O nouă speranță pentru pacienții afectați de accidente vasculare cerebrale

14 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Un nou sistem de neuroreabilitare a pacienților din România afectați de AVC, care utilizează tehnologii de vârf, a fost lansat de UMF Cluj, în parteneriat cu Universitatea Radboud din Olanda.

 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj a anunțat, joi, că împreună cu Universitatea Radboud din Olanda, în calitate de parteneri în cadrul alianței The Neurotech EU și cu sprijinul Ministerului Sănătății, a lansat un proiect inovator – un nou sistem de neuroreabilitare, care utilizează tehnologii de vârf precum inteligența artificială, realitatea virtuală și realitatea augmentată, pentru pacienții afectați de accidente vasculare cerebrale (AVC).

Inițiativa deservește obiectivele Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare, proiect aflat în curs de finalizare la nivelul comisiilor de cardiologie și neurologie ale Ministerului Sănătății. Acest sistem inovator de neuroreabilitare va fi pus la dispoziția profesioniștilor din sistemul nostru de sănătate și, mai important, pacienților care suferă de dizabilități în urma accidentelor vasculare cerebrale”, se precizează într-un comunicat al universității clujene.

 

Lansare proiect – credit foto UMF Cluj

Detaliile pentru demararea acestei inițiative au fost stabilite miercuri, 13 septembrie, în cadrul unei întâlniri la care au participat reprezentanții UMF Cluj – prof. dr. Dafin Fior Mureșanu și dr. Ștefan Strilciuc, coordonatorul proiectului NeurotechEU – prof. dr. Paul Verschure, de la Universitatea Radboud, și ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

Astfel, începând cu ultimul trimestru al acestui an, pacienții afectați de AVC vor avea acces la intervenții specializate de neuroreabilitare prin intermediul unor jocuri, care vor fi disponibile atât în cadrul secțiilor de spital și ambulatoriilor de specialitate, cât și la domiciliul pacienților, prin intermediul dispozitivelor personale, precum telefoanele și tabletele.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca face parte, din 2020, din consorțiul NeurotechEU, care cuprinde 8 mari instituții de învățământ superior medical din Europa.

 

În contextul în care pacienții români care au suferit un AVC se confruntă cu lipsa centrelor de recuperare neurologică, un astfel de proiect va crește șansa lor de reabilitare. La cea de-a 12-a ediție a Cursului European de Neuroreabilitare care a avut loc la începutul acestei luni, la Neptun, profesorul Dafin Mureșanu sublinia că autoritățile, împreună cu specialiștii, caută să găsească soluții la acest neajuns, ținând cont de faptul că „procesul de recuperare neurologică este unul complex, iar finalizarea reabilitării formale, care în principiu durează 3-4 luni de la producerea unui AVC, nu ar trebui să însemne sfârșitul acestui demers terapeutic complex.

Potrivit ulimului studiu RES-Q al ESO (European Stroke Organisation), în 10 spitale din România au fost internate 1.052 de persoane care au suferit un AVC, iar dintre acestea, doar 5,4% au beneficiat de centre speciale de recuperare neurologică. Alți 3,2% dintre pacienți au fost plasați în aziluri de îngrijiri medicale, 3,6 % au fost redirecţionați către alte spitale, 14% au decedat, iar 73,8% au fost trimiși acasă, din cauza lipsei acute a centrelor de neurorecuperare.

 


Adaugati un comentariu


 

*