CLINIX, I’M FINE și ONCOGENTIx – câștigătorii Hackathon4Health 2021

2 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Fiecare echipă câştigătoare va beneficia de o finanțare pre-seed în valoare de 10.000 USD, oferiți de Johnson & Johnson România, premiu care va facilita dezvoltarea ideii mai departe, dar și de 6 luni de mentorat din partea organizatorilor.

 

Cea de-a V-a ediția a Hackathon4Health, ce mai mare hackathon de sănătate din România, și-a desemnat câștigătorii în cadrul unui eveniment organizat online, ca și anul trecut, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, pe o platformă digitală special dezvoltată pentru acest eveniment. Hackathon4Health 2021 a găzduit 101 participanți – studenți și profesioniști în domeniul sănătății și IT&C care și-au folosit cunoștințele și creativitatea pentru a propune peste 20 de soluții care să contribuie la transformarea digitală a domeniului sănătății în România.

Deși s-a desfășurat online, evenimentul a fost unul cu mare încărcătură emoțională pentru concurenți, cât și pentru cei 40 de mentori, profesioniști în domeniile sănătății, academic, IT&C, antreprenorial, membrii asociațiilor de pacienți și reprezentanți ai autorităților din România care au ghidat echipele participante.

Johnson & Johnson România a premiat cele trei echipe declarate câștigătoare cu 30.000 de dolari, astfel că fiecare echipă va primi o finanțare de 10.000 de dolari pre-send pentru implementarea soluțiilor dezvoltate și mentorat pe durata a 6 luni post-eveniment din partea Johnson&Johnson România și a Centrului de Inovație și e-Health din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD), pentru dezvoltarea și implementarea soluțiilor propuse în cadrul concursului.

 

O parte din temele care au participat la ediția din acest an au avut legătură cu pandemia Covid-19, organizatorii propunându-și să provoace tinerii să vină cu idei inovatoare, pentru a contribui la rezolvarea acestei probleme. Membrii juriului, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier Administrația Prezidențială, Departamentul de Sănătate Publică, Georgiana Coșoveanu, senior manager Governmental & Corporate Affairs, Johnson & Johnson România, șef lucrări dr. Ștefan Busnatu, prodecan Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, coordonator al Centrului de Inovație și e-Health, Ciprian Păltineanu, Angel Investor, și Cornel Amariei, CEO și fondator LUMEN – Empowering the Blind au contribuit la buna desfășurare a evenimentului și au stabilit care sunt proiectele câștigătoare de anul acesta.

Cele trei echipe câștigătoare, formate din 13 participanți în total, respectiv CLINIX – cu o aplicație ce depistează interacțiunile între medicamente, I’M FINE – cu o platformă în domeniul sănătății mintale și ONCOGENTIx – cu o aplicație dedicată managementului bolilor genetice oncologice au fost răsplătite cu premiile Hackathon4Health 2021, astfel că vor primi câte 10.000 de dolari și 6 luni de mentorat din partea Johnson&Johnson.

 

Proiectele și echipele câștigătoare au fost selectate în baza unor criteri clare: Minimum Viable Product (MVP) – evaluarea a ceea ce echipa a reușit să creeze în cele două zile de hackathon, respectiv demonstrarea competențelor tehnice ale soluției; Inovație – din perspectiva implementării și a nevoii pe care proiectul o adresează; Fezabilitate – posibilitatea reală de a dezvolta cât mai aproape de o versiune finală și viabilă având la dispoziție 10.000 de dolari finanțare și sesiunile-mentorat; Impactul potențial al proiectului asupra sănătății populației, în România și la nivel global; Scalabilitatea soluției – din perspectiva tehnologică și metodologică, a funcționalității și adaptabilității și a potențialului de utilizare în diferite condiții de piață; Coeziunea echipei; Aptitudini business sale ale echipei; Încadrare în temele ediției.

