Bobocii de la Medicină, îndemnați să fie mândri oriunde vor profesa, dar să nu uite că au suflet și că tratează „suflete egale”

2 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Anul universitar a debutat la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti sub semnul pandemiei, iar bobocii de anul acesta vor purta, simbolic, pe tot parcursul anilor de studii, numele ilustrului medic „Prof. Dr. Eugen Proca”.

 

Prof.Viorel Jinga, rector UMF Carol Davila

Universitățile de Medicină și Farmacie au deschis anul universitar 2020-2021 fără fastul de altădată, în condiții speciale, pentru că pandemia obligă, anul acesta, ca evenimentele și chiar a cursurile să se desfășoare într-un mod atipic, chiar dacă mediciniștii, față de alți studenți, vor defășura online doar cursurile teoretice. La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, ceremonia de deschidere a noului an universitar a avut loc în fața parcului din incinta Palatului instituției academice.

„În tot acest context al pandemiei COVID 19, începem un an universitar atipic, iar cursurile universității noastre vor demara luni, 5 octombrie, și se vor desfășura online, în timp ce lucrările practice și laboratoarele se vor desfășura într-un sistem dual, online și față în față, după un program adaptat fiecărei discipline de studiu”, a declarat Rectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prof. dr. Viorel Jinga, învitându-i însă pe cei prezenți să se bucure de vremea frumoasă, care le-a dat posibilitatea să inaugureze noul an universitar în aer liber.

Acesta a ținut să transmită tuturor studenților și profesorilor respectul și admirația mea pentru maturitatea, răbdarea și perseverența dovedite în momente în care ne confruntăm cu numeroase obstacole și restricții și vă asigur că Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” va pune întotdeauna pe primul loc siguranța și sănătatea dumneavoastră, luptând totodată pe toate căile pentru atingerea obiectivelor strategice de învățare și dezvoltare, mai ales în aceste vremuri dificile”.

 

Bobocii de anul acesta vor purta simbolic numele „Prof. Dr. Eugen Proca”, fondator al Societății Române de Urologie, membru de onoare al Academiei Române care, în 1980 a efectuat primul transplant renal, reușit la om, de la un donator în viață, premieră de maximă importanță pentru medicina românească.

Printre cei studenţii înscrişi în anul I la studiile de licenţă din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti se numără şi 36 de olimpici naţionali şi internaţionali, dintre care 33 care au ales să urmeze studiile universitare la Facultatea de Medicină, unul la Facultatea de Medicină Dentară și 2 au optat pentru Facultatea de Farmacie, transmite universitatea, printr-un comunicat.

Doar 60 dintre cei 1.885 de boboci, 8.723 de studenţi din anii superiori, 1.900 de masteranzi și doctoranzi ai Universităţii au putut participa la festivitatea de deschidere a nului an universitar, împreună cu cadrele didactice. Imnul academic Gaudeamus Igitur nu s-a mai făcut auzit din mii de glasuri, ci a fost intonat de un cor mic, în fața Palatului Facultății de Medicină.

Rectorul UMF „Carol Davila” le-a urat tuturor un călduros salut de bun venit și în mod special celor 1.885 de boboci mediciniști care, începând de astăzi, formează generația – Prof.Dr. Eugen Proca- nume pe care sunt convins că îl vor purta cu mândrie și totodată vor fi călăuziți de dictonul latin, mult îndrăgit de ilustrul profesor-Labor omnia vincit improbus (Munca stăruitoare învinge totul).”

 

Prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Senatului Universității, care a avut și rolul de „maestru de ceremonii” al evenimentului, a subliniat că deși trăim vremuri cu totul speciale și suntem nevoiți să ne adaptăm contextului pandemic, începerea anului universitar „este un moment important, un moment unic, atât pentru voi ca studenți, pentru noi ca dascăli, cât și pentru întreaga omenire”, reamintind că așa cum spunea regretatul fost profesor și fost rector al instituției academice Laurențiu Popescu, UMF Carol Davila este cea mai veche, cea mai mare și mai prestigioasă universitate de medicină din România.

Profesorul Vinereanu a reamintit că UMF Carol Davila este între primele 200 de universități de medicină din lume și între primele trei din Europa incluse în cel mai prestigios top care ierarhizează universitățile, TOP Shanghai.

