunt constituite din fondurile alocate prin PNRR, prin POS și de la Banca Mondială.

Medicii prezenți la dezbatere au semnalat, la rândul lor, câteva dintre problememle cu care se confruntă profesioniștii din cadrul sistemului medical, între care situația personalului medical din zonele aflate în afara centrelor universitare, deficitul medicilor de familie, resursa umană în raportul dintre spitalele publice și cele private și medicina muncii.

 

Cu același prilej, prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST, a anunţat că, în prima parte a anului 2023, ar putea începe construcţia Spitalului Clinic Universitar „George Emil Palade”, un proiect al UMFST. Spitalul va fi construit şi administrat de UMFST, fiind gândit ca o componentă a Parcului Universitar Ştiinţific şi Tehnologic „Novum Forum”, care va include și un Incubator Tehnologic şi de Afaceri, și pentru înfiinţarea căruia universitatea a depus documentaţia proiectului de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Prin intermediul componentei de Spital Clinic Universitar se vor asigura nu doar servicii medicale de performanţă, ci şi suport pentru procesul de învăţământ destinat studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi pregătire medicală pentru medicii rezidenţi. Spitalul Clinic Universitar «George Emil Palade» va avea şi o funcţiune de cercetare importantă, în sensul că va crea cadrul potrivit pentru studiile clinice, în scopul dezvoltării de noi produse/servicii medicale şi mediul pentru cercetarea inter- şi multidisciplinară, care îmbină medicina, tehnologia, informaţia, serviciile, aspecte de etică, aspecte juridice, soft skills, domenii în care UMFST îşi pregăteşte studenţii. Prin funcţiunea de transfer tehnologic al rezultatelor cercetării şi valorificarea acestora prin activităţi economice, Spitalul Clinic Universitar «George Emil Palade» va reprezenta mediul de testare şi implementare a serviciilor şi tehnologiilor pentru o medicină modernă, a afirmat rectorul Azamfirei.

 

În opinia ministrului Sănătății, înființarea unei rețele de spitale universitare, la nivel național, este benefică, atâta timp cât universitățile pot să asigure resursa umană și managementul acestor structuri și a menționat că nu are cunoştinţă ca o altă universitate din ţară să aibă, deocamdată, un astfel de proiect.

Eu cred că, să avem la nivel național o rețea de spitale universitare, nu este un lucru rău. Discutăm de calificarea resursei umane. Să știți că e foarte important să existe și pentru medicii rezidenți cele mai bune resurse în ceea ce privește pregătirea profesională, care înseamnă nu numai cadre didactice bine calificate, ci şi echipamente, modele de bună practică ce se pot dezvolta în astfel de spitale (…) Avem, de exemplu, Spitalul Universitar din București, el este cu titlu universitar, dar e al Ministerului Sănătăţii. Eu sunt convins că pot exista și astfel de structuri, atâta timp cât universitățile pot să asigure resursa umană şi managementul unor astfel de unităţi. Adresabilitatea va fi mare, pentru că dacă sunt specialiști bine pregătiți, nu contează neapărat cine e proprietarul spitalului, ci contează mai degrabă ce tip de serviciu oferă”, a spus ministrul Rafila.

 

În aceeași zi, ministrul Sănătății a participat la inaugurarea Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean Mureș, alături de președintele CJ Mureș, Peter Ferenc, de managerul unității medicale Ovidiu Gîrbovan și de deputatul PSD de Mureș Corneliu Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei de sănătate.

Ideea Laboratorului de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș a apărut în 2017, când a fost realizat Studiul de Fezabilitate. În anul 2019, pentru realizarea lucrărilor, Consiliul Județean Mureș a alocat suma de 1,5 milioane de lei, iar Ministerul Sănătății, 4,5 milioane de lei.

În 2021 au fost achiziționate computerul tomograf simulator și acceleratorul liniar, cu accesoriile aferente, iar în 2022 au fost instalate echipamentele și s-au obținut autorizațiile de funcționare. Ulterior, echipamentele achiziționate, au fost transferate de Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale, în patrimoniul Spitalului Clinic Județean Mureș.

Valoarea lucrărilor de construcție s-a ridicat la 5,7 milioane de lei, iar a aparaturii, la aproximativ 12 milioane de lei, potrivit reprezentanților CJ Mureș și ai SCJU.

 


Adaugati un comentariu


 

*