Dr. Ștefan Bușnatu, prorector UMFCD și coordonator Centrul de Inovaţie și eHealth, a premiat echipa I’M FINE pentru un proiect din domeniul sănătății mintale, despre care a spus că este „legat de ceea ce trăim acum, este legat de presiunea psihologică pe care o trăim, pentru că avem nevoie de suport psihologic cu toții și sperăm să ne ajute să depășim această perioadă grea, prin ceea ce vor dezvolta”. Dr. Bușnatu a subliniat că au fost multe echipe și toate au venit cu idei „din ce în ce mai bune”, ceea ce demonstrează că acest eveniment crește și există potențial pentru a fi dus „cât mai sus”, în ciuda greutăților „pe care vedem că le trăim la momentul actual” și a mulțumit tuturor participanților, mentorilor, partenerilor și sponsorilor care au înțeles că cercetarea și dezvoltarea nu se pot face fără finanțare.

 

Sevan Kaloustian

Hackathon4Health este recunoscut în rândul studenților și profesioniștilor din domeniul medical drept un „accelerator” al progresului digital în sănătate și inovație, prin dezvoltarea soluțiilor digitale inovatoare și a unei platforme de colaborare care să contribuie la transformarea digitală a sistemului medical din România.

Sévan Kaloustian, Managing Director al Janssen, companiile farmaceutice ale Johnson & Johnson în România, a premiat echipa CLINIX, pentru aplicația ce depistează interacțiunile între medicamente.  „Hackathon4Health 2021 au fost o imensă oportunitate și un prilej de întâlnire între pasionați de sănătate, medicină, tehnologie și e-Health, în general, și reprezentanți ai autorităților, profesioniști din domeniul sănătății, antreprenori, mediul academic și reprezentanții asociațiilor de pacienți, cu obiectivul de a dezvolta soluții digitale în beneficiul pacienților și sistemului de sănătate. Suntem onorați că și anul acesta participanții au dat curs invitației noastre, contribuind, într-un număr foarte mare, cu entuziasm și inspirație la transformarea digitală în sănătate din România. Soluțiile prezentate în acest sfârșit de săptămână au potențialul de a aduce o valoare reală pacienților și de a pune în mișcare schimbări constructive. Noi, la Johnson & Johnson, alături de partenerii noștri, ne bucurăm că avem ocazia să susținem tinerii implicați în această schimbare pozitivă. Îi felicităm pe toți participanții și le suntem alături echipelor câștigătoare pentru a-și dezvolta proiectele și a le pune în practică, a declarat Sévan Kaloustian, care la rândul său a felicitat toți participanții și pe toți cei care au contribuit la realizarea proiectelor și la organizarea evenimentului.

Premiul pentru aplicație dedicată managementului bolilor genetice oncologice a fost oferit echipei ONCOGENTIx, de Cristi Persu, președintele Societății Studenților în Medicină din București, care și-a exprimt regretul că premiile nu au putut fi oferite în cadrul unui „eveniment cu sala plină”, așa cum ar fi meritat.

 

Viorel Jinga si Sevan Kaloustian

Hackathon4Health, cel mai important hackathon pe teme de sănătate din România, o inițiativă a companiei Johnson & Johnson România, a avut alături, ca parteneri de implementare, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD), prin Centrul de Inovație și e-Health (CieH) și Asociația Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB), ca urmare a Acordului de Parteneriat academic-privat în domeniul e-Health semnat în anul 2020. „În fiecare an ne bucurăm de numărul mare de participanți și de proiectele înscrise în competiție, precum și de sprijinul mentorilor, al specialiștilor din diferite arii de expertiză din domeniul medicinii și al tehnologiei. Interesul tinerilor noștri pentru dezvoltarea domeniului și pentru digitalizare este mare și credem că ei sunt vectorul unei schimbări pozitive în tehnologizarea sistemelor sanitare, în creșterea ariei cercetării științifice medicale și în sprijinirea pacienților cu platforme actuale și practice pentru a crește calitatea actului medical. Țin să mulțumesc în mod deosebit companiei Johnson & Johnson, care a inițiat acest demers și îl implementează anual, contribuind astfel, în mod concret, la dezvoltarea ecosistemului digital în domeniul sănătății, în România. Vreau să mulțumesc de asemenea reprezentanților Centrului de Inovație și e-Health din cadrul UMF Carol Davila și celor ai Societății Studenților în Medicină din București, care reușesc, pentru al doilea an consecutiv, să contribuie la buna sa desfășurare și să susțină această competiție de înaltă ținută la nivel academic”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila”.

Parteneri strategici ai evenimentului au fost, ca în fiecare an, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România și Camera de Comerț Americană în România (AmCham România).

 


Adaugati un comentariu


 

*