Nu a uitat să amintească nici că la UMF Carol Davila au studiat laureatul Premiului Nobel pentru Medicină – George Emil Palade (1974) și prof. dr. Ioan Moraru care în 1985 a primit Premiul Nobel pentru Pace alături de Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear, punctând că tot laureat Nobel ar trebui considerat și profesorul Paulescu, care a descoperit insulina, chiar dacă nu a primit premiul pe care-l merita pentru această uriașă descoperire, din cauza țării din care provenea…

Profesorul Vinereanu le-a cerut bobocilor, așa cum le-a cerut și absolvenților de anul acesta, să fie „mândri că studiați în această universitate, fiți mândri oriunde veți ajunge în această lume, oriunde ați ajunge să studiați, oriunde veți merge să profesați, oriunde ați ajunge să conferențiați”. Le-a cerut totodată să fie conștienți de resonsabilitatea pe care o au față de prestigiul acestei universități, să-și dedice timpul și energia studierii uneia dintre cele mai frumoase profesii din lume – medicina și să nu uite că mai presus de toate sunt oameni, iar în fața pacienților și al bolii nu există orgolii, toți pacienții sunt suflete egale, sfătuindu-i să nu lase egoul să le controleze sufletele.

 

Conf. univ. dr. Diana Păun a prezentat mesajul președintelui Klaus Iohannis, atât studenților cât și dascălilor UMF „Carol Davila”, centru de referință pentru mediul academic românesc, de care se leagă începuturile școlii românești de medicină și farmacie. „Ultimele luni au fost marcate de incertitudine și îngrijorare. Încercăm cu toții să înțelegem și să depășim cât mai bine epidemia de Covid-19. Vă mulțumesc tuturor pentru maturitatea și responsabilitatea dovedite în aceste circumstanțe excepționale. Vă cunosc entuziasmul și dorința de a contribui la schimbarea în bine a sistemului de sănătate românesc, adevărate atuuri în această perioadă dificilă, în care pandemia a evidențiat și mai clar inechitățile și disfuncționalitățile sistemului nostru sanitar. Îmi exprim încă o dată recunoștința și respectul față de cei care, punându-și propria viață în pericol s-au aflat în prima linie și au asigurat continuitatea serviciilor esențiale de sănătate și îngrijiri. Ei au demonstrat că jurământil pe care l-au depus nu și-a pierdut substanța și continuă să reprezinte esența acestei nobole profesii, a abnegației, a dăruirii. Pentru toate acestea, acești oameni extraordinari au admirația și sprijinul meu necondiționat. Ei sunt alături de voi, ca să vă îndrume în lunga călătorie spre cunoaștere. Vă felicit dragi studenți pentru cirajul de a face primul pas în această lume extraordinară către tainele unei profesii care vă va modela ca oameni, vă va testa limitele și, cel mai important, vă va oferi experiența extraordinară de a salva vieți. Vă îndemn să împingeți frontierele cunoașterii și cercetării în medicină și să duceți mai departe prestigiul personalităților care au trevut pargul acestei instituții. Ne revine astăzi responsabilitatea de a sparge barierele unor mentalități și metehne adânc înrădăcinate și de a construi un mediu corespunzător dezvoltării profesionale și practicării dificilei meserii pe care v-ați ales-o. Viitorul generațiilor de medici depinde de angajamentele de reformare pe care le luăm astăzi în două sisteme vitale pentru dezvoltarea unei societăți, educația și sănătatea. Vă asigur că sunt alături de voi în acest drum, pas cu pas, spre o România educată și sănătoasă”, a transmis președintele, urându-le tuturor succes în noul an universitar.

 

Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a transmis mediciniștilor că le urează, la începutul unui nou an universitar „mult succes tinerilor care au optat să urmeze cursurile universităților de medicină și farmacie și îi felicit pentru că au ales una dintre cele mai vechi și nobile profesii practicată încă din antichitate”.

Ministrul Sănătății a subliniat că îi așteaptă „un drum frumos care presupune de multe ori sacrificii şi timp departe de familie, în care efortul susținut, ambiția și pasiunea reprezintă cheia succesului, dar care în final aduce satisfacţia profesională pe măsură. Așa cum la 1855, medicul Carol Davila a început construirea, din aproape în aproape, a unui sistem medical pe care l-a implementat cu succes în serviciul sanitar militar și civil, am încredere că generațiile voastre veți avea puterea și cunoștințele pentru a schimba și reconstrui sistemul medical românesc aducându-l la standardul pe care şi noi îl dorim. Alături de educație, sănătatea unui popor reprezintă pilonul de dezvoltare și prosperitate și, chiar dacă parcurgem una dintre cele mai mari provocări sanitare la nivel global, unul dintre obiectivele mandatului meu îl reprezentă regândirea sistemului sanitar românesc și transformarea lui într-unul european. Îmi doresc ca studenții de astăzi să practice medicina în Romania, și să beneficieze de condițiile necesare pentru a face performanță în beneficiul pacienților noștri”, este mesajul transmis de ministrul Nelu Tătaru, care le-a mulțumit totodată „profesorilor care călăuzesc pașii viitorilor noștri colegi și le urez multă putere de muncă, responsabilitate și succes în procesul de formare a lor ca oameni și profesioniști”.

UMF Carol Davila numără în prezent un total de 12.500 de studenți, dintre care 10.608 sunt înscriși la studiile de licență.

 

Galerie foto – sursă UMFCD


Adaugati un comentariu


 